Cuma, Haziran 28, 2024

Akıllı Telefonlarda Bulunan ve Sağlığımıza Etki Eden SAR Değeri Nedir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günümüzde kullanmakta olduğumuz hemen hemen her mobil cihaz çevreye belirli bir oranda radyasyon yayımı yapar ve bu belirli orandaki radyasyon yayılımı SAR Değeri olarak ifade edilir.

GSM protokolü ile çalışan tüm mobil cihazlar etrafına belirli bir oranda radyasyon yayarlar. Radyo frekans yolu ile çalışan cihazların etrafına yaydıkları radyasyon oranı içerisinde barındırdıkları teknoloji ile beraber artış göstermektedir ama her mobil cihaz farklı oranlarda radyoaktif madde yayılımı yapar ve bu oran SAR değeri ile gösterilir/ölçülür.

3 Figure5 1
Akıllı Telefonlarda Bulunan ve Sağlığımıza Etki Eden SAR Değeri Nedir? 5

Günümüzde bir akıllı telefon alırken genellikle RAM'ine, işlemcisine, kamerasına veya bir takım başka şeylerine dikkat ediyoruz fakat aslında bunların haricinde akıllı telefonun SAR değerine de bakmamız gerekir.

Nedir bu SAR değeri?

sar değeri
Akıllı Telefonlarda Bulunan ve Sağlığımıza Etki Eden SAR Değeri Nedir? 6

Farklı ülkeler tarafından farklı oranlarda belirlenebilen SAR; Specific Absorption Rate'in kısaltmasıdır. Türkçe'de Özgül Soğurma Oranı olarak ifade edilen bu oran radyo frekanslarıyla çalışan cihazların kullanan kişiyi maruz bıraktığı radyasyon oranının kullanıcı tarafından emilme oranını ifade etmektedir.

Akıllı cep telefonlarımızla konuşurken ya da onları cebimizde, çantamızda taşırken maruz kaldığımız radyasyon oranı sürekli değişiklik gösterir.

Biz tüketicilere açıklanan SAR değerleri, mobil cihazın maksimum güçte çalışırken çevreye yaydığı radyasyon oranını belirtmektedir. Çoğu zaman sahip olduğumuz cihazlar maksimum güçte çalışma sergilemezler.

Telefonlarımızın ana özelliğinin bir işe yaramasını sağlayan baz istasyonu ile telefonumuzun arasındaki mesafe ne kadar uzarsa telefonumuz daha fazla güç ile çalışacak ve yayacağı radyasyon oranı da yükselecektir.

SAR değeri ölçümü kimler tarafından yapılıyor?

Sahip olduğumuz mobil cihazların SAR değerini bireysel olarak ölçemeyiz ya da bu konuda devletimize müracat ederek bilgi edinemeyiz. SAR Değeri ölçümleri dünya çapında güvenilir sayılı kuruluşlar tarafından yapılmaktadır ve bu kurumlar tarafından sunulan SAR değerleri tüm dünya tarafından kabul edilir.

SAR değeri ölçümü yapan kuruluşlardan bazıları Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Federal İletişim Komisyon (FCC), Kanada Hükümeti Sanayi Kuruluşu ve Avrupa Birliği Konseyi'dir. Tüm bu kuruluşlar birbirine benzer yöntemler ile SAR değeri belirlerler.

SAR değeri nasıl ölçülüyor?

998d5775fcf80ca17601b4d63a16ec54a4264a8a
Akıllı Telefonlarda Bulunan ve Sağlığımıza Etki Eden SAR Değeri Nedir? 7

Kuruluşlar ölçüm yaparken insan başı ve vücudunun emilim seviyesi ile aynı emilim seviyesine sahip ve içerisinde insan vücudunda bulunan aynı sıvıları barındıran modelleri uzun süre telefonlar tarafından yayılan radyasyona maruz bırakırlar.

Bu modellerin içerisine yerleştirilen ızgara benzeri nesne, modelin maruz kaldığı radyasyon oranını ölçer ve kaydeder nihayetinde elde edilen veriler bu modellerin emdiği en yüksek SAR değerini ortaya koyar.

Sürekli cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlarımızın uygun SAR değeri kaç olmalı?

akillitelefon scaled 1
Akıllı Telefonlarda Bulunan ve Sağlığımıza Etki Eden SAR Değeri Nedir? 8

Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Federal İletişim Komisyonu (FCC) bu konuda ideal SAR değerini 1.60 W/kg olarak belirlerken Avrupa Birliği Konseyi ise bu oranı 2.0 W/kg olarak belirlemiştir.

Her ne kadar oranlar birbirine benzese de dikkat etmemiz gereken nokta şudur; ABD Hükümeti Federal İletişim Komisyonu SAR değerini 1 gram insan dokusunun emdiği radyasyon olarak ölçümlerken, Avrupa Birliği Konseyi SAR değerini 10 gram insan dokusunun emdiği radyasyon düzeyi olarak ölçümlemektedir.

Tüm bu teoriklerin ardından hiçbir akıllı telefon bu oranlardan yüksek olarak tüketiciye sunulmaz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler