Perşembe, Nisan 25, 2024

Gelecekteki İnsansı Robotları Şekillendirecek 15 Düşünce

Paylaş

silkroad gaminggentr

İnsansı robotlar ve yapay zeka son birkaç yılda müthiş bir gelişme kaydetti. Her gün farklı bir robotla karşılaştığımız şu günlerde, yakın geleceğin robot temelleri atılıyor diyebiliriz. İşte gelecekteki insansı robotlara şekil verecek olan 15 düşünce. 

Her geçen gün sayıları artan insansı robotlar geleceğimiz için oldukça kritik önem taşıyor. Boston Dynamics’in tasarladığı koşu ve atlama robotları, hayvan robotlar, ilk kez vatandaşlık sahibi olan Sophia derken insansı robotların evrimi ve gelişimi dur durak bilmiyor. Birçok bilim insanı da yeni nesil robotlar için çalışmaya devam ediyor. İşte bu çalışmaların dikkat çekenlerinden bir kısmı.

iPal: Dostça bir etkileşim

iPal, bu yıl CES fuarında ortaya çıkan bir insansı robot. Sevimli makine çalışabilmek için Android yazılımına ihtiyaç duyuyor ve hem çocuklara hem de yaşlılara hitap ediyor. Eğitici ve yardımcı olarak insan hayatının kolaylaşması amacıyla tasarlanan robot, diğer robotlarda gördüğümüz navigasyon, tanıma ve diğer birçok sensörü içerisinde barındırıyor. iPal, insansı robotlara kısa bir süre sonra standart teknoloji olarak kazandırılabilir bir çok özelliğe sahip.

 

Kengoro: Sıcak değil, nem çok nem

Kengoro, ilk kez insan gibi terleyebilme özelliğine sahip bir robot olarak dikkat çekiyor. İnsan vücudundaki kaslar, çeşitli hareketler neticesinde ısınır ve vücut bu ısıyı düşürmek için terler. Kengoro da aynı insan vücudundaki çalışma sistemini ele alarak hazırlanmış Japon yapımı bir robot. Robota verilen su, hareketli parçaların ısınması anında soğutma görevi için kullanılıyor ve buharlaşma yolu ile soğutma gerçekleştiriliyor. Her ne kadar fazla çılgın görünse de birçok robot için soğutma açısından önemli bir çözüm sunuyor.

insansı robotlar kengoro

WALK-MAN: Acil yardım robotu

Acil afet durumlarında biz insanlar mümkün olduğunca olay bölgesinden uzaklaşıp kendimizi güvenli bölgelere tahliye ederiz. Bu tür olaylarda kritik afetlere müdahale etmek bizler için tehlikeli olabilir. Ancak WALK-MAN bu müdahale görevini üstlenen farklı bir robot. Afet ve acil durumlarda yapılması gereken müdahaleleri fark ederek gereken eylemi gerçekleştiren robot, yapılan denemelerde oldukça başarılı sonuçlar vermiş. Şüphesiz bu robot, gelecekteki birçok robot için standart oluşturacaktır. 

 

E2-DR: Acil yardıma tam odak

WALK-MAN gibi E2-DR robot da acil yardımlar için tasarlanmış bir insansı robot. Daha çok afet kurtarma işlevi gören robot, dik merdivenlerde tırmanabiliyor, dar bölgelerde hareket edebiliyor ve yoğun yağışlarda 20 dakikaya kadar çalışabiliyor. Honda tarafından tasarlanan bu robot, hükümetlerin acil durum müdahaleleri için kullanılabilir.

 

3D Baskılı Yumuşak Cilt: Daha gerçekçi, daha biz gibi

Her ne kadar robotlar, biz insanların tasarladığı makineler olsa da, kimi zaman güven verici görünmüyorlar. Bu açıdan 3D yapay yumuşak deriler, bu robotları çok daha gerçekçi görünmesi için tasarlanıyor. Bu tasarımlara en büyük harcamayı Disney yapıyor. Özellikle eğlence merkezlerinde kullandığı robotlar ile öne çıkan Disney, insanlar ile robotlar arasındaki etkileşimi arattırmak ve robotların çok daha gerçekçi sezgilere sahip olması için çabalıyor.

 

İnce Motor Becerileri: İpliği iğneden geçirmek

Bazen en basit şeyler, çok zormuş gibi görünebiliyor. Robotlar her ne kadar gelişmiş yapay zeka ve donanımlara sahip olsalar da birçok işlevi yeterince iyi yapamıyorlar. Bu konuda, tutma, dikme, montaj gibi birçok hassas işi örnek verebiliriz. Helping Hands robot firması ise insansı robotlara bu tür ince becerileri kazandırmak için uğraşan şirketlerden biri. Şimdiye kadar %93 başarı oranı ile tanımlama, kullanma yeteneği kazanan robotlar, ince işçilik gerektiren bir çok meslek için yeni eleman olabilir. Belki de paçalarını robotlar daraltır, kim bilir. 

insansı robotlar beceri

Zihin Kontrolü: Ne istediğini biliyorum

Programlama yaparak bir robot üretmek çok zahmetli ve uzun zaman gerektiren bir işe dönüşebilir. Öte yandan robotlara bir şeyler öğretmek ya da bir şeyler anlatmak da ekstra çabaya sebep olabilir. Ancak MIT, bu konu üzerine bir dizi çalışmalar gerçekleştirdi ve insan beynindeki elektriksel dalgaları bir robot için anlamlı mesajlar haline getirmeyi başardı. Kafaya geçirilen bir alıcı ile iletişim kuran robot, neyi yapması gerektiğini net bir biçimde anlayıp ona uygun davranış gösterebiliyor. Bu teknoloji ilerleyen dönemde insan için öğretme ve öğrenme açısından çok faydalı olacaktır.

 

Kendiliğinden İyileşen Yumuşak Malzemeler: Bakıma gerek yok

İnsansı robotlar tamamen mekanik parçalardan ya da yapay malzemelerden üretildikleri için bir süre sonunda eskiyip bakıma muhtaç hale gelebiliyorlar. Bu bakımlar da tabii ki ekstra maliyet ve çaba gerektiriyor. Neyse ki Carnegie Mellon üniversitesi şans eseri kendini yenileyebilen bir deri üretebilmeyi başardı. İnsan derisine oldukça yakın olan bu deri, Elastomerde kaplanmış sıvı metal damlacıklardan oluşuyor. Deri yırtıldığında su damlacıkları ekstra bir koruma kalkanı oluşturarak hasarları en az indirgiyor.

 

Hassas Sentetik Deri: Beni hissediyor musun?

Yapay deriler ve kendini yenileyebilen ciltler elbette insansı robotları bizlere daha çok benzeten malzemeler. Ancak şu kesin ki hiçbir insansı robot bizler gibi hissedemeyecek. Bu durumu en aza indirgemeye çalışan Seul ve Stanford üniversiteleri, insanlarda olduğu gibi robotlarında hissetmelerini sağlayacak sinirsel bir deri üzerinde çalışıyorlar. Amaç, robota eklenecek bu deri ile sıcaklık ve hassaslık gibi bilgileri robot için daha hissedilir kılmak. Karmaşık görünüyor ancak bir gün hassas insansılarla karşılaşabilme ihtimalimiz yok değil. 

insansı robotlar deri

Actroid: Kolbastı oynayan eğlenceli robotlar

İnsansı robotlar, günlük hayatımızda bizlere yardımcı olabilecek makinelerdir. Ancak bilim insanları, insanlığa hizmet edecek bu robotoların tek amacının bu olduğunu düşünmüyor. İnsanın en büyük zevki olan eğlence de robotlar için geçerli olmalı. Bu yüzden Japonya Osaka üniversitesinde geliştirilen Actroid, insanlara eğlenceli anlar yaşatmak için tasarlanıyor. Üzerinde bulunan sensörler ile taklit yapabilen, el kol hakaretlerini algılayarak şakalaşabilen ve çeşitli hareketler ile birlikte sizlerle dans edebilen bu robotlar belki de halay başı olabilirler. 

insansı robotlar arctroid

Kodomoroid: Adile teyze ile uykudan önce

Kodomoroid, daha önce 2014 yılında haber spikerliği için tasarlanmıştı. Daha sonra ortaya çıkan kardeş Otanoroid ile birleştirilen bu robot, eğlence sektörü için geliştirilmiş. Haber sunabilen, yaşlılarla sohbet edebilen ve çocuklara hikayeler anlatabilen bu robot Tokyo’nun İnovasyon müzesinde sergileniyor.

insansı robotlar kodomoroid

Robot Nina: Beden dili ve öğrenme

Kocaman gözleri ve sevimli tipiyle dikkat çeken insansı Nina robot, insanlarla etkileşim kurma ihtiyacı ile tasarlanmış bir insansı. Nina, gördükleri ve duyduklarını sahip olduğu derin öğrenebilen yapay zekası ile birleştiriyor ve jest mimik etkileşiminde bulunabiliyor. 

 

T-HR3: Giyilebilir teknoloji ve öğrenme

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Toyota tarafından tanıtılan bu ürünler, giyilebilen ve kontrol edilebilen tam eklemli robotlar olarak karşımıza çıkıyor. Toyota, T-HR3’ü yaşlılar için ev yardımcısı ve aynı zamanda afet yardımı önlemlerinde de yardımcı olarak tasarlamış. Hala geliştirme aşamasında olan robot, insanlarla ve nesnelerle etkileşimde ne kadar güç kullanabileceğini ölçen sensörlere sahip.

 

Robot Kuri: Yüz tanıma

Kuri, aile dostu ev kullanımı için tasarlanmış tatlı bir robot. İçerisinde barındırdığı lazerler ile etrafındaki engelleri fark edebilen robot, insan yüzlerini tanıyabiliyor. Ayrıca farklı yüz ifadelerine bürünebilen robot, ‘yapay’ duygularını bir şekilde ifade edebiliyor. İnsan ve robot arasındaki duygusal bağ açısından önemli bir gelişme olan bu robot gelecekte diğer robotlar için faydalı olabilir. 

Pepper: Duygusal ana makine

Dünya çapında en çok bilinen insansı robotlardan olan Pepper, birçok etkinlikte yer almış etkileyici teknolojilere sahip bir robot. Etkileşim kurduğu insanın duygusal durumunu anlayabilmek için sözel olmayan birçok ipucundan yararlanan robot bu ipuçlarına göre uyarlanabiliyor. Gelecekteki robotların bizleri anlayabilmesi ya da adli vakalarda bu teknolojinin kullanılması çok olası.

insansı robotlar pepper

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler