Çarşamba, Nisan 24, 2024

Araştırmacılar, Zehirli Olmayan Yeni Su İtici Kaplama Geliştirdi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Teknoloji her geçen gün ilerlerken geliştirdiği şeyler en çok gündelik hayatımıza katkı sağlıyor. Daha önce ortaya çıkan su geçirmez malzemeleri artık birçok üründe kullanabiliyoruz. Ancak araştırmacılar, çok daha doğal ve zehirli olmayan su itici kaplama geliştirdi. 

Son dönemlerde artan çevre koruma yasaları biz insan toplumlarının da yaşayış ve tüketim alışkanlıklarını etkiliyor. Daha önce plastik poşet ile gündeme gelen bu gelişmelerden biri, su geçirmez madde alanında yaşandı. MIT araştırmacılarından oluşan bir ekip, geleneksel maddelerden çok daha etkili, güvenli ve zehirsiz bir maddenin ortaya çıkarıldığını duyurdu.

MIT makine mühendisliği profesörü Kripa Varanasi‘nin yaptığı açıklamaya göre: “Su itici olduğu iddia edilen birçok kumaş aslından suya dayanıklı olarak üretiliyor. Eğer bu kumaşlarla uzun süre yağmur altında kalırsanız, nihayetinde kumaşın suyu içine çekeceğini görebilirsiniz, ancak burada hedef damlaların itilmesidir.” diyor.

su itici 2

Geleneksel olarak su geçirmezlik sistemi, yüzey dokularının perforlanmış uzun zincir polimerlerden oluşan maddelerin kaplanması ile elde ediliyor. Ancak bu polimerler, EPA (Çevre Koruma Ajansı) tarafından hem gezegen hem de insan vücudu dokusunda birikebilen ve birçok sağlık ve çevresel tehlikeye sahip olan maddeler olarak tanımlanmış durumda. Doğal olarak bu ürünler hem insana hem de çevreye oldukça zararlı.

Bu durumu ortadan kaldırmak içinse araştırmacılar, daha kısa zincirli polimerlerin hidrofibik kapasitesini ekstra kimyasallarla geliştirdiler ve daha sonra geleneksel yöntemdeki tıkanma sorunlarını önlemek adına yeni kaplama bileşiklerini birleştirdiler. Netice itibari ile kimyasal buhar birikme (iCVD) olarak adlandırılan bu süreç, öncekilere göre daha kolay uygulanabilir, daha ince ve daha dayanıklı bir su itici malzeme halini almış.

Ortaya çıkan yeni su itici malzeme; yağmur, kahve, ketçap ve diğer zarar verici asitlerin içinde olduğu bir dizi testten geçtikten sonra başarılı sonuçlar vererek yetkinliğini kanıtlamış oldu. Tüm bu maddeleri başarılı bir şekilde püskürten yeni madde, 10.000 yıkamaya kadar da etkinliğini korumuş. 

su itici 1

Giyimden teknolojiye birçok alanda kullanılması düşünülen yeni su itici malzemeler, yaygınlaşması için patent başvurularına başlamış durumda. Eğer teknoloji, ticari olarak kullanabilirse, çamurlu yollarda beyaz bez ayakkabılarımızla yürüyeceğimiz günler uzak değil. Umarız benzer çalışmaları ülkemiz araştırmacıları da gerçekleştirir. 

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler