Cumartesi, Temmuz 27, 2024

ABD, Qualcomm’un Huawei’ye 4G Çipi Satması için İzin Verdi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Reuters’in bildirdiğine göre Qualcomm, ABD’den Huawei’ye 4G mobil çip satma izni aldı, bu da Trump yönetiminin Çinli şirketle iş yapma yasağına bir muafiyet sağladı. Qualcomm, hangi ürünlerin Huawei’ye satılmasına izin verildiğini belirtmedi, ancak Reuters’a bunların mobil cihazlarla ilgili olduğunu söyledi.

Mayıs 2019’da Beyaz Saray, ABD şirketlerinin ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Huawei gibi Çinli şirketlerle iş yapmasını yasaklayan bir idari emir yayınladı. Bu yılın Mayıs ayında, Ticaret Bakanlığı, herhangi bir denizaşırı yarı iletken üreticisinin, Huawei için yonga yapmak için ABD ekipmanı veya teknolojisi kullandıklarında ABD’den lisans almalarını zorunlu kılan kısıtlamaları sıkılaştırdı.

apple qualcomm 1
ABD, Qualcomm'un Huawei'ye 4G Çipi Satması için İzin Verdi 3

Ve Eylül ayından itibaren geçerli olmak üzere ABD, yabancı yarı iletken üreticilerinden, Çinli şirketin kullanımı için tasarlanan – Huawei özelliklerine göre tasarlanmamış olsa bile – yongaları satmak için bir lisans almaya başladı.

Huawei, Ağustos ayında ABD yaptırımları nedeniyle işlemci yongalarının bitmek üzere olduğunu söyledi. Huawei’nin tüketici iş birimi CEO’su Richard Yu, o sırada “bu yılın son nesil Huawei Kirin yüksek kaliteli yongaları olabileceğini” söyledi.

huawei 7839
ABD, Qualcomm'un Huawei'ye 4G Çipi Satması için İzin Verdi 4

ABD’nin yaptırımlarına rağmen Huawei, Çin’deki güçlü satışları sayesinde Temmuz ayında dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı oldu. Ancak geçen ay Samsung’a en üst sırayı kaybetti; Huawei’nin sevkiyatları Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 24 azalırken, Samsung sevkiyatlarda yüzde 47 artış gördü.

Qualcomm’un Huawei’ye satış lisansı yalnızca 4G çipleri kapsıyor, Reuters, lisansının yeni cihazlara dahil edilecek olan 5G çipler için geçerli olup olmayacağı net değil.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler