Cuma, Mart 29, 2024

AMD Ryzen 3000 Serisi Çıkış Tarihi, Fiyatı ve Özellikleri Hakkında Tüm Bilinenler

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD’nın yükselen markası Ryzen işlemciler, son iki nesildir kullanıcıların beğenisini toplayan güçlü donanımlar oldu. Önümüzdeki Computex 2019 fuarında üçüncü nesli tanıtılacak olan AMD Ryzen 3000 serisi işlemciler hakkındaki tüm bilinenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Bugüne kadar ortaya atılan birçok iddia ve söylenti ile birlikte resmi kaynaklardan gelen bilgiler, AMD’nin bu yıl içerisinde üçüncü nesil Ryzen işlemcileri duyuracağını gösteriyor. Bu noktada Intel ile ciddi şekilde rekabet edebilen AMD’nin, yeni neslin tanıtımı öncesi bilinen tüm ürün bilgilerini sizler için derledik.

AMD Ryzen İşlemci Ailesi

AMD’nin mevcut nesilde bulunan işlemci ailesinin tümü, Zen mimarisine dayanıyor. Bu noktada Intel’e kıyasla kodlar ve modeller biraz daha kafa karıştırıcı olsa da, özet bir listeleme ile sizlere model ve kodları izah edelim.

AMD Ryzen 3000 Serisi Çıkış Tarihi Fiyatı ve Özellikleri Hakkında Tüm Bilinenler 2

Hali hazırda bulunan ve geleceği planlanan AMD Ryzen işlemci ailesine ait sürümler şu şekilde özetlenebilir:

  • Zen (Summit Ridge):  Ryzen 1000 Serisi İşlemciler
  • Zen + (Pinnacle Ridge): Ryzen 2000 Serisi İşlemciler
  • Zen 2 (Matisse): Ryzen 3000 Serisi İşlemciler
  • Zen 3 (TBA): Ryzen 4000 Serisi Olabilir (!)

Listeye baktığımız zaman Zen mimarisinin gelişimi ile yeni nesil işlemci ailelerinin ürediğini görüyoruz. Bu noktada önemli detaylardan biri, Zen 2 mimarisinin, aslında Zen mimarisinin üçüncü yenilemesi olduğu. Yani Ryzen ailesinin birinci, ikinci ve üçüncü nesil işlemcileri, esasen aynı mimarinin biraz daha farklı sürümleri olarak görülebilir.

İlk nesil Ryzen işlemciler (Zen), 14nm FinFet üretim sürecinin kullanıyordu. İkinci nesilde (Zen+) bu süreç, 12nm olarak revize edildi. Gelecek olan üçüncü nesilde (Zen 2) ise 7nm’lik bir üretim süreci kullanılacak. Daha sonraki seride (Zen 3) ise gelişmiş bir 7nm+ üretim süreci göreceğiz.

Görüldüğü gibi nanometrelerin sürekli olarak küçülmesi durumu mevcut. Bu durum, işlemcilerin daha iyi güç verimliliği sağlamasını ve daha yüksek saat hızlarına ulaşmasına imkan tanıyor. Elbette küçültmenin de bir noktadan sonra gerçekleştirilemeyecek olduğu biliniyor. O noktada da her firmanın farklı çözümleri olacaktır.

AMD Ryzen 3000 Serisi İşlemci Özellikleri ve Fiyatları

AMD, şimdiye kadar yeni nesil Ryzen işlemcileri hakkında pek fazla detay sunmadı. Tek bilinen, CES fuarında tek bir çip üzerinde kullanılan iki dilimli silikon tasarımdı. Teknik bilgilerden uzaklaşırsak AMD, bu tasarımdaki bir işlemciyi 7nm boyutunda 8 çekirdekli olarak üretebiliyor. Yani Ryzen 3000 serisi için 8 çekirdekli / 16 iş parçacıklı modeller görebiliriz. Ancak AMD zaten ilk nesilden beri bu çekirdek ve iş parçacıklarına sahip işlemcileri üretiyor.

Dolayısı ile yeni nesil Ryzen işlemcilerde 16 çekirdek / 32 iş parçacığına kadar uzanan sürümleri görebilmemiz muhtemel. Zira CEO Dr. Lisa Su, yeni nesil hakkında da “8 çekirdekten fazla çekirdeğimiz olacaktır” yorumunda bulunmuştu. Bu ifadeyi destekleyen en önemli sızıntı ise AdoredTV’den geldi. Sızıntıya göre yeni nesilde göreceğimiz işlemciler ve fiyatlandırmaları bu şekilde olacak.

AMD Ryzen 3000 Serisi Çıkış Tarihi Fiyatı ve Özellikleri Hakkında Tüm Bilinenler 1

Yine de belirtilen fiyatların onaylanmış resmi ücretler olmadığını unutmamak gerekiyor. Zira üst seviyedeki fiyatlar biraz düşük. Eğer fiyatlar gerçek olursa, çok sayıda sipariş talebi oluşabilir ve firma bu talebi karşılama noktasında problemler yaşayabilir.

Yeni Ryzen’ların Performansı Ne Olacak?

Tahmin edildiği gibi yeni Ryzen 3000 serisi işlemciler, 2000 serisinden çok daha üstün performans sunacaklar. Yüksek sayıdaki çekirdekle ve iş parçacıklarına ek artan frekanslar, elbette bu yüksek performansı kullanıcılara sunacak.

Yine de kullanıcıların merak ettiği en önemli nokta, yeni işlemcilerin Intel’in i9-9900K işlemcisini geçip geçemediği. Zira Cinebench R15, bu işlemciyi oyun oynamak için en iyi işlemci olarak seçmiş bulunuyor. Dr. Lisa Su, bu noktada yeni Ryzen işlemcilerin de nihai frekans hızına ulaşmadığını belirtiyor. Yani gelecek olan işlemciler, Intel i9-9900K modelini geride bırakabilir.

Ortaya çıkan bilgilerde hali hazırda Ryzen 3000 serisinin, yüzde 26 daha az güç tükettiği belirtilmişti. Intel Core i9-9900K bu noktada 180W güç tüketirken AMD’nin rakip işlemcisi 133W tüketime sahip. Elbette bu tüketim, 7nm üretim sürecinin getirdiği büyük bir avantaj. 

Diğer tarafta yeni Ryzen 3000 işlemciler, X570 yonga seti anakartlar ile gelecek. Bu yonga seti, PCI Express 4.0’ı destekleyen ilk platform olacak. Öte yandan bazı X400 ve X300 serisi anakartlarında BIOS güncellemesi ile PCIe 4.0 desteği alması muhtemel görünüyor. Böylelikle PCIe 3.0’a göre iki kat daha yüksek bant genişliği kullanıcılara sunulacak. Bu, çoklu ekran kartı kullanımı için oldukça avantajlı bir durum olacak.

Ryzen 3’ler Ne Zaman Çıkıyor?

Bu noktadaki en sağlam bilgi, AMD’nin Dr. Lisa Su önderliğinde Computex 2019 kapsamında bir etkinlik düzenleyeceği. 27 Mayıs günü gerçekleşecek olan etkinlikte hem AMD Ryzen 3000 serisi işlemciler hem de Navi GPU’lar hakkında bilgiler verilecek.

Yeni işlemcilerin de bu etkinlikle birlikte piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ancak bu gerçekleşmezse, yaz aylarında yeni işlemcileri görebiliriz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler