Perşembe, Nisan 25, 2024

Ambulanslar artık otomobil radyolarını susturabilecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde Ambulanslara karşı istenilen saygı ve önem çerçevesi ne yazık ki bir türlü kazandırılamadı. Her gün neredeyse Ambulanslara yol verme sorunu yüzünden pek çok haber okuyoruz. Hatta bazı dikkatsiz sürücüler araçlarındaki radyoyu son ses açarak müzik dinliyor ve dışarıdan bağımsız hale geliyorlar. Fakat Ambulanslar artık o radyoları susturabilecekler.

Son ses müzik dinlemek kimisi için yaşam tarzı olsa da, kimisi için de yaşamını yitirmesine neden olabilecek kadar ince bir çizgide. Bir genç düşünün; otomobilinde açmış son ses müziği zbam zbam gidiyor. Arkadan gelen ambulansın sesini duymadığı gibi, yol verme tenezzülünde de bulunamıyor. Ambulansın içindeki hastalar için saniyeler hayati önem taşırken, bu beyimiz bir taraflarını kaldırıp ne yazık ki kenara çekilemiyor.

isvicre ambulans 002
İsveçli uzmanlar ise bu durumun önüne geçebilmek için ambulansların önünde seyreden araçların radyolarını otomatik kapatabilen bir sistem üzerinde çalışıyorlar. Bu sistemin sağlıklı işleyebilmesi için otomobillerde bulunan radyo data sisteminin çalışıyor olması gerekli, ki günümüz araçlarının neredeyse %90’ında radyo bulunuyor.

Söz konusu bu sistem otoyolda ilerleyen araçlar engel teşkil ettiğinde ambulans radyoları kesebiliyor ve bu şekilde sesli uyarı yaparak araçların kenara çekilmesini sağlıyor. Türkiye’de bu sistem nasıl işler bilinmez ama, müzik sistemi için aynı şey geçerli olsaydı daha rahat olurdu. Zira Türkiye’de radyo dinleme oranından ziyade, flash bellekler ile müzik dinleme sefası daha fazla.

Bu arada bir ambulansa nasıl yol verilmesi gerektiğini özetleyen mükemmel bir videoyu sizlerle paylaşmak isteriz.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler