Salı, Nisan 23, 2024

AMD Zen 3+, Zen 4 ve Zen 5 Detayları Sızmaya Başladı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yeni bir rapor, önümüzdeki dönemde AMD’den neler bekleyebileceğimize dair ışık tutuyor. Zen 3+, Zen 4 ve Zen 5 ile AMD, önümüzdeki yıllarda nesilsel performans artışlarında yavaşlamayacak gibi görünüyor.

AMD Zen 3 Zen 4 ve Zen 5 Detaylari Sizmaya Basladi 1

Bir rapora göre AMD, TSMC’nin N6 işlem düğümünü esas alan bir Zen 3+ mimarisini piyasaya sürüyor. IPC’in halihazırda mevcut olan Zen 3 işlemciler üzerindeki kazançları, Zen’den Zen+’a göre biraz daha fazla olmalı ve %4-7 IPC artışı ve daha yüksek saat hızları getirmeli. Zen 3+ masaüstü işlemcileri, AM5 soketine dayanan ilk CPU olabilir ve ayrıca DDR5 belleğini destekleyen ilk AMD yongaları olabilir.

AMD Zen 3 Zen 4 ve Zen 5 Detaylari Sizmaya Basladi 2

Zen 4’e geçecek olursak, yaklaşan AMD işlemcisi TSMC N5 düğümünü temel alıyor. Zen 3’e kıyasla +25% IPC kazancı ve tüm çekirdekli 5.0GHz saat hızı ile gelmesi beklenen Zen 4 mimarisi, öncekine göre önemli bir gelişme getiriyor. Görünüşe göre, bir Zen 4 mühendislik örneği aynı saatlerde aynı çekirdek konfigürasyonuna sahip bir Zen 3 işlemciden %29 daha hızlı.

AMD Zen 3 Zen 4 ve Zen 5 Detaylari Sizmaya Basladi 3

Son olarak, Zen 5 geliyor. Piyasaya sürülmesine hala çok uzak olduğunu bilsek de, hala değişebilecek birçok şey bulunuyor. Ancak bu rapora göre, Zen 5 tasarım hedefi Piledriver’dan Zen’e (%40 IPC kazancı) işliyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler