Salı, Nisan 23, 2024

AMD Ryzen 9 5900X Tanıtıldı – Özellikleri ve Fiyatı

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD Ryzen 9 5900X, AMD’nin yeni amiral gemisi işlemci modellerinin biraz daha mütevazi modeli olarak tanıtıldı. 5950X kadar güçlü olmasa da sınıfının başarılı modellerinden biri olacak olan yeni seri, daha uygun bir fiyatla satılacak.

Intel modellerine karşı başta fiyatla rekabet edecek olan bu serinin özelliklerine, ne zaman çıkış yapacağına ve modelin fiyatına bakalım.

Kaçırmayın: AMD Ryzen 9 5950X Tanıtıldı – Fiyatı ve Özellikleri

AMD Ryzen 9 5900X Özellikleri ve Çıkış Tarihi

Yeni işlemci, toplamda 12 çekirdek ile geliyor. 12 çekirdek ile 24 izlek bulunuyor. 3.7 GHz temel hız seviyesine sahip olan işlemci, turbo frekans hızına çıktığında 4.8 GHz değerine kadar yükselebiliyor.

Frekans hızı gayet başarılı olan serinin bellek yapısında da AMD Ryzen 9 5950X ile aynı yapı kullanılmış. L2+L3 önbellek miktarı 70 MB olarak açıklandı. Ana amiral gemisinde bu rakam 72 MB olarak açıklanmıştı.

AMD Ryzen 9 5900X

Yeni mimari ve değiştirilen çekirdek yapısı sayesinde performans artışı da gözle görülür bir şekilde fark ediliyor. AMD bu artışı bazı örnekler ile açıkladı.

Shadow of The Tomb Raider oyunu üzerinden yapılan testte, AMD Ryzen 9 5900X ile AMD Ryzen 9 3900XT modelleri karşılaştırıldı. Yeni işlemci test sırasında tam 40 FPS kadar daha yüksek bir FPS değeri elde etti.

AMD Ryzen 9 5900X

Tabii ki burada asıl rakip olan Intel. AMD bunun için karşılaştırmaya Intel Core i9-10900K serisini de dahil etti. League of Legends ve CS:GO oyunlarında yapılan Cinebench testini tamamlama süresi;

  • Intel için: 08:56 dakika
  • AMD için: 07:42 dakika

olarak açıklandı. Yani Intel işlemcilere karşı da bir başarı söz konusu. Performans konusunda fark yaratacak değil, zaten yaratmış olan yeni işlemcilerin satışa çıkacağı tarih ise 5950X modelinde olduğu gibi 5 Kasım olarak açıklandı. Fakat fiyat çok daha uygun olacak.

AMD Ryzen 9 5900X

Bu serinin fiyatı 549 dolar. Özellikleri ile karşılaştırıldığı zaman fiyatlar çok yüksel değil gibi ama tabii ki Türkiye rakamlarını da görmek gerekecek. Ancak bundan sonra daha detaylı bir fiyat performans yorumunun yapılması doğru olacaktır. Fakat şimdiden ses getiren işlemcilerin geldiğini de eklemiş olalım.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler