Cuma, Nisan 19, 2024

Apple, Google ve Microsoft Güçlerini Birleştirdi: Şifresiz Oturum Açma Teknolojisini Birlikte Geliştirecekler!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünya Şifre Günü kutlamalarında Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji devlerinden Apple, Google ve Microsoft şaşırtıcı bir haber paylaştılar ve şifresiz oturum açma teknolojilerini desteklemek, geliştirmek için güçlerini birleştirerek ortaklık kurduklarını resmi olarak açıkladı.

Apple, Google ve Microsoft, FIDO Alliance ve World Wide Web Konsorsiyumu tarafından oluşturulan parolasız oturum açma standardına olan desteği genişletme planlarını açıklayan ortak bir bildiri yayınladılar ve bu bildiride kullanıcıların veri ihlallerine ve hesap devralmalarına kurban gitmesini engelleyeceklerini söylediler.

FIDO Alliance tarafından yapılan açıklamaya göre, hepimizin alışmış olduğu standart şifreler, hantal olma gibi doğal bir kusura sahip; bu durum ise tüketicilerin güvenliklerinden ödün vermelerine ve bir şifre yöneticisine başvurmalarını yani şifrelerini dijitalde not etmelerini ortaya çıkarır.

Parolasız Oturum Açma teknolojisi nedir?

Geliştirilmekte ve desteklenmekte olan parolasız oturum açma standardı bu doğal kusuru ortadan kaldırıyor ve kullanıcıların uygulamalarda, web sitelerinde “cihazlarının kilidini açmak için her gün birden çok kez yaptıkları aynı işlemle” oturum açabilmelerini sağlıyor.

Kısaca özetlemek gerekirse Parolasız Oturum Açma (passwordless sign-in) teknolojisi bir çok yerdeki hesabınıza; Parmak İzi, Yüz Okuma teknolojisiyle ya da basit cihaz PIN’leriniz ile giriş yapmanıza olanak tanıyor.

Diyelim ki bir web sitesinde oturum açmanız gerekiyor ve parolanızı girmekle uğraşmak yerine tek yapmanız gereken telefonunuzun kilidinizi açarak tek bir yerde kimlik doğrulaması gerçekleştirerek girmek istediğiniz platforma kolayca giriş yapabileceksiniz.

FIDO Alliance, bu yeni yaklaşımın geleneksel şifrelere kıyasla “radikal olarak daha güvenli” olacağını öne sürüyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler