Perşembe, Nisan 25, 2024

Adil Kullanım Kotasının Kaldırılması İçin Kurulan Fiber Şirketi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son zamanlarda Adil Kullanım Kotası olayı sürekli gündeme gelmeye başladı. Gerek haber siteleri, gerek teknoloji firmaları yaptıkları pek çok haberde Adil Kullanım Kotası‘nın tamamen çözüleceğini belirtti. Ancak bilmedikleri bir şey vardı, AKK aslında göründüğü gibi değil..nasıl mı ? buyrun;

AKK Çözecek Devler Birleşmiş

Adil Kullanım Kotası diye diye dilimizde tüy bitti ve hala yerimizde saymaya devam ediyoruz. İnternet üzerinde başlatılan kampanyalar, yapılan yüzlerce haber ve telekom şirketlerinin düzenlediği etkinliklerde sürekli yöneltilen sorular da çare olmadığı gibi, son zamanlarda meydanlarda gezen “Adil Kullanım Kotası Kalkıyor” bildirgelerine karşı pek heveslenmememiz gerektiğini açıklamak istedim.

Gönül ister ki yıllardır bu ülkenin internet kullanıcılarının üzerinde adeta bir kambur olan AKK sorunsuz bir şekilde kalksın. Ancak iş göründüğü kadar kolay olmadığı gibi, dün düzenlenen AKK girişimleri toplantılarında Turkcell SuperOnline, Vodafone ve Türksat gibi operatörler bir araya gelerek ortak bir alt yapı şirketi kurma kararı aldılar. Fakat bu satıları okurken gözden kaçan bir firma daha yok mu dersiniz ? Nerede bu Türk Telekom ? Türk Telekom olmadan Adil Kullanım Kotası’nı kökten çözeceğini düşünen kişilerin yanıldıklarını ne yazık ki açık olarak söylemem gerekiyor.

Adil-Kullanim-Kotasi
“Neredesin Ay Yüzlüm ?”

Şuanda Türkiye’de internet erişimine sahip olan kullanıcı sayısı 35 milyona yaklaştı. Bu kullanıcıların %64‘ünü ne yazık ki Türk Telekom oluşturuyor. Genel olarak altyapı Türk Telekom üzerinden ilerlediği için geriye kalan %36‘lık kısımda birleşen Turkcell, Vodafone ve Türksat gibi operatörler AKK sorununu nasıl tamamen ortadan kaldıracak ? Yapılan bu girişim her ne kadar iyi bir fikir olsa da, Türk Telekom ikna edilmeden bu işin çözülme olasılığı yok denecek kadar az.

Sektörde iyi yer tutan Turkcell, Vodafone ve Türksat gibi firmaların Serbest Telekominikasyon İşletmecileri Derneği üyesi olarak aldıkları karar sadece kendi müşterileri için geçerli olacak. O yüzden büyük çoğunluk yine AKK ile boğuşmaya devam edeceği gibi, bu şekilde çıkan haberleri “net bir şekilde” anlamadan yorum yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. O yüzden Adil Kullanım Kotası bizimle birlikte “daha ne kadar kanayan yara olmaya devam eder” bilinmez ama, şuan için kökten çözülemeyeceğinin garantisini verebilirim.

Ne zaman ki Türk Telekom‘da Ortal Altyapı Şirketi (OAŞ) adı verilen çatı altına girer, o zaman “Türkiye’de Adil Kullanım Kotası tamamen kalkıyor” haberleri yapılabilir. Biraz da haber sitelerinin kullanıcıları bu şekilde yanılttıklarını düşünüyorum.

Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) ise ilerleyen günlerde stratejilerini müşterileri ile paylaşarak net bir çözüm açıklayacaklar. O yüzden AKK‘nin Türkiye’den tamamen kaldırılacağı filan yok, lütfen dereyi görmeden paçaları sıvamayalım.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

8 YORUMLAR

  1. Hocam fakat şöyle birşey olabilir. O yüzde 46 lık kısım kendi aralarında birleşipte musterilerine AKK yi kaldirirsa TTNET musterileri de diğer firmalara geçiş yapacaktır. Böylece TTNET müşteri kaybedecek ve o da AKK sorunu için adım atmak zorunda kalacaktır. Tabi bu hemen olacak birşey değil

  2. hocam elinize kolunuza sağlık harika yazmışsınız ve yerden göğe kadar haklisiniz ama genede akk kalkarsa oranlar uzerinde ttnetden kayma olursa turkcell vodafone turksata bence o zaman ttnetde kaldırır dıye dusunuyorum.

  3. Hoca haklı beyler açıkcası bu akk onların işine geliyo bu yüzden kaldırmıyolar. kota sınırının yetmedini fark edip daha çok para verip daha yüksek kotalı net alıyorz böle böle ilerliyo onlarında işine geliyo kaldırmıyolar. Kaldırmıcaklarda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler