Cuma, Nisan 19, 2024

AKK Gece Kullanımı Tamamen Kaldırılıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ülkemizin kanayan yaralarından birisi olan Adil Kullanım Kotası veya bir diğer değiş ile Adil Kullanım Noktası artık gece 02:00 ve 08:00 saatleri arasında kaldırılıyor. Bundan böyle gece yapacağınız tüm indirme işlemleri AKK kapsamına girmeyecek.

Yürürlüğe Giriş Tarihi Netleşti

AKK‘nin gece kalkma olayını tam üç aydır konuşuyoruz. Ancak artık beklenen gün geldi çattı hocalar. Şuanda gece özgürce indirme yapabilmemiz için AKK’nin kaldırılmasına 21 gün kaldı. Yani 1 Mayıs gecesinden itibaren saat 02:00 ve 08:00 arasında rahatlıkla indirmelerimizi gerçekleştirebileceğiz.

Hatırlayacak olursanız Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan açıklamada AKK olayının 2018 sonunda tamamen kaldırılacağı söylenmiş ve düzenlemelerin devam ettiği konusunda mesajlar vermişti. Onun öncesinde ise 2017 yılında gece kullanımının kaldırılacağı müjdesi verilmişti.

Sonunda biz de ülkece rahat internete kavuşacağımızı düşünürken, birden yutkunup ‘internet hızlarımızın da yerlerde olduğunu’ düşününce duraksıyoruz. Ama olsundu, AKK kalkarsa büyük bir yükten de kurtulmuş olacağız. En azından sınırsız internet keyfi kullanıcıları epey bir sevindirecek.

adil kullanim kotasi gece kalkiyor 002

Ne Eziyetler Çektik

Düşünebiliyor musunuz ? Origin’den BF1 satın alıyorsunuz veya başka bir oyun, sonrasında indirmeye başladığınızda ‘oda nee ?’, ‘paaat’ diye AKN kota aşım uyarısı sizi karşılıyor. Sonra geriye kalan 30 GB indir indirebilirsen. Üstelik ay başında oyunu indirmeye başladıysan vay haline kardeşim geçmiş olsun.

Ancak bundan böyle AKN‘nin gece kaldırılması ile indirmelerimizi o saatler arasında rahatlıkla yapacağız. 2018 yılının sonunda ise bu sorundan tamamen kurtulacağımız günü iple çekiyoruz diyebilirim.

Şimdi tarifemiz ne olursa olsun kotamızı aştığımızda otomatik olarak hızımız 3 Mbps hızına düşüyordu. İsterseniz 100 megabit kullanın, isterseniz 16 megabit kullanın. Burada da bir anlaşmazlık olduğu için kota aşım durumunda hız düşürmeleri de düzenleniyor. Şöyle ki;

* 24 Mbps kullanan bir kişinin hızı kota aşım sonrası 8 Mbps’ye,

* 50 Mbps kullanan bir kişinin hızı kota aşım sonrası 16 Mbps’ye,

* 100 Mbps kullanan bir kişinin hızı kota aşım sonrası 24 Mbps hızına düşecek. Bu şekilde katlanarak gideceği gibi, arada olan haksızlık da giderilmiş olacak. Bakalım gelecekten umutluyuz hocalar hep birlikte. İnşallah daha özgür ve çok daha iyi internet hızlarının olduğu nice günlere hep birlikte diyelim.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. Hocam bu 2 ve 8 arası olacak olay tam olarak nasıl olacak ? yani 2 ve 8 arası indirmemiz kotadan mı gitmeyecek yoksa kotaya girmiş olsak bile o aralar hızımız normal mi olacak ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler