Salı, Nisan 23, 2024

Çipli Yeni Kimlik Kartları Ne Zaman Verilmeye Başlanacak ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yeni çipli kimlik kartları geçtiğimiz aylarda çokça gündeme gelmiş ve dağıtılacağı tarihler açıklanmıştı. Toplamda 79 milyon insan yeni kimlik kartlarını alacağı günü beklerken, nereden ve nasıl alınacağı konusunda bilgiler gelmeye başladı. İşte yeni çipli kimlik kartlarının detayları ve dağıtılış tarihleri.

 

Yeni Kimlikleri Nasıl Alıyoruz ?

 

Yeni çipli kimlik kartlarının dağıtılış tarihi 03 Eylül 2016 tarihinde açıklandı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından verilen bilgiler doğrultusunda 2017 yılından itibaren dağıtımlar başlayacak. Yeni kimlik kartlarını almak için randevu sistemine giriş yaparak randevu almanız gerekiyor. Ardından size bir randevu günü ve saati veriliyor.

 

Yeni T.C Kimlik Kartı Çıkartmak İçin Gerekli Evraklar

 

Kimlik kartı çıkartmak için ilk olarak kimlik kartı randevu sistemine girerek buradan randevu almanız gerekiyor. Randevunuzu aldıktan sonra nüfus cüzdanınız, aile cüzdanınız, pasaport, askeri kimlik kartı, basın kartı veya ehliyetiniz ile son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet fotoğraf yeterli olmaktadır.

 

cipli-kimlik-karti

 

Yeni Kimliklerin Maliyeti Ne Kadar ?

 

Kimlikleri alırken işlemleriniz tamamlandığında her bir vatandaş 18 TL ücret ödeyecek. Bu ücretler değişim esnasında şubedeki görevliler tarafından alınacak. İşlemler yaklaşık olarak 10 dakika süreceği gibi, herkesin randevu saati ve günü olduğu için çok fazla yoğunluk yaşanması beklenmiyor. Ancak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol şehirlerde yoğunluk illaki yaşanacaktır.

 

Yeni Çipli Kimlikler Hangi Özelliklere Sahip ?

 

 

❱ Yeni kimlik kartlarının taklit edilmesi imkansız. Mantıksal olarak güvenlik özelliklerine sahip olan kimliklerde çip bulunuyor.

 

❱ Kartın gövdesi kolay kolay tahrip olmadığı gibi, en az 10 yıl dayanıklılığa sahip malzemeden üretildi.

 

❱ Akıllı bir kart boyutunda tasarlanan kimlik kartları uluslararası standartlara uygun olarak üretildi. Normal kimlikler gibi bükülüp kolayca tahrip olmuyor.

 

❱ Vatandaşın nüfus ve fotoğraf bilgileri kimliğin üzerinde yer alan çipli yonga seti üzerinde kaydedilecek.

 

❱ Kartın içerisinde bulunan elektronik veriler PIN ve PUK korumasına sahip olacak.

 

❱ Ehliyet yerine de kullanılabilecek.

 

❱ Pasaport yerine de kullanılabilecek.

 

❱ Kaybolduğunda veya başka şahıslar tarafından ele geçirildiğinde şifreli ve parmak izi kayıtlı olduğu için, üzerinde sahte işlem yapılması imkansız olacak.

 

yeni-kimlik-karti-2016

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

13 YORUMLAR

    • Merhaba,

      Yeni çipli kimlik kartları haberde de belirtmiş olduğumuz üzere tüm ülke genelinde 2017 yılında tamamlanmış olacak. İlk uygulama yeri Kırıkkale, ilerleyen günlerde ülke geneline yayılacak.

  1. Kimlik kartına resim yapıştırılması gerekiyordu hocam 15 ime yeni basıcam 16 yaşıma girdiğimde çipli kartımı alsam olurmu resim yapıştırsam ne fark edicekki 🙂

  2. çiplerin kullanım alanı için oluşturulması gereken birsürü platform ve her alanda kullanılabilecek tasarım gerekli diye düşünüyorum bu çipler nasıl etkinleşiyor hocam ?

    • Merhaba,

      Yeni çipli kimlik kartları dağıtıldıktan sonra etkin halde olacak. Ortak bir platform olacağı için kullanımda sıkıntı çıkmayacaktır.

  3. Ehliyet yerinede kullanabilecek yazıyor ben ehliyeti yenilemeyi düşünüyordum bu durumda yenilemeye gerek yokmu ve ehliyet taşımaya da gerek yok o zaman kimlik yeterli mi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler