Perşembe, Nisan 18, 2024

ARM, Donanım Işın İzleme Özellikli Mobil GPU’larını Tanıttı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Birleşik Krallık merkezli çip üreticisi ARM, bir dizi yeni özellik ve performans iyileştirmeleri sunan üç yeni mobil grafik işlemcisini tanıttı. Bu grafik işlemcilerinin en önemli özelliklerinden bir tanesi yalnızca yeni nesil oyun konsollarında ve bilgisayar GPU’larında bulunan Işın İzleme’ye sahip olması.

ARM, bu hafta yaklaşmak olan CPU ve GPU’larının yol haritasının bir parçası olarak yeni bir amiral gemisi segmentinde ki mobil GPU’sunu duyurdu. Immoralis olarak adlandırılan ve en az 10 çekirdeğe sahip olacak bu yeni mimari, üst düzey Android akıllı telefonlara donanım tabanlı ışın izleme ve yeni bir yürütme motoru sağlayacak. Ayrıca performans ve pil ömründen tasarruf etmek için Değişken Hızlı Gölgeleme (VRS) özelliği sunacak.

arm işin izlemeli gpu
ARM, Donanım Işın İzleme Özellikli Mobil GPU'larını Tanıttı! 2

Işın İzleme Teknolojisi normal şartlarda mobil alanın dışında tutulan önemli bir güç kaynağı gerektirir fakat mobil donanım bu zorluğu karşılamak için gelişmeye başladı. Geçen sene tanıtılan Mali-G710, yazılım tarafında ışın izlemeyi destekliyor. Nvidia RTX grafik kartlarında, AMD Radeon RX 600 serilerinde, Sony PlayStation 5 konsollarında ve Microsoft Xbox Series konsollarında benzer donanım ışın izleme teknolojisine geçiş yapıyor.

ARM, mobil ışın izleme teknolojisi sunan tek şirket değil

Mobil pazarında ışın izleme teknolojisini tanıtan tek şirket ARM değil. Imagination Technologies, geride bıraktığımız Kasım ayında IMG-CXT’yi tanıttı. ARM Immoralis’in özellikleri henüz ayrıntılı olarak açıklanmadı lakin IMG XCT’nin RXT 2060’ta bulunan ışın izleme gücünün yaklaşık dörtte birine ulaşması hedefleniyor. İlk Immoralis çipi olan G715, 2023 yılının başlarında piyasaya sürülüyor olacak.

ARM’ın yol haritasında ayrıca iki yeni amiral gemisi seviyeisnde Mali GPU’lar yer alıyor. Işın izleme teknolojisinden yoksun olmalarına rağmen yine de VRS ve yeni yürütme motorunu destekliyor olacaklar. Üst segment model Mali-G715 GPU, 7 ila 9 çekirdekle gelirken; Mali-G615 GPU, maksimum 6 çekirdek ile geliyor olacak.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler