Cuma, Mart 29, 2024

Türkiye’nin yerli arama motoru Geliyoo oldu

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yerli arama motoru projesinde çalışmalar devam ederken, isminin Geliyoo olduğu açıklandı. Aralık ayının başında yapılan haberler ile Türkiye’de aktif olarak kullanılacağı söylenen yerli arama motoru bugünden itibaren resmi olarak hizmete başlamış oldu.

Biliyorsunuz şuanda arama motoru olarak rakipler oldukça fazla. Hele Google gibi bir arama motoru Türkiye’de hizmet verirken, yerli arama motoru Geliyoo‘nun nasıl bir performans sergileyeceği merakla bekleniyordu. Açıkçası biz de algoritma konusunda karşımıza nasıl bir sonuç çıkartacağını çok merak ediyorduk. Bu sorular ise cevabını yavaş yavaş bulmaya başladı.

Yerli arama motorunun algoritması

En önemli sorulardan bir tanesi yukarıda görmüş olduğunuz başlık arkadaşlar. Bir arama motorunu arama motoru yapan en önemli kriter arka planda çalıştırmış olduğu algoritmasıdır. Bir arama gerçekleştirildiğinde, kullanıcıya en doğru sonucu ulaştırmıyorsa, o arama motoruna motor denmez.

Gerçekleştirmiş olduğumuz Searching Tool testinde kullanıcıya gerçekten doğru sonuçları ulaştırabiliyor. Bu yönünü sevdiğimizin altını çizmemde fayda var. Algoritmaya puanlama yapacak olursak eğer 10 üzerinden 7 verebiliriz. Özellikle siteler için description, title ve keywordsleri sağlıklı bir şekilde çekebiliyor. Arama sonuçlarını ise kullanıcının girdiği verilere göre analiz edip, karşımıza o şekilde çıkartıyor.

geliyoo arama motoru 006
Şuanda test aşamasında

Yerli arama motorumuz Geliyoo şuanda test aşamalarında çalışmalarına devam ediyor. Sadece Web ve video alanlarının sağlıklı çalıştığının altını çizelim. Haberler ve görseller sekmelerinde henüz bir gelişme yok.

Geliyoo’nun CEO’su olan Hakan Atabaş ise bu önemli gelişme için şunları söyledi: “Bir çok ülke Google’ın dünya genelinde olan üstünlüğünü ortadan kaldıran çalışmalar ile yollarına devam ediyor. Bunun ilk örneğini ise Türkiye’de de hizmet veren Yandex ile gördük. Sonrasında bunu Çin takip ederek Baidu adında arama motorunu hizmete açtı. Ülkemizde de bu ve benzer bir çalışmaları yapıldı fakat kesin olarak kayda değer bir performans ortaya koyulamadı. Nedeni ise maddi olanaksızlıkların yetersiz olması ve personellerin bulunmamasıydı. Şimdi ise güçlü imkanlara sahip olarak Türkiye’nin yerli arama motoruna sahip durumdayız. Bu arama motoru ise “Geliyoo” neden olmasın”. dedi.

10 milyon TL harcandı

Yerli arama motorumuz Geliyoo için bugüne kadar tam 10 milyon TL harcanarak çalışmalar tamamlandı. Halen test aşamasında olduğu gibi, tüm detayların bitirilmesi için gün sayılıyor. Kullanıcı kanadında ise Geliyoo.com olarak 2018’de 3 milyon kullanıcı sayısı hedefleniyor.

İlerleyen zamanlarda ise tüm kamu ve kuruluşlarda default olarak Geliyoo arama motoru kullanılabilir olacak. Sonrasında ise Türkiye’de bu sistem yaygınlaştırılabilir.

Yerli arama motoru Geliyoo‘nun Whois sorgusuna baktığımızda ise yine CEO Hakan Atabaş‘ın adını görüyoruz. Aslında domainin ilk reglenme tarihinin 17.10.2010 tarihinde olduğunu görüyoruz. Yani birileri bu domaini 2010 tarihinde almış ya saklamış, yada farklı amaçlarda kullanmış.

geliyoo whois sorgusu
Zira domainin 2010 yılındaki görüntüsü aşağıdaki gibiymiş;

geliyoo arama motoru

Yukarıdaki wayback archive sonucuna göre bu domain yine 2010 yılında arama motoru olarak kullanılıyormuş. Temmuz 2011 tarihinde ise şu şekilde değiştirilmiş;

geliyoo arama motoru 002

Domainin geçmiş Whois kayıtları internette bulunmuyor. O yüzden önceden kimin üzerine olduğunu göremiyorsunuz. Herkese açık bilgiler olduğu için daha önceden hangi durumda olduklarını bu şekilde görebilmek mümkün. Domain 2012 yılında normal bir haber platformuna dönüşürken, 2013 yılında ise tekrardan logosu değişerek farklı bir arama motoru görevine bürünmüş. Resimlere tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz arkadaşlar.

geliyoo arama motoru 003

2014 yılında domain yine aynı şekilde çalışırken, 2015 yılında bizleri önemli bir bilgi karşılıyor. Geliyoo.com sitesi 2015 yılında “bütçe sebebi ile aramaya kapalıdır. Ar-Ge çalışmalarımız devam etmektedir.” “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a Özel Mektubumuz Buray Savaş ANIL | Fatih ARSLAN” ibareleri yer alıyor. Yani buradan anlayacağınız üzere yerli arama motoru Geliyoo daha önceden kurulmuş, fakat bütçe olmadığı için yürütülememiş. Sonrasında ise ismi geçen şahıslar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a mektup göndermiş fakat sanırsak sonuç alamamışlar.
geliyoo arama motoru 004
O mektubu okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz arkadaşlar. Ocak 2016 tarihinde ise domain devredilerek şimdiki CEO’su olan Hakan ATABAŞ yönetimine verilmiş durumda. Yani domainimiz sıfır olmadığı gibi, daha önceden girişimlerde bulunulmuş. Umarız istenilen verim elde edilir ve ülke genelinde yaygın hale gelir. Şahsi görüşüm olarak şunu söylemeliyim ki, domain adını farklı bir isim kullansaydık daha iyi olabilirdi. Prestij açısından gerçekten isim çok önemli. Hayırlısı olur inşallah..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. İşte gerçek:
    İlgili proje yıllardır kendileri için prim yapan bir kaç kişinin api kullanarak arama sonuçlarını yansıtan bir php script üzerine inşaa edilmiş. Sözde geliyobot 2.0 algoritmasından falan bahsediyor. Pardon ama geliyobot 1.0 yayınlandı da 2.0 ne ara çıktı? Bu adamların yaptığı şey api ile sonuç çekmek.

  2. google apisi kullanması açıkçası çok canımı sıktı 10 milyon harcanıyor daha kendilerine ait bir api kaynagı yapılamıyor ayıp be neden özgün olamıyoruz da hep çalıntı şeylerle övünüyoruz bizden bir cacık olmaz

  3. Bilmiyorum baktınızmı altyapıya ama 15$ bir script kullanıyorlar alt yapı tamamen google apisi ile çalışıyor gerçekten bunu bixe servis edenler türk toplumu ne olarak görüyorlar taş devrinde değiliz arkadaşlar. 12 yaşındaki çocukları kandırırlar anca.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler