Cuma, Nisan 19, 2024

AMD Radeon RX Vega Söylentileri: Bölüm 1

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD Radeon RX Vega kartlar için TweakTown yeni bir iddia ile ortaya atladı. Doğruluk oranı çok yüksek olmasına karşın söylentilere göre 16 bin adet yeni Vega kartları bir kaç ay içerisinde dağıtıma çıkacak. Sınırlı HBM2 üretimi ve yeni mimarinin maliyeti konusunda henüz bir bilgi bulunmazken, detaylara yakından bir göz atalım.

Üç Yeni RX Vega Ekran Kartı Geliyor

Gerçek şu ki, henüz piyasaya sürülecek olan Vega mimarili ekran kartlarının sayısını doğrulamak şuan için imkansız. Ayrıca, amiral gemisi olarak bilinen yeni modellerde HBM2 bellekli bir arabirime monte edilmiş GPU’lardan bahsediyoruz.

Bu ne demek oluyor ? Yongaların bir araya gelebilmesi için üç farklı firma projeye dahil edilmiş demektir. Bu durumlar firmalardan herhangi bir sorun çıkacak olursa, Vega grafik kartlarında pürüzler meydana gelebilir. O yüzden AMD çalıştığı firmalar ile hem fikir içinde hareket etmek zorunda.

Şuanki söylentilere göre AMD üç yeni RX Vega 687F kartı üzerinde çalışıyor. Şuanda cihaz kimlikleri sır gibi saklanıyor. Ancak çok fazla gizli tutulabileceğini düşünmüyorum. Hatırlarsanız iki ay önce hala gelişmekte olan tüm VEGA SKU‘larının bir listesini sizlerle paylaşmıştık. Cihazların kimlikleri temelde ayırmak için kullanılsa da, önemli olan Vega mimarili kartların hangi perspektiflere uğrayarak geleceği.

amd vega ekran karti mimarisi

Şuanda bir diğer söylentilere göre Polaris 10 67DF’nin 21 revizyonu bulunuyor. Her revizyon farklı bir GPU yapılandırmasına sahip olabiliyor. Başka bir değiş ile, Radeon RX Vega serisi için kaç farklı modelin piyasaya sürüleceğini söylemek şuan için imkansız. 

Şu anda en yaygın Vega Aygıt Kimliği 687F olarak biliniyor: C1, 687F: C3 ve 6861: 00.

{0x1002, 0x6860, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, CHIP_VEGA10},
{0x1002, 0x6861, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, CHIP_VEGA10},
{0x1002, 0x6862, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, CHIP_VEGA10},
{0x1002, 0x6863, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, CHIP_VEGA10},
{0x1002, 0x6867, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, CHIP_VEGA10},
{0x1002, 0x686c, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, CHIP_VEGA10},
{0x1002, 0x687f, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, CHIP_VEGA10},

RX Vega Mimarili Kartlar Ne Zaman Piyasaya Sürülecek ?

Net bir tarih vermemekle birlikte Vega mimarili kartların Haziran ayında raflarda yerini alacağı söyleniyor. Ancak bu Türkiye ayağı için geçerli değil. Vega mimarili kartların Türkiye’ye gelmesi Temmuz – Ağustos aylarını bulabilir. Şuanda planda olan dağıtım ayağı şu şekilde:

1-) Finansal Analist Günü (16 Mayıs)

AMD ekibi 16 Mayıs tarihinde Financial Analyst Day’e ev sahipliği yapacak. Finansal Analist Günü‘nde Vega mimarisini görmek biraz zor olabilir. Çünkü konu bunla alakalı değil. Fakat yine de bir bukle yeni mimariden bahsedeceklerini düşünüyorum.

AMD Radeon RX Vega 5

2-) Computex Fuarı (30 Mayıs – 3 Haziran)

Her sene düzenlenen Computex fuarı bu sene yine görkemli sahnelere ev sahipliği yapacak. Firmalar bu tür etkinlikleri kaçırmadan reklamlarını güzel bir şekilde yapabiliyor. Computex 2017 fuarı ise Vega‘yı başlatmak için mükemmel bir etkinlik.

Bildiğim kadarı ile Nvidia Computex fuarında tanıtım yapmayı planlamıyor. Zaten peş peşe çıkartmış olduğu ekran kartlarını yakından görmüş ve şaşkınlığımızı gizleyememiştik. Microsoft tarafında ise akıllı cihazların tanıtılması bekleniyor. Bu fırsat, AMD için oyun topluluğunun dikkatini çekebilmek için gerçekten iyi bir fırsat.

Bu arada PowerColor firması Computex 2017 için bir davet yayınladı. Vega mimarisine doğrudan değinmese de, yeni ürünlerin geleceğini belirtmeleri pek çok mesajı bizlere verdi. Zaten RX 500 serisi kartlar çoktan piyasadaki yerini almıştı.

amd vega doom test

3-) E3 2017 Fuarı (13-15 Haziran)

Hadi diyelim ki Computex fuarına ürünler yetişmedi veya bir aksilik oldu (çok düşük bir ihtimal olmasına rağmen) ve AMD bu fırsatı kaçırdı. 13-15 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan E3 2017 fuarı yine güzel bir fırsat olarak ön görülüyor.

Ancak bu fuarda Intel’in yeni X299 haberlerini daha çok göreceğiz gibi duruyor. Zira E3 fuarı sadece PC ve Oyun hakkında showların yapıldığı bir platform değil. AMD, E3 sırasında Vega için ayrı bir etkinlik düzenleyebilir. Basın mensupları olarak davet edilinceye kadar ne yazık ki emin olamayacağız.

4-) Haziran Ayı Sonu

En sıkıcı senaryo ise Haziran ayının sonlarına doğru olması. Bu kadar etkinlikten sonra eğer Vega mimarisine ait bir bilgi veya ürün paylaşımı yapılmazsa, Haziran ayının sonunda da pek umut kalmayacaktır. Bu da bizlere Vega mimarisi için uzun bir süre daha beklememiz konusunda mesajlar verebilir.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler