Pazartesi, Haziran 17, 2024

ASUS GeForce RTX 4090 Serisi Duyuruldu! Yeni Tasarım Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

RTX 40 serisinin ilk özel modelleri ortaya çıkmaya başladı. ASUS GeForce RTX 4090 serisi de ilk duyurulan özel seriler arasındaki yerini aldı. İki ayrı modelin yer aldığı seride hem ROG Strix imzasını hem de TUF Gaming imzasını görüyoruz.

İki modelde de önemli yenilikler var ve iki modelde de tasarım konusunda farklı adımlar atılmış. Dilerseniz hiç uzatmayalım ve iki modele de ayrı ayrı bakalım.

ASUS GeForce RTX 4090 Serisi ile Neler Sunuyor?

Ayrı ayrı modellere geçmeden önce şunu da bir dip not olarak eklemek istiyorum ki kartların maksimum saat hızları gibi veriler henüz açıklanmadı. Bu gibi teknik detaylar açıklandığı zaman da bilgiler vereceğiz.

ASUS GeForce RTX 4090

ROG Strix GeForce RTX 4090 Tüm Özellikleri ve Tasarımı

ASUS GeForce RTX 4090 ailesinin ilk ve en dikkat çekici üyesi tabii ki ROG Strix modeli. Bir kere değişim tasarım kısmından başlıyor.

Kartın tasarımında ön kısımda 3 fanlı yapı dikkat çekiyor. Burada mavi ve kırmızı geçişler vurgulanırken, hem yan bölümde hem de üst kısımda RGB aydınlatmalara yer verildiğini göreceğiz.

ASUS GeForce RTX 4090

Tahmin ettiğimiz gibi 3.5 yuvalı tasarımıyla gelen ROG Strix GeForce RTX 4090, arka kısımda da geniş bir ızgara açıklığı olan yeni bir metal plakaya sahip.

357 mm uzunluğunda dev kart için önemli bir kısım daha var. Bu boyutlarda bir kart PCB kısmında zaman içerisinde sarkma ya da bükülme sorunlarıyla gündeme gelebilir. ASUS bunu da çözmek adına son derece sıkı çerçeveler kullanmış ve ek bir sağlamlaştırmaya gitmiş.

Soğutma Konusunda Değişiklikler

Tabii ki yeni seriler daha güçlü. Haliyle daha fazla ısınacak. Daha çok soğutma ihtiyacı hissedilecek. Tabii ki bu konuda da adımlar atılmış.

ASUS bunun için yeni bir buhar odası tasarımına geçiş yapıyor. Yeni buhar odası RTX 3090 modeline göre %30 seviyesinde daha fazla yüzey alanı sunuyor ve ısının daha hızlı yayılmasını sağlıyor.

Patentli buhar odası tasarımında daha etkili soğutma performansı adına ısı borularının alt kısmına da frezelenmiş yeni kanallar eklenmiş. Doğrudan yüzeye yaslı borular kullanılmamış. Burada adet olarak ise 3 adet 6 mm ısı borusu ile 4 adet 8mm ısı borusu karşımıza çıkıyor.

ASUS GeForce RTX 4090

Test etmediğimiz için elimizde veri yok ama ASUS’un söylediğine göre bu yeni buhar odası tasarımı, 500W’lık bir termal yükte 5 dereceye kadar daha düşük sıcaklıklar sunuyormuş. Dediğimiz gibi test etme şansımız olmadı.

Tabii ki sadece yeni buhar odası tasarımı da yeterli değil. Soğutma performansı için asıl önemli olan noktaların başında gelen fanlarda da yenileme söz konusu. O kısma da bakalım.

Fanlarda Yenileme Yapılmış

Yine eksen teknolojisiyle beraber gelen ROG Strix GeForce RTX 3090 fanları, bir önceki nesle göre daha yüksek basınç ve daha fazla hava akışı sağlayan 7 kanatlı, tam bariyer halkalı bir tasarımla geliyor.

Yine ASUS’un söylediği verilere göre yeni fanlar %19.3 oranında daha fazla basınç ve %23.8 daha fazla hava akışı sağlıyor. Bu arada fanlarda yine 0dB teknolojisinin olduğunu da hatırlatalım.

ASUS GeForce RTX 4090

Güç ve Diğer Noktalar

ASUS GeForce RTX 4090 serisinin en iddialı üyesi için güç konusuna da ayrıca dokunmak gerekli. ASUS yeni karta ihtiyacı olan gücü sunacak 70A güç aşamasından oluşan 12+4 fazlı bir sistem eklemiş.

Burada dahili dijital kontrolcü de yenilenmiş. Yeni kontrolcü güç tespitinde oldukça hassas hareket ediyor. Bu sayede güç dengeleme ve dönüşümü için en iyi performans elde edilmiş oluyor.

Eğer elinizde kartı besleyecek kaliteli bir güç kaynağı varsa ( ki ASUS burada ROG Thor 1200P2 modelinden söz etmiş) 16 pinli PCIe desteğiyle beraber karta ihtiyacı olan gücü sorunsuz bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Son olarak kartın Aura Sync uyumlu olduğunu, yenilenmiş ASUS GPU Tweak III yazılımını desteklediğini de belirtelim.

ASUS GeForce RTX 4090

Teknik Özellikler ( Detaylar geldiği zaman güncelleyeceğiz. Şu an iki model hem OC edition hem de temel ROG modeli için birkaç özellik ekleyelim. )

  • Temelde GeForce RTX 4090 özellikleri
  • 24 GB GDDR6X
  • PCIe Arayüzü: 4.0
  • 2 adet Yerleşik HDMI 2.1a
  • 3 adet Yerleşik DisplayPort 1.4a

TUF Gaming GeForce RTX 4090 Tüm Özellikleri ve Tasarımı

ASUS GeForce RTX 4090 ailesinin ikinci üyesi TUF Gaming modeli. Her zaman olduğu gibi oturaklı bir tasarıma sahip olan yeni seri, biraz daha kalın bir model olmuş.

Ön kısımda 3 adet fanın kullanıldığı ekran kartında, o ince aydınlatma detayına yine yer verildiğini görüyoruz.

Bu kez biraz daha kısa ama dediğimiz gibi biraz daha kalın bir kart ile karşı karşıyayız. 348 mm olan uzunluğuna karşın kart 3.65 yuvalı tasarımıyla beraber geliyor.

Daha karalı bir PCB bağlantısı sunması ve hava akışını arttırması adına tek parça döküm bir metal arka kapak kullandığını da gördüğümüz seri, başta dediğimiz gibi yine TUF logosu üzerinde Aura Sync uyumlu RGB aydınlatmayı kullanıyor.

ASUS GeForce RTX 4090

Soğutma Konusunda Çözümler Benzer

Tıpkı ROG modelinde olduğu gibi ASUS GeForce RTX 4090 TUF Gaming modelinde de yeni bir buhar odası tasarımı karşımıza çıkıyor. Birebir olarak ROG modelinde yer alan buhar odasını kullanmayan seri, kendine has olarak özelleştirilmiş yeni tasarımla geliyor.

Burada 3 adet 6mm ve 5 adet 8mm olmak üzere 8 adet ısı borusuna yer verildiğini görüyoruz. Yeni tasarımla beraber daha fazla yüzey alanı da sunan kısım, TUF Gaming RTX 3090 modeline kıyasla %35 daha fazla yüzey alanı sayesinde ısı yayılımının da hızlanmasını sağlıyor.

Yine fanlarda da bir yenileme söz konusu. TUF Gaming GeForce RTX 4090 serisinde yer alan fanlarda da yine eksen teknolojisi kullanılıyor ama eski seriye göre %20 oranında daha fazla hava akışı sağlayan bir fan tasarımı var.

ASUS GeForce RTX 4090

Güç Durumu

TUF Gaming RTX 4090, güç konusunda yeni nesle geçiş yapmış bir kart. PCIe 5.0 standartlarında 16 pinli güç konektörüyle güç sağlanması gerekiyor. İddialı güç dağıtım sistemi 20K seviyesinde kapasitörler ve 10+4 şeklinde düzenlenmiş yüksek akımlı güç aşamalarından oluşmakta. Yani artık yeni bir güç kaynağı vakti geldi. 🙂

ASUS GeForce RTX 4090

Teknik Özellikler ( yine detay geldiği zaman güncelleyeceğiz. Hem standart hem de OC modeli için)

  • Temelde GeForce RTX 4090 özellikleri
  • 24 GB GDDR6X
  • PCIe Arayüzü: 4.0
  • 2 adet Yerleşik HDMI 2.1a
  • 3 adet Yerleşik DisplayPort 1.4a

ASUS GeForce RTX 4090 ailesinin üyeleri bu şekilde. Henüz kartlar çok yeni. Fiyat bilgisi ve diğer teknik veriler konusunda ek bilgileri de beklemek gerekiyor. Artık ne kadar daha iyi performans sunulacak bunu testlerden sonra göreceğiz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler