Cuma, Nisan 26, 2024

AMD’nin yeni GPU mimarisi Vega ile tanışın

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yeni AMD Vega GPU mimarisi 5 yıllık mühendislik çalışması ile sonlandırıldı. Vega adı verilen yeni mimari oyunculardan, profesyonel tasarım ve makine zekası konularında yeni teknolojiler ile kullanıcılara hizmet verecek.

Günümüzde gelişen grafikler, mantıksal algoritmalar, tasarımlar ve program yapıları bizleri yeni çözümler aramaya yönlendiriyor. Bu konuda ise GPU‘lar artık yetişemediği için geliştirilmesi gereken önceliklik teknolojiler arasında yer alıyor. İş yükleri artık standardın üstüne çıktığı için günümüz GPU‘ları bu zorluğun altından kalkamıyor. O yüzden her sene sistemlerimizi değiştirme veya güncelleme gibi kritik kararlar almamız gerekebiliyor.

Vega mimarisi neler sunuyor ?

Yeni AMD Vega mimarisi ise “dünyanın en gelişmiş GPU bellek mimarisi” olarak tanıtılıyor. Vega mimarisinde GPU’lar için farklı bir bellek hiyerarşisi oluşturularak hareket ediliyor. Bu yeni gelişmeler sayesinde yüksek bant genişlikleri ve ön kontrolcüler halinde şekillenerek hatlara ayrılıyorlar. HBM2 teknolojisi ile donatılan önbellek önceki nesil HBM’lere göre çok daha fazla pin ve bant genişliğini içerisinde barındırıyor.

Bilirsiniz, yüksek teknolojiler geliştikçe cihazlar küçülüp, içerisine daha çok şeyler sığdırabilmek adına yarışırlar. Eğer firma cihazları küçültüp, teknolojileri geliştiriyorsa başarılı bir işe imza atmış demektir. AMD Vega mimarisi de iki kat daha fazla bellek bant genişliğini bünyesinde barındırarak saniyede terabaytlara varan verileri aktarabiliyor. HBM2 teknolojisi GDDR5 belleklere göre yarı oranda ayak izi ve daha fazla kapasite sunabiliyor.

Bundan böyle AMD Vega mimarisini unutmamanızda fayda var. Zira 2017 sezonu içerisinde adını sıkça duyacağız. Optimize edilen Vega mimarisinde çok büyük veri kümelerini işleyebilmek mümkün. Aynı zamanda 512 TB sanal hafıza alanına kadar çeşitli bellek tipleri mevcut.

amd vega mimarisi 002
Yeni nesil geometri

Günümüzde oynamış olduğumuz oyunlar veya profesyonel uygulamaların çözünürlüğü oldukça arttı. Artık 4K teknolojilerde oyunları oynayabildiğimiz gibi, karmaşık geometriler kullanılıyor. Herhangi bir resim karesinde yer alan yüzlerce milyon poligon örgüleri o kadar çok yoğun ki, her bir piksel için bir çok poligon işlenebiliyor.

AMD Vega mimarisinde ise gelecek nesil geometri iş akışı programcılara bu karmaşık geometriyi çözebilen ve verimli hale getiren uygulamalara dönüştürüyor. Radeon mimarisi ile kıyaslandığında %200’den fazla saat başı iş sunabiliyor.

Hesap motoru

Yeni Vega mimarisinin kalbinde her bir saat döngüsünde 8/16/32 ve 64 bit işleme gerçekleştiren işlem motoru yer alıyor. Geçmiş nesiller ile kıyaslandığında çok daha iyi frekans elde edebilmek mümkün. Aynı zamanda AMD çeşitli veri tiplerine sunduğu destek mimarisinin iş yükleri arasında çok yönlülüğü garanti edebiliyor.

amd vega mimarisi
Piksel Motoru

Vega mimarisinde yeni gelişmiş piksel motoru enerji ve daha fazla performans için “Draw Stream Binning Rasterizer” dan faydalanarak çalışıyor. Bu teknoloji ne işe yarıyor diyecek olursanız; akıllı bir yonga üstü sepet ön bellek sayesinde tek yakala ve tek gölgelendir metodu ile çalışıyor.

Bu teknoloji akıllı bir yonga üstü okuma yazılımı ile grafik iş yüklerinde işletim sisteminin yükünü önemli miktarda azaltabiliyor. Vega mimarisini taşıyacak olan yeni GPU‘lar ise 2017’nin ilk çeyreğinde pazarda olacak.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

4 YORUMLAR

  1. hocam vega mimarisiyle kaç kart çıkacak? 480 dengi 1080p odaklı kart da çıkar mı her ay bir parça alıyorum. ekran kartıyla işlemciyi sona bırakıcam. ryzeni bekliyorum. vegayı da bekleyeyim mi sizce?

    • Merhaba,

      Vega mimarisine özel 6 adet kart geleceği söyleniyor. Ancak net değil şuan için tanıtılmasını bekliyoruz biz de..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler