Cumartesi, Nisan 20, 2024

Akıllı Telefon Satın Alma Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Selamlar PC Hocası‘nın değerli takipçileri, artık neredeyse dünya üzerinde kullanılan telefonları %90’ı akıllı telefon sınıfında. Her geçen gün etrafımızda birileri yeni bir telefon alıyor veya biz alabiliyoruz. Peki alırken nelere dikkat edeceğinizi biliyor musunuz?

Bu yazımızda piyasada bulunan akıllı telefon modellerini alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve firmaların kullandığı -kanmamanız gereken- satış stratejilerini bulacaksınız. Dilerseniz sizleri daha fazla bekletmeden yazımızın devamına geçelim.

Ekran Seçimi

ekran

Telefon almadan önce yapılan en büyük hataların biri ekran seçimidir. Örneğin ekran kasa oranına bakmadan “5 inç ekranı olan  telefon hem küçük hem de ele tam oturur” ifadesi tamamen yanlıştır. Bir telefonda ekran boyutunun ne kadar önemi var ise aynı şey ekran kasa oranı için de geçerlidir.

Yani bir telefon alırken sadece ekran boyutuna değil ekran kasa oranına da bakmak lazım. Bir diğer konu ise ppi değeri tüketiciler telefon aldıkları zaman genellikle ekran çözünürlüğüne bakar ve ppi değerine bakmaz bu durum öncelikle ppi değeri küçük ama ekranı büyük telefon modellerinde ekran kalitesi sizi üzebilir.

İşlemci Seçimi

islemci

Tüketiciler  telefonu almadan önce işlemcinin hızına, çekirdek sayısına  göz atar. Ancak bu işlemcinin performansı ile her zaman doğru orantılı olmayabilir. Bi işlemcinin performansı çıkış tarihine, kaç nm olduğuna, desteklediği donanımlara, ne kadar şarj tükettiğine de bağlıdır.

Pil Seçimi

akıllı telefon 4

Tüketicilerin yanıldığı bir konu da pil konusudur. Örneğin telefon almadan önce mAH değerine bakmak telefonun ne kadar pilinin gideceği anlamına gelmez. Bir pilin iyi gitmesi telefonun içinde bulunan yazılım’a, işlemci’ye, ram‘e vb. donanımlara dayanır.

Örneğin LPDDR4X ram ile DDR3L ram’ler arasında güç tüketimi farkları vardır. Ayrıca ram‘in başında bulunan LP ibaresi (low power) yani düşük güç anlamına gelir.

Ram Seçimi

ram

Telefonlarda ram‘in Gb miktarının ne kadar önemi var ise mhz değerinin de o kadar önemi vardır. Bazı telefon firmaları satış stratejisi olarak bu durumu kullanmakta. Örneğin; 4 Gb 800 mhz ram bulunan bir telefon uzun kullanımda yavaşlayabilir.

Ancak işletim sistemleri farklı miktarda ram miktarı isteyebilir. Örneğin; IOS işletim sistemi daha az ram ile stabil bir şekilde çalışabilir iken aynı durum Android arayüzü için geçerli değildir. İşletim sistemlerinde olduğu gibi telefonlarda ki arayüzde ram miktarı gereksinimini önemli bir şekilde değiştirir.

Bu yazımızında burada sonuna geliyoruz. Bu yazımızı kısa bir şekilde özetlemek gerekir ise; telefonu almadan önce yüzeysel bir inceleme yerine derinlemesine bir inceleme yapmanızı tavsiye ederiz.

Bu şekilde size göre en uygun telefon modelini kolaylıkla seçebilirsiniz. Derinlemesine incelemek için de yukarıda ki kriterleri uygulamanızı ayrıca tavsiye ederiz. Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler