Pazar, Eylül 8, 2024

Araçlarda 10 Bin Bakımı Nedir?

Araçlarımızda periyodik olarak yaptırdığımız 10.000km bakımı nedir ve neden yapılmalıdır sorusunun cevabını sizler için açıkladık.

Paylaş

Günümüzde bir çok kişinin aşina olduğu ancak özellikle ilk defa 0 km araç sahibi veya ilk defa araç sahibi olmuş kişilerin bilmediği bir konu 10 bin kilometre bakımı konusunda sizleri bilgilendireceğim.

10.000 Bakımı Nedir?

Otomotiv dünyasında belirli periyotlarda araçlar bakıma girer. Yani bugün aracınızı hiç kullanmasanız bile halk arasında ‘sıvı bakımı’ diye adlandırılan bakım türü aslında 10.000 Km bakımını ifade etmekte. Bu bakımda özellikle motor yağı ve filtresi polen filtresi gibi elemanları değiştirilir.

hava filtresi - PC Hocası
Hava filtresi

10 bin bakımını daha anlaşılır bir örnek ile satın aldığınız veya bakımdan çıkardığınız aracınızı 10 bin km yaptıktan sonra yukarı da bahsettiğim bakım parçalarının değişimini yaptırmanız gerekmekte.

Bakım İçin Km’yi Doldurmak Gerekir mi?

Hayır gerekmez. genelde araç üreticileri bu konuda şöyle bir yöntem izlemekte her hangi bir araç için 10.000km veya 12 ay gibi bir açıklama yaparak önce hangisi dolarsa ona göre bakım yaptırmanızı tavsiye etmektedir.

motor yagi ve yag filtresi - PC Hocası
Motor yağı ve yağ filtresi

Tüm araçlar için geçerli midir?

10.000 bakımı genellikle hususi otomobiller için önerilen bakım aralığıdır. Ticari veya farklı seğment ( kamyon,kamyonet,tır,motosiklet) vb. araçlar için üreticiler farklı bakım periyotları belirlemektedir.

Periyodik Bakım Neleri Kapsar

  • Motor Yağı ve Yağ Filtresi Değişimi
  • Hava Filtresi Değişimi
  • Polen Filtresi Değişimi
  • Lastik Diş Kontrolü
  • Akü Şarj Kontrolü
  • Ateşleme Bujisi Kontrolü
  • Fren Sistemi Kontrolü
  • Far ve Aydınlatma Kontrolleri
  • Egzos ve Süspansiyon Sistemi Kontrolü

Araç servisleri yukarıda bahsedilen parçaların kontrolünü yapar ve aracınızı servise almadan önce ne gibi bir şikayetinizin olduğunu sizlere soracaktır. Ayrıca yukarıdaki kontrol ettiği kısımlardan birinde her hangi bir arıza ve sorun gördüğü takdirde sizleri bilgilendirip yapılacak parça değişimin ücreti hakkında onay almadan işlem yapmamaktadır.

10 Bin Bakımı Fiyatları?

Araç sahiplerinin aslında en çok merak ettikleri konu olan fiyat kısmına gelecek olursak, her marka kendi taban fiyat uygulaması olduğundan dolayı yetkili servisler de markaya göre fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir.

Örnek olarak Araç üreticilerinin resmi sitelerinden alınan bakım fiyat tabloları;

kia 2024 bakim fiyatlari - PC Hocası

Hyundai ;

hyundai bakim 2024 - PC Hocası

Volkswagen

ww bakim fiyatlari - PC Hocası

BMW

bmw fiyat listesi - PC Hocası

Bmw yetkili servis fiyatının oldukça yüksek olduğunu görebiliyoruz.

Yukarı örnek gösterdiğim fiyatlar tamamen resmi sitelerinden alınmış olup 2024 fiyatlarıdır. Ayrıca yetkili bayiler arasında da değişkenlik gösterebilmektedir. Bayi servis personeli yukarıdaki fiyatlara ek olarak indirimler sunabilir veya daha fazla ücret çıkartabilir.

BENZER:  Togg T10X Eylül 2024 Kampanyası Açıklandı - Tüm Detaylar

Yetkili Servis mi? Özel Servis mi?

Normalde periyodik bakım en düşük maliyetli bakımdır. Ancak Otomobil firmaları yüksek fiyatlar ile kullanıcıları ekonomik olarak zorlayabilmekte. Yetkili servislerin genelde yaptığı işlemler garantilidir. Ayrıca otomobil firmaları araçlarını garanti kapsamında tutmak için kullanıcılara sadece yetkili servislerde işlem yaptırmaları konusunda uyarmaktadır. Bu nedenle özellikle km ve yaş bakımından düşük araçları olan kişiler zorunlu olarak yetkili servislere gitmektedir.

Örnek olarak dizel bir aracın 2024 yılını baz alarak hesaplarsak Motor yağı, yağ filtresi, polen filtresi ve hava filtresi ortalama olarak 3500-4000TL arasında bir maliyet tutmakta. Özel  servisler bu nedenle sizden işçilik ücreti dahil 6-7 bin tl bir fiyata aracınızı bakım yaparken Yetkili servisler 10-11 bin gibi bir fiyata aracınızı bakıma almaktadır.

Bakım Yaptırmazsak Ne Olur?

Aracımızı bakım aralıklarını düzenli olarak takip etmemiz aracımızın ömrünü ve yakıt tasarrufu sağlamaktadır. 10.000 km bakımı temelde basit bir bakım gibi görünse de özellikle motor yağı değişimi olduğundan dolayı ciddi sayılabilecek bir arızanın önüne geçmemize veya önceden tespit etmemize olanak sağlamaktadır.  Motor yağı özelliğini kaybettiğinden motorumuzun piston ve yataklarına zarar verme ihtimali ortaya çıkmaktadır.

Özellikle benzinli araçlar belirli kilometreden sonra yağ yakma yapabilir bu da motor yağımızın eksilmesine ve aracımızın hararet yapmasına neden olabilmektedir.

Ayrıca Otomobil üreticileri genellikle araçlarının motorlarına 5 yıl veya 100.000 km motor garantisi vermektedir. Aracınızın bakım aralığını kaçırmanız dolayısı ile bu garantiden de mahrum kalma ihtimaliniz olabilir.

Sonuç 

Araçlarımızın en temel bakım ögesi olan 10 bin bakımı ile ilgili olarak sizlere detaylıca anlatmaya çalıştım. Araç piyasasının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde araçlarımıza olabildiğince hassas ve düzgün bakım yaptırmamızda fayda var

silkroadgaminggentr
İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler