Cuma, Mart 29, 2024

AMD Ryzen 2200G Vega APU İşlemci İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba değerli hocalar. Uzun zamandır beklenen, efsane bir inceleme rehberi ile sizlerleyiz. Hocanın masasında bugün AMD’nin piyasaya bıraktığı son bomba, Ryzen 2200G Vega APU işlemciler var.

Yeni işlemciler ile ilgili tüm teknik detayları içeren yazımız aynı zamanda bu işlemciyi kullanan sistemi de içerisinde bulunduruyor. O halde hep birlikte masamıza geçelim ve incelemeye koyulalım.

Ryzen 2200G ve APU

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi tüm detaylar yazımızda olacak. Öyleyse nedir Ryzen 2200G bu sorunun cevabını verelim. Ryzen geçtiğimiz yıl AMD tarafından piyasaya sunulan ve oldukça güçlü performansa sahip yeni bir işlemci ailesidir. Ryzen 3, Ryzen 5 ve Ryzen 7 model numaraları ile piyasada bulunan işlemcilerin kullanım tercihi de numara sırasına göre artış gösteriyor. Yani Ryzen 7 modeller üst segmente hitap ediyor. 3 ise giriş seviyesi. 

Yeni Ryzen 2200G ise adından da anlaşılacağı gibi AMD’nin 2. nesil Ryzen işlemci ailelerini oluşturuyor. Önceki nesle göre geliştirilmiş işlemcilerin en önemli farkı başlıkta da belirtiğimiz APU‘lar. Peki APU nedir? APU dediğimiz şey ise işlemci ile grafik işlemcisini tek bir çatı altında buluşturan çipset modelidir. Yani ekran kartı ile işlemcinin tek bir işlemcide buluşması olayı.

Bu vesile ile ekstra bir ekran kartı almadan hem oyun, hem video grafik işlerimizi yeterli bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Bu durumun bizler için en önemli etkisi tabii ki bütçeye sağladığı fayda. Temel bilgileri verdikten sonra işlemcimizi test edip kullanacağımız sisteme geçiş yapalım.

Sistem parçaları

Yeni Ryzen 2200G işlemciyi kullanabilmek adına ufakça bir sistem hazırladık. Bu sistemde kullandığımız parçalara değinelim.

AMD R3 APU 2200G İncelemesi 002

İşlemcimiz pek tabii başlıkta da belirttiğimiz AMD Ryzen 3 2200G modeli olacak. İşlemcimizin içerisinde 4 adet işlemci çekirdeği, 4 adet iş parçacığı bulunuyor. 3.5 GHz hızında çalışan işlemcimiz 4MB L3 ön belleğine sahip. Vega 8 grafik mimarisi ile geliştirilmiş işlemcimizin grafik frekansı 1100 MHz iken üzerinde 8 adet grafik çekirdeği barındırıyor. Son olarak işlemcimizin 65W TDP değerine sahip olduğunu belirtelim.

AMD R3 APU 2200G İncelemesi 004

Anakart tercihimiz GIGABYTE‘ın AB350N-Gaming Wifi modeli oldu. mini ITX yapıdaki anakartımız, AMD’nin 7. nesil işlemcilerini ve Ryzen serisinin 2. nesil işlemcilerini destekliyor. Üzerinde 2 adet DDR4 bellek slotu bulunan kartın maksimum 32 GB bellek kapasitesi mevcut. Frekans bazında ise 3200MHz destek sunuluyor. Anakartın içerisinde dahili Wi-fi adaptörü olduğunu belirtelim.

RAM kanadında tercihimiz ise GSKILL‘in AMD Ryzen serisine özel ürettiği FLARE X serisi bellekleri oldu. 8+8 Dual Channel şeklinde 16GB boyutuna sahip belleklerimiz 3200MHz frekansında çalışıyor. Aynı zamanda belleklerimizin gecikme değeri CL14

AMD R3 APU 2200G İncelemesi 006

Montaj sonrası

AMD R3 APU 2200G İncelemesi 008

AMD R3 APU 2200G İncelemesi 009

AMD R3 APU 2200G İncelemesi 010

BIOS Update (Güncelleme) işlemi

Sistem parçalarımızı birleştirdikten sonra her kurulumun ilk aşaması olan BIOS Update yani güncelleme işlemini gerçekleştireceğiz. Bilmeyenler olabilir, BIOS anakartlarımızla gelen kendine has entegre yazılımlardır. Bu yazılımlar (BIOS) ile sistem parçaları üzerinde değişiklikler, overclock ve diğer parça tercihi işlemleri gerçekleştirebiliriz. BIOS update işlemi ile de anakartımız güncellenir ve kartımıza işlemci uyumluluğu, parça terchilerinde ek geliştirmeler gibi özellikler eklenir. 

Bizler de işlemcimizin anakart ile uyumlu olabilmesi açısından BIOS güncelleştirmesini yapacağız. Tavsiyemiz bu işlemi anakartı aldığınız yerde yaptırmanız, eğer kendiniz yapacak kadar bilgili değilseniz bu işlemi gerçekleştirmekten kaçının zira kartınıza zarar verebilirsiniz. Aşağıdaki işlemler kendi sistemimizde kullandığımız anakarta göre yazılmıştır.

  • BIOS update işlemi için öncelikle anakartımızın resmi sitesine girdik ve anakartımızın modelini girerek ürünün kendi sayfasından BIOS update dosyasını indirdik.
  • İndirdiğimiz bu dosyayı FAT32 biçiminde bulunan flash belleğin kök klasörüne attık. 
  • Daha sonra bilgisayarımızı çalıştırıp BIOS ekranına giriş yaptık ve Q-Flash bölümünü açtık ve UPDATE BIOS ekranına giriş yaptık.
  • Daha sonra BIOS dosyamızın bulunduğu flash belleğimizi bilgisayara bağlıyoruz ve gelen ekranda belleğimizi ve içerisinde bulunan güncelleme dosyamızı seçip ileri diyoruz.
  • Son gelen ekranda da yükle butonu ile güncelleme işlemini başlatıyoruz.
  • Yükleme işlemi bittikten sonra sistem yeniden başlatılacak ve güncelleme işlemimiz tamamlanacaktır. 

 

Ryzen 3 2200G ve overclock

İşlemcimizi test edeceğimiz diğer alan overclocka geldi sıra. Türkçe karşılığı hız aşırtma olan overclock için nedir diye soracak olursanız: işlemcilerimizin mevcut saat hızlarına müdahale ederek, frekanslarını daha yüksek şekilde çalışması için zorlama uygulaması olarak özetleyebiliriz. Buna göre örneğin aldığımız işlemci 3.0GHz hızında çalışıyorsa biz bunu overclock ile 3.5GHz yapabiliriz.

Tabii ki overclock her kullanıcının yapabileceği basit ve kolay bir işlem değil. Gerekli ısı testleri, voltaj ayarlamaları ile uzun süreler ayrılması gereken bu işlemde işlemciyi yakma ihtimali de bulunuyor. Bu yüzden ihtiyaç duymadıkça bu yola başvurmamanızı tavsiye ediyor ve overclock testimize geçiş yapıyoruz.

AMD Ryzen 3 2200G APU işlemcimizin normal çalışma frekansı 3.5GHz olarak ölçülüyor. Bu hızda tam güç çalışırken gerçekleştirdiğimiz 3 dakikalık OCTT testinde ise ısımız en yüksek 78 derece olarak ölçüldü. Daha sonra işlemcimizin hızını 3.9GHz‘e yükselttik. Bu hızda tam güç çalışmada ise işlemcimiz 3 dakikalık OCTT testinde en yüksek 85 dereceyi gördü. Bu testte OCTT programı işlemci testini işlemciyi zorlamamak adına durdurduğunu da belirtelim. 

AMD R3 APU 2200G Sicaklik Testi

Yaptığımız overclock testi ile ilgili olarak söyleyebileceğimiz şey eğer iyi bir soğutucu ve termal macununuz varsa AMD Ryzen 3 2200G işlemcisini 3.9GHz hızında çalışırabilirsiniz. Bu hız bu işlemcimiz için en uygun ve en yüksek hız. Ancak işlemci yüzde yüz seviyede uzun süreli kullanımlarda sıkıntı oluşturabilir.

apu oced

Overclock denemizde çıtayı bir tık daha yükseltip işlemcimizi 4.00GHz hızında çalıştırmayı denedik ve kritik de olsa başarılı olduğumuzu gözlemledik. Ancak yine de eklediğimiz gibi en sağlıklı overclock seviyesi 3.9GHz olacaktır.

AMD R3 APU 2200G Ryzen Master 4 GHz

Şimdi de FPS ve performans testlerine geçelim.

Performans testleri

ryzen 2200g overclock sonuclari

occt sicaklik test sonuclari

cinebench tek cekirdek performans

cinebench coklu cekirdek performans

3dmark firestrike test sonuclari

3dmark timespy test

blender test 2200g sonuc

blender test cpu test sonuc

FPS testleri

cs go 2200g test sonuclari

dota 2 2200g test sonucu

fifa 2018 2200g test

league of legends 2200g test sonucu

gta5 2200g test sonucu

overwatch 2200g test sonuclari

pubg 2200g test sonucu

Sonuç

Yaptığımız incelemeler ve test sonuçlarından da görüleceği üzere AMD gerçekten bu APU’lara çok iyi şekilde hazırlanmış. Özellikle GTA V’de full HD ayarda elde edilen FPS skorları gerçekten şaşırtıcı. LoL ve CS: Go için zaten söze gerek yok ancak PUBG testlerinde yaşadığımız dropların oyunun işlemciyle olan uyumsuzluğu ile oluştuğunu söyleyebiliriz. Yakın zamanda gelecek güncellemeler ile PUBG için de iyi sonuçlar alınacaktır.

İşlemcimizi test ettiğimiz RAM’lerin 8+8 GB dual channel olduğunu belirtelim. Eğer bütçeniz yetmiyorsa alcağınız 8 RAM’ler de muhakkak 4+4 GB dual channel olmalı. Ayrıca kuracağınız sisteme daha sonradan harici bir ekran kartı takabilirsiniz ancak önerimiz en fazla 1050Ti seviyesinde bir kart takmanız zira üst segmentlerde işlemci dar boğaza düşebilir.

Ryzen 2200G işlemciler, bu fiyat bazında ekstra bir ekran kartı harcaması yapmadan hem işlemci hem GPU’yu bir arada bulabileceğimiz ender işlemcilerden. Fiyat olarak 500 Türk lirası dolaylarında satılan bu işlemci, özellikle giriş seviyesi kullanıcılar için önerilebileceğimiz en uygun işlemci olacaktır. Zira biz işlemciyi çok beğendik.

İnceleme yazımızı burada sonlandırırken işlemci ile ilgili olarak BIOS güncellemesi, overclock işlemi ve FPS testlerinden oluşan video incelememize aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir yazı da görüşmek üzere, hoşça kalın!

AMD Ryzen 2200G VEGA APU İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

15 YORUMLAR

  1. Bu işlemcinin içindeki ekran kartı özelliğini hesaba vurursak laç gb’lik bir ekran kartıyla eşdeğer ?
    Ayriyeten taktığım 1gb’lık ekran kartı işlemciye güç mü katar yoksa gücünü mü azaltır ?

    • Merhaba,
      Ekran kartı kullanılmadan, işlemci içerisindeki APU kullanılarak toplanacak sistemlerde APU, gerek duyduğu belleği RAM’lerden tahsis eder. Bu yüzden RAM’lerin çift kanallı olması, sistem ve GPU’nun bellek bölüşmesi açısından çok daha faydalı olacaktır. Ancak sisteminizde ekran kartı kullanacaksanız, bu hususa dikkat etmenize gerek yok.

  2. Aynı işlemciye sahip bir sistemim var fakat sistemimde herhangi bir grafik kontrol paneli driver program artık herneyse kurulu değil herhangi bir programı varmı yardımcı olurmusunuz :/

  3. Abi alttaki sistemi alacağım csgo gta fifa oynuyorum bi sıkıntı yaratırmı kdv ile 2500 tl
    AMD Ryzen 3 2200G 3.50 Ghz 6MB AM4+ 14nm İşlemci
    Asus B350M-K Prime 2133mhz-3200mhz(OC) AM4 mATX Anakart
    XPG 8GB(2×4) Gammix D10 Siyah 3000mhz CL16 DDR4 Ram
    Aerocool CS1102 500W USB 3.0 ATX Mid Tower Kasa

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler