Salı, Nisan 23, 2024

AMD Ryzen 9 5950X Tanıtıldı – Fiyatı ve Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD’nin yeni işlemci modelleri içerisinde en güçlülerinden biri olacak AMD Ryzen 9 5950X tanıtıldı. Fiyatı ve özellikleri açıklanan işlemci, büyük oranda bir performans artışıyla beraber geliyor.

Intel’in yeni korkulu rüyası olacak olan işlemcinin, hem özelliklerine hem de yeni işlemci için duyurulan fiyatlara bakalım.

Kaçırmayın: SteelSeries Rival 3 Wireless Mouse İncelemesi

AMD Ryzen 9 5950X Özellikleri

Kayda değer bir performans artışı sağlayan yeni işlemci, 7 nm litografiden çıkma. Aslında 7 nm kısmında çok bir değişiklik yok ama performans kısmında ciddi anlamda bir değişim söz konusu.

Seride yeniden geliştirilmiş olan önbellek tasarımının ve çekirdek yapısının kullanıldığı görülüyor. Tüm önbellekleri ve tüm çekirdekleri bir arada sunan yenilenmiş bir tasarımla gelen AMD Ryzen 9 5950X, bunu performans kısmında da doğrudan gösteriyor.

AMD Ryzen 9 5950X

Yeni üst segment işlemcinin 16 çekirdeği ve 32 izleği bulunuyor. 16 çekirdekle beraber işlemcinin temel hızı 3.4 GHz olarak açıklandı. Turbo frekans kısmında ise 4.9 GHz seviyesine kadar çıkış yapılabiliyor.

Çekirdeklerde değişen yapı, bellek kısmında da kendisini gösteriyor. AMD Ryzen 9 5950X, L2+L3 olmak üzere toplamda 72 MB önbellek sunuyor.

Aslında 7 nm litografide teknolojisi değişmese de AMD, Zen 3 mimarisinde önemli değişikliklere gidiyor ve tüm bu sistem daha da güçlendiriliyor. Bölünmemiş 8 çekirdek tasarımına geçen marka, bir döngü başına yapılabilen işlem sayısının artmasını sağlamış. IPC değeri olarak gösterilen bu kısımda %19’luk bir performans artışı var.

AMD Ryzen 9 5950X

Intel Core i9-10900K ile karşılaştırıldığı zaman bu performans artışının oluşturmuş olduğu fark 2.8 kat olarak açıklandı. Yani AMD Ryzen 9 5950X, 2.8 kat daha yüksek performanslı.

Net bir şekilde performans artışının üzerinde duran AMD CEO’su Lisa Su, bu farkla beraber yeni Ryzen işlemcisini en güçlü oyun performansına sahip olan işlemci olarak tanımladı.

AMD Ryzen 9 5950X

Her yönüyle çok başarılı duran yeni işlemcinin fiyatı ise 799 dolar olacak. Satış tarihi konusunda genel bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre yeni işlemciler dünya genelinde aynı anda satışa sunulacak ve satış tarihi de 5 Kasım olacak.  Ülkemizde fiyatlar, satış durumu, stok durumu gibi bilgiler şu an netleşmedi.

Yakın zamanda bu konuda netlik kazanacaktır. Biliyorsunuz Intel ile girilen yarışta fiyat çok önemli. AMD daha uygun bir fiyatta kaldığı zaman ve performans konusunda da biraz daha fark yarattığı zaman, Intel’in çok önünde ilerleyebilir.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler