Cumartesi, Nisan 20, 2024

Anroid P’nin Öne Çıkan Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın en büyük arama motoru Google, kendi geliştirdiği mobil yazılım Android’in yeni sürümünün ilk önizleme sürümünü yayınladı. Android P adıyla yayınlanan yeni yazılım, çentik tasarım desteği ile birlikte çeşitli bildirim destekleri içeriyor. 

Çentikli ekran desteği

Android’in yeni sürümünde en dikkat çeken özellik kuşkusuz çentik tasarım desteği oluyor. Geçtiğimiz eylül ayında iPhone X ile başlayan ‘çentik’ tasarımı bu yıl büyük bir patlama yaparak 2018 model telefonların neredeyse hepsinde görüldü. Esasen iPhone’dan önce Essential Phone ile başlayan bu akım pek tabii iPhone ile domine edilmişti.

p çentik

Artan çentik tasarımlı telefon sayısı Google’ı da bu tasarım üzerinde geliştirmeler yapmaya yöneltmiş olacak ki Android P sürümünde çentiği olan telefonlara bu alanda yazılımsal destek sağlanacak. Geliştiriciler kullanıcıların ekrandan tam olarak yararlanabilmesi adına çalışıyor.

Ancak sistem iOS’da ki gibi çalışmayacak. Kullanıcı dilerse çentiğe kadar olan kısmı siyah bir bara çevirebilecek. Bildirim sayılarının da kısıtlandığı görülen yeni tasarımda saat ve uygulama bildirimleri sol tarafa, bağlantı bilgileri ise sağ tarafta yer alacak.

p durum

Yeniden tasarlanan hızlı ayarlar ve bildirimler

Her yeni Android sürümünde karşılaştığımız bildirim çubuğu geliştirmeleri yeni Android P sürümünde de gözlemleniyor. Akıllı bildirim desteği önceki sürümelerdeki gibi devam ederken yeni sürümün farkı baştan tasarlanan hızlı ayarlar ekranı oldu. 

p hızlı

p ios

iOS‘un 7, 8 ve 9 sürümlerinde gördüğümüz simge ve sıralama düzeni yeni Android P’nin hızlı ayar menüsünde kullanılmış. Daha sade ve yuvarlatılmış ikonlar gördüğümüz hızlı ayar ekranı pek tabi üreticilerin kullanacağı arayüze göre değişiklik gösterebilir.

Yeni ekran görüntüsü alma ve işaretleme editörü

Yine geçtiğimiz yıl iOS 11 yazılımında gördüğümüz ekran görüntüsü editörü, Android P’de kullanıma sunulmuş. Güç düğmesi ile atanmış diğer bir düğme ile alınan ekran görüntülerinde kullanıcıya görüntüyü düzenlemek adına bir kısayol sunuluyor. Kısayola tıklandığında da çekilen görüntünün kırpılması, renkli kalem izleri ile işaretlenmesi gibi temel ancak işlevsel özellikler yine kullanıcıya sunuluyor.

p sseditor

Çoklu kamera API’ı, Wi-fi tabanlı konumlandırma ve arka plan uygulama gizliliği

Yeni Android P sürümünde dikkat çeken bir diğer detay da çoklu kamera API‘ı. Buna göre yazılım desteği ile birlikte birden fazla fiziksel kamera eş zamanlı çalışabiliyor. Özellikle yayıncılık alanında önemli bir artı olarak görülebilecek bu sistemin tam olarak nasıl çalışacağı hakkında kesin bir bilgi yok.

Bir diğer geliştirme de yine Wi-fi’ın kapalı olması durumunda yerleşik navigasyon uygulaması ile birlikte konumlandırma desteği. Bu destek aynı zamanda HDR VP9 Profil 2 içeriyor. Yine kullanıcıların hangi uygulamanın cihazın hangi donanımını kullanabilceğine yönelik gizlilik ayarları da Android P ile kullanıma sunulacak. Buna göre istediğiniz bir uygulamanın kamera, mikrofon gibi arka plan erişimlerine onay ya da ret verebileceksiniz.

Diğer geliştirmeler

Yukarıda öne çıkan bilgiler haricinde Android P’nin arka planda kalan daha bir çok geliştirme içerdiği biliniyor. Bunlar içinde güncellenmiş Android EasterEgg’i, ekran kapalı iken ekran altına konumlanan güç göstergesi, yeni ayarlar menüsü ve yeni geçiş animasyonları bulunuyor. 

p ayarlar

p diğer

p pil

p metinzoom

Tam sürümün Ağustos ayında yayınlanması beklenen sürüm hakkında gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler