Cumartesi, Temmuz 27, 2024

AMD RX 7900 XTX 799 Dolara Düştü, Türkiye’de Neden Düşüş Yok?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yurt dışında AMD RX 7900 XTX ekran kartı 799 dolar fiyat etiketine kadar düştü. Ancak Türkiye fiyatlarında hiç bir şekilde düşüş olmadığına denk geliyoruz.

NVIDIA Lansmanları Fiyatları Tetikledi

NVIDIA yeni duyurduğu SUPER serisi ekran kartları ile rakibi AMD‘ye bir çok kez fiyat indirtti. Bu son kullanıcı olarak bizler için mükemmel haber. Fakat gel gelelim ki, Türkiye’de fiyatların hiç bir şekilde oynamadığına şahit oluyoruz.

Kartın en yakın rakibi RTX 4070 Ti SUPER olduğu için, şuan fiyatlar eşitlenmiş gibi duruyor. NewEgg üzerinde ASRock RX 7900 XTX ekran kartı 899 dolara listeleniyor. Kupon ile birlikte 100 dolar daha ucuzladığını görüyoruz.

rx 7900 xtx yurt disi fiyat jpg

Almanya’da ise uzun bir sürenin ardından 899 Euro fiyat etiketini görüyoruz.

rx 7900 xtx almanya v2

Ürünü sepete ekledikten sonra ekstra vergi çıkmadığını, aşağıdaki görselde olduğu gibi 143,54 Euro “vergi dahil” fiyatı olduğunu belirtelim.

rx 7900 xtx almanya v3

Bu durum AMD’nin RX 7900 XTX için 999 dolarlık MSRP fiyatından %30-40 daha ucuzladığı anlamına geliyor.

Türkiye’de Aynı Ekran Kartı Ne Kadar?

Hemen fiyat listeleme sitelerine girip baktığımda en ucuz AMD RX 7900 XTX ekran kartının minimum 36.999 TL’den satıldığını görüyorum. Aynı ekran kartını baz almadım dikkat ederseniz. Siz de girip anlık olarak kontrol edebilirsiniz.

7900 xtx tr fiyatlar

rx 7900 xtx tr fiyatŞimdi yukarıdaki tablo bizim için maalesef acı durumda. Çünkü bugün 36.999 TL‘yi dolara çevirdiğimizde yurtdışına göre aynı ekran kartını 1.222 dolara satın alabiliyoruz. Neredeyse iki ekran kartı fiyatı..

İşin garip tarafı aynı üreticinin Türkiye’de beyaz modelinin 49.819 TL’den satıldığını görüyoruz. Dolara çevirdiğinizde 1.645 dolar fiyat etiketine ulaşıyorsunuz.

37 bin tl kac dolar

“Evet Ülkemizde Her Şey Çok Yüksek”

Evet ülkemizde döviz kuru çok yüksek. Enflasyon çok yüksek. Kimisi diyor ki kargo ile gelirken maliyetler çok arttı. Kimisi diyor ki gemiler artık dolaşmaya başladı.

Haklılık payları olabilir. Buna hiç itiraz yok. Fakat bu ekran kartlarının stokları bugün veya dün gelmedi değil mi? Oyuncular olarak zaten giderek daralan pazarda fiyat/performans ürünler ortaya koyabilmek için hepimiz çok çabalıyoruz.

Ancak bunu PC Hocası olarak söylemiyorum. Sade bir kişi, oyuncu, teknolojiyi takip eden vatandaş veya sistem toplamak isteyen fırsat kovalayan birisi olarak belirtmek istiyorum;

“YORULDUK”

AMD RX 7900 XTX ekran kartı sadece bir örnek. Aynı benzer durumları NVIDIA RTX SUPER serisinde de yaşadık. Tavsiye edilen satış fiyatlarının çok çok üstünde piyasaya sürüldüler.

Günün sonunda şunu söylemek geliyor içimden;

Tamam abi. Yeni çıkan ekran kartları için gümrük, geminin savaş durumları nedeni ile dolaşması, navlun ücretlerinin artması, konteyner fiyatlarının 7.200 dolarlardan 10.000 dolar seviyelerine çıkması hepsi bir etmen.

Fakat yurt dışındaki “önceden çıkanRX 7900 XTX gibi ekran kartlarının fiyatlarının inmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü AMD, NVIDIA veya diğer iştirakçi firmalar bu fiyatları indirme hareketinde bulunduğunda Türkiye’de de indiğini görmek gerekiyor. Biraz elimizi bu konuda taşın altına koymamız gerektiğini düşünüyorum.

Siz de bu konudaki fikir ve düşüncelerinizi yorumlardan iletmeyi unutmayın.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

9 YORUMLAR

  1. aldıkları fiyattan aşağı düşmezler. aylarca 900 satmaya devam ederler sorsan 100 stok varken binlerce stok var gibi davranırlar

  2. bestbuy sitesinde ürünleri çekiyorlar ebayde açık arttırma ile satıyorlar orada düşse bile stokcuların bırakacagını sanmıyorum 1600$ 4090 2300$ satıyorlar

  3. Bütün elektronik ürünlerde yurtdışına göre pahalılık söz konusu. Bu tamamen firmaların anlaşıp en düşük bu fiyata sat gibi anlaşmalarından kaynaklı. yurtdışında 618 euro ile indirimde olan bir süpürge türkiyede en düşük 24500 tl, hatta vatanda 28000 tl, 35000 tl ye satanda var. Denetim eksikliğinden kaynaklı herşeyi pahalı alıyoruz. Madem denetleyemiyorsun o zaman yurt dışından alımlara neden 150 euro sınır getirip bu aç gözlü mahluklara vatandaşı yem ediyorsun. Vatandaş yurt dışından alım yapabilse iç piyasada normale döner.

  4. Size garip gelecek ama önermiyorum. Yaklasik 4 aydir kullaniyorum ama basima gelmeyen kalmadi. Nvidia dan şaşmayin derim. Bin pismanim cunku. İlk kez amd kullaniyorum bu arada.

  5. elinizden geldikce tr den alisveris yapmayin bizim esnaf satici distributor ahlaksiz bunlara kazancinizi kaptirmayin amazondan ebay dan alisveris yapin bu sadece ekran kartlarinda degil tum urunlerde ayni.

  6. Bu itopya gaming gen vs reklam anlaşması yaptığınız adamların suçu bireysel satıcıların bu denli yüksek fiyattan ürün satmalarini gercek dışı buluyorum belkide tum gelen kartları diger küçük tedarikcilerden aliyorlar ve sağda solda yüksek fiyattan kendileri satıyorlar bir nevi monopol ve oligopol kurmuşlar, tüm müşterileride kendi online mağazalarına cekiyorlar yada fiziksel magazalara hatta kendi aralarındada buyuk ihtimalle fiyatlar konusunda beraber hareket ettiklerine eminim , gaming gen deki çoğu bireysel satilan kartların fiyatlarıda hazir sistemler ile ayni bildiğiniz saadet zincirin kurulmuş devletin bu konularda bir sey yapması gerekiyor herkes hemfikir lakin serbest piyasa ne diyecezki bunun kanunen suc olmadığını aydın agaolgu acik şekilde anlatıyor….

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler