Cuma, Mart 29, 2024

AMD Ryzen 3000 Serisi İşlemciler 5000 MHz RAM Desteği ile Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

7 nanometre ile geliştirilmiş Zen 2 mimarisine dayalı olan AMD Ryzen 3000 serisi işlemciler Temmuz ayının başında raflardaki yerini alacak. Bu tarihe Türkiye’de dahil. Ancak onun öncesinde işlemciler ile alakalı elimize ilginç bilgiler gelmeye başladı. İlk önemli detay Ryzen 3000 serisi işlemcilerin maksimum 5000 MHz DDR4 bellek hızını destekleyeceği konusu.

Yeni İşlemciler Bir Kaç Hafta İçerisinde Duyurulacak

AMD bir kaç hafta içerisinde yeni 3.nesil Ryzen işlemci ailesini tüm dünyada düzenleyeceği basın etkinliği ile duyuracak. Ancak şunu belirtelim; 2.nesil Ryzen işlemci ailesi Fiyat/Performans skalasında kullanıcılar tarafından değerlendirilmiş, üstelik Türkiye’de çok iyi satış rakamlarına ulaşmıştı.

Fakat yeni Ryzen 3000 serisi işlemcilerdeki performans, iş parçacığı ve çekirdeklerindeki artışlardan dolayı biraz daha pahalı olarak piyasaya sürülecek. Bu konuda fiyatlar elimize ulaşmaya başladığı anda, detayları aktarmaya devam edeceğim.

Gelelim bellek kanadına; Bu bilgi yurt dışından DRAM hesap uzmanı Yuri Bubliy‘den geliyor. Yuri atmış olduğu Tweet’te elde ettiği bilgileri ve firmadan aldığı ipuçlarını paylaşıyor. Zira 5000 MHz RAM desteği olma ihtimali gerçekleştiğinde, AMD’nin performans bazında Intel’in karşısına çok ciddi bir şekilde çıkacağı aşikâr.

İşte o Tweet ve anlamı;

amd ryzen 3000 ram destegi

  • UClk – UMC Clock – Unified Memory Controller’ın (UMC) çalıştığı frekans. Bu frekans bildiğiniz üzere MemClk ile aynıdır.
  • LClk – Link Clock – G/Ç Hub denetleyicisinin çip ile iletişim kurduğu saattir.
  • FClk – Fabric Clock – Veri yapısının çalıştığı saat. Bu frekans MemClk ile aynı çalışır.
  • MemClk – Memory Clock – Dahili ve harici bellek saati olarak ifade edilir.
  • CClk – Core Clock – CPU çekirdeği ve ön belleklerin çalışma sıklığıdır.

ASRock X570 Phantom Gaming Anakart

(Yukarıdaki Görsel: ASRock X570 Phantom Gaming Anakart)

“Tüm CPU’lar 5000 MHz Desteklemeyebilir”

Burası önemli bir bilgi. Zira piyasada şuanda 5000 MHz destekleyecek bir delikanlı CPU yok. AMD burada getireceği yenilik ile bir ilki başarmak istese de, tüm AMD Ryzen 3000 serisi işlemciler 5000 MHz hızını desteklemeyebilir. Ki öyle de olacak. Tahminimizce serinin en yüksek iki işlemcisi bu yükü sırtlamaya aday.

Hala göz önünde bulundurmamız gereken önemli bir bilgi var; 2.Nesil Ryzen işlemciler 4000 MHz maksimum hıza sahip. Fakat bu hıza hangisi ulaşabiliyor? Yalnızca hız aşırtma yapan profesyonel kullanıcılar LN2 kullanarak 5.0 GHz bellek hızlarına ulaşabiliyor. Fakat son kullanıcılar olarak bu hızlara çıkmak neredeyse imkansız görünüyor.

AMD Ryzen 3000 Serisi 5000 MHz RAM

X570 Anakartlar Çok Yakında Piyasada

AMD Ryzen 3000 serisi işlemcileri destekleyecek olan pek çok X570 serisi anakart çok yakında piyasadaki yerini alacak. Başta ASRock, ASUS, Gigabyte ve MSI olmak üzere şimdiden X570 hakkında ufak ön gösterimler yapılmaya başlandı.

Yeni anakartlarda merak ettiğimiz ve sizin de sorgulamanız gereken önemli bir detay var. 2.nesil Ryzen işlemci aldığınızda, 1.nesil Ryzen destekli anakart kullanabiliyordunuz. Fakat BIOS güncellemesi yapmanız gerekiyordu. Bunu da 1.nesil bir Ryzen işlemci bulup, taktığınızda yapabiliyordunuz.

Bu durum son kullanıcılar için adeta işkenceydi. Hatta ilk işlemciyi alıp, sistemlerine taktıklarında siyah ekran ile karşılaşıp “bu işlemci bozuk kesin” başlıkları açılmış ve büyük tartışmalar dönmüştü. Şimdi buradaki soru “AMD Ryzen 3000 kullanmak için, X570 anakartlar hazır BIOS sunacak mı? Yoksa yine aynı sıkıntıları çekecek miyiz?” bunu zaman gösterecek.

AMD Ryzen 3000 İşlemciler Eski Anakartlara Uyacak mı?

Belki de en çok merak ettiğiniz soru işareti bu. Güzel haberi verelim; Evet uyumlu olacak. AMD Ryzen 3000 serisi bir işlemci satın aldığınızda X470 veya X370 anakartlarınızda da kullanabileceksiniz. Fakat yukarıda belirttiğim gibi, BIOS hazır olacak mı, olmayacak mı bu konuda net bir bilgi şuan için bulunmuyor.

27 Mayıs 2019 tarihinde başlayacak olan Computex 2019 fuarında AMD yeni işlemcilerini duyuracak. Ardından 7-8 Temmuz tarihleri arasında işlemciler hem Türkiye’de hem de pek çok ülkede satışa sunulmuş olacak.

Evet, yeni detaylar bu şekilde. İşlemciler ile alakalı merak ettiğiniz detaylar varsa, yorumlar kısmından iletebilirsiniz. Bir sonraki önemli güncellemede görüşmek üzere..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler