Perşembe, Nisan 25, 2024

AMD CTO’su ve Başkan Yardımcısı IFA 2016’da Sanal Gerçekliğin Geleceğini Anlattı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Sanal Gerçeklik Nereye Gidiyor ?

Sanal gerçeklik dünyasına hızlı bir giriş yaptıktan sonra, firmalar da bu yönde teknolojik geliştirmelerine devam ediyorlar. Artık her alanda sanal gerçeklik görülmeye başlandığı gibi, büyük yatırımlar ve gelecek bizleri bekliyor olacak. Bu konuda AMD kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Teknoloji Yöneticisi (CTO) Mark Papermaster Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenmekte olan IFA 2016 tüketici elektroniği fuarında 3 Eylül Cumartesi günü “Gerçeklik İçin Yarış – Bir Sonraki Kitlesel Pazar Fırsatı” adında sunum gerçekleştirdi.

Normalde üst düzey yöneticilerin fikirleri ve düşünceleri bu teknolojilere yön vererek “aslında yapılması planlanan ve olacaklar” gözü ile konular ele alınır. Biz de bu sunumdan önemli başlıkları ve konuşmaları çıkarttık. Günümüzdeki sanal gerçeklik örneklerinin, gelecekte bu teknoloji sayesinde neler yapılabileceğine dair yeni ipuçları vermeye başladığının altını çizen Papermaster, sunumda şu notlara değindi:

“Bilgi işlem donanımları, ekranlar ve alıcılar alanlarında iki ile beş yıl arası gerçekleşecek önemli geliştirmelere sahne olacak. Performans, satın alınabilirlik, sanal gerçeklik çözümlerinin taşınabilirliği ve geniş bir yelpazede heyecan verici uygulamaların temelini oluşturacak ve iyileştirmeler ile karşımıza çıkacak. Yenilikçilik bakımından yeni bir dönemin altını ateşleyen sanal (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri artık eğlenceden eğitime, sağlıktan bilime kadar bir çok endüstriyi bir şekilde değiştirme potansiyeline sahip. Yapı taşları artık tamamen ortada; bundan sonra endüstrinin donanım, görselleştirme ve yazılımı geliştirmeye odaklanma zamanı.” dedi.

AMD-CTO-Mark-Papermaster

VR Pazarındaki Büyüme Potansiyeli Patlama Noktasında

Sürekli sağda solda sanal gerçeklik teknolojilerinden bahsediliyor. Hatta firmalar irili ufaklı bu teknolojileri kullanıcılara sunmaya başladılar. Araştırma şirketi IDC’de sanal gerçeklik teknolojileri için bir rapor hazırladı. Bu rapora göre sanal ve artırılmış gerçeklik pazarının 2016 ve 2020 arasında toplam 5.2 milyar dolardan, 162 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Aradaki rakamın farkında mısınız ? Bu rakamlar aslında bizlere tüm dünya genelinde VR deneyiminin taşması sinyalini de veriyor.

AMD bir süredir sanal gerçekliğin geniş kitleler tarafından benimsenmesi için gelecek nesil ve bilgi işlem teknolojilerini de geliştirmeye odaklandığını görüyoruz. Şirket kısa bir süre önce pazara sunmuş olduğu AMD Radeon RX 480 ile kullanıcıların gönlünde taht kurmayı başarırken, grafikler ve sanal gerçeklik deneyimlerini üst düzeyde tutmayı başardı. 200 dolardan başlayan piyasa satış fiyatı ile birlikte kullanıcılara sunulan RX 480 üst düzey sanal gerçeklik deneyimi için pazardaki aslında en uygun fiyatlı ürün diyebiliriz.

sanal-gerceklik

Zen İşlemciler 2017’de Aramıza Olacak

Hatırlayacak olursanız AMD kısa süre önce geçmiş nesil ile kıyaslandığında çekirdek başı komutlarda %40 performans artışı sağlayarak AMD işlemcilerinin performans artışı konusunda yeni bir kilometre taşını temsil eden gelecek nesil, yüksek performansa sahip “Zen” işlemci çekirdeğinin ön gösterimini gerçekleştirmişti. “Zen” temelli “Summit Ridge” masaüstü işlemcilerinin de 2017 yılının başında piyasada olacağının altını çizelim.

Kısa bir süre önce IFA 2016‘dan notlar ile AMD canlı yayınını ve sunum videosunu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Bu arada sunum detaylarının 35. dakikadan başladığının altını çizelim.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

4 YORUMLAR

  1. Hocam Sanal gerçeklik gözlüğü 25 yılda gelişir ve artık herkes gözüne lens benzeri -ki bu lensin yaptığı işlevide yapacak- aletler yerleştirerek doğrudan görüntü aktarilacak -aslında bundan daha fazla işe yarayacak ama yazmaya vakit yok-ses olayına gelirsek kodlanarak göz üzerinden doğrudan beyine aktarılacak. İnanmayan arkadaşlar iddaya girebiliriz..

  2. {Hocam Sanal gerçeklik gözlüğünü çıkar gerçek gerçekliği gör çok saçma haksız mıyım ?}
    Cevaplıyorum : gerçek hayatta yapamadıklarını hesaba katmaya ne dersin ? PCH okuru

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler