Cuma, Nisan 19, 2024

AMD’nin Yeni Performans Canavarı Zen İşlemci Çekirdeği ve Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD yüksek mühendislik çalışmaları ile birlikte performans üzerine çalışmalarına devam ediyor. AMD‘nin yeni nesil işlemci çekirdeği olarak adlandırılan ve %40 oranında daha iyi performans sağlayan Zen işlemci çekirdeği ABD’de düzenlenen etkinlikte kullanıcılara duyuruldu.

AMD’nin Yeni Zen İşlemci Çekirdeği Neler Sunuyor ?

Üretim amacında “yüksek performans” yatan zen işlemci çekirdeğinde performans ve ek mimari detayları ABD’de açıklanırken, işlemci performans tarihinde bir kilometre taşını temsil ediyor. Buna göre yeni zen çekirdeği saat komut başına %40 oranında daha iyi performans sergileyecek. Peki bu performans neye göre değişiyor ?

San Francisco’da düzenlenen etkinlikte gösterilen demo ürün 8 çekirdekli ve 16 parçacıklı zen çekirdeğini içeren “Summit Ridge” masaüstü işlemcisi kullanıyordu. Aynı şekilde CPU saat hızları ve çok parçacıklı Blender render yazılımında benzer yapılandırmalı Intel’in 8 çekirdekli, 16 parçacıklı “Broadwell-E” işlemcisini performans bakımından geride bırakabiliyor. Ayrıca yine zen temeline ait 32 ve 64 bit çekirdekli “Naples” kod adlı sunucu işlemcilerinin de açık demosu sergilendi.

AMD-Zen-mimarisi
AMD Başkanı Zen Çekirdeklerini Anlattı

AMD‘nin şuanda başkanlığını yapan ve aynı zamanda CEO’su olan Lisa SU yeni nesil Zen çekirdekleri hakkında şunları söyledi: “Zen çekirdeklerinin sunmuş olduğu performans ve verimlilik AMD teknolojisinin hangi konuma geldiğini çok iyi özetliyor. Geçtiğimiz dört seneye baktığımızda, AMD lider ürünlere güç verecek yüksek performansa sahip, çok aşamalı bir CPU haritası çıkartmıştı. Bu haritada emin adımlar ile ilerleyerek önemli yatırımlara imza attık. Veri merkezlerimizde yüksek teknoloji ürünlerini bilgisayarlara güç verecek olan zen çekirdeklerini geliştirerek pazara sunulması yönünde adımlar atılmaya başlandı. Müşterilerin zen çekirdeklerine olan heyecanı ve merakı devam ediyor.” açıklamalarında bulundu.

Zen mimarisinde ayrıca yeni bir tasarım ile karşılaşıyoruz. Yeni bir ön bellek hiyerarşisi, eş zamanlı SMT adı verilen çoklu kullanım desteği ve geliştirilmiş bölüm ile gelecek nesil AMD ürünlerinin performans ve verimliliği Zen mimarisinde bir araya geliyor. Gerçekleştirilen bu geliştirmeler ile birlikte Zen’in fansız 2’si 1 arada, tümleşik sistemler, yüksek performans hesaplamaları ve veri merkezleri gibi geniş bir yelpazede ihtiyaçları karşılayacak.

AMD-zen-islemci
Summit Ridge Masaüstü İşlemciler Gelecek

Zen mimarisine sahip olan yeni “Summit Ridge” adı verilen masaüstü işlemciler ile AMD iş ortakları ve müşterileri tarafından ihtiyaç duyulan yüksek performansa sahip AMD AM4 soketi kullanılacak. Ayrıca Bristol Ridge kod adlı 7. nesil AMD-A serisi masaüstü işlemciler ve uyumlu yeni AM4 soketleri 2016’nın ikinci yarısında kullanıcılar ile buluşacak. AMD AM4 platformunun sunmuş olduğu teknolojiler aşağıdaki gibidir;

❱ DDR4 RAM

❱ PCIe Gen 3

❱ USB 3.1 Gen2 10 Gbps

❱ NVMe

❱ Sata Express

amd-zen

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler