Pazartesi, Haziran 24, 2024

ASUS ROG Falchion Mekanik Klavye İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Kompakt yapıda bir oyuncu klavyesi arıyorsanız karşınıza çok fazla seçenek çıkmıyor. Zira üreticiler oyuncu klavyelerinde genelde tam boy modelleri tercih ediyor. ASUS burada bir farklılık yapmış ve kompakt yapısıyla dikkat çeken ASUS ROG Falchion mekanik klavye modelini, oyuncuların beğenisine sunmuş.

Yakın zamanda PC Hocası Forum üzerinden bir indirim fırsatı haberiyle gündeme getirdiğimiz kompakt klavyenin şimdi de incelemesiyle karşınızdayız. Evet kompakt bir yapı var ama oyuncular bundan memnun kalacak mı? Özellikler nasıl? Hadi detaylı incelememize geçelim.

ASUS ROG Falchion Tasarım Yapısı

Baştan beri kompakt yapının üzerinde durduk. Haliyle önce tasarımı anlatmamız lazım. Şimdi bu seri bir oyuncu klavyesi serisi ama standart klavyelere göre %65 boyutlu mini bir klavye.

ASUS, klavyenin boyutunu küçültmek ve taşınabilirliğini arttırmak adına güzel bir tuş düzenlemesi yapmış. Sağ kısımda yer alan numpad bölümü kaldırılmış. Ama klavyenin işlevselliğini de kaybetmemesi adına dediğimiz gibi hem yön tuşlarında hem de “Ins, Del, Pgup” gibi tuş bölümlerinde güzel bir dizilim sunulmuş.

ASUS ROG Falchion

Toplamda 68 tuşlu olan klavye, işlevsel yerleşimi sayesinde kompakt tasarımın dezavantajlarını beraberinde getirmiyor.

Onun dışında yine klavyenin yükseltme ayaklarının da bulunduğunu ve ergonomik denebilecek bir yapısı olduğunu da ekleyelim.

Dış tasarımda dikkatimizi çeken bir başka kısım ise yanda yer alan interaktif dokunmatik panel. Teknik özellikler açısından bu kısmı detaylı olarak ele alacağız ama yine klavyeye işlevsellik katan bir bölüm olduğunu ekleyebilirim.

ASUS ROG Falchion

Tuş Başlıkları Nasıl?

Dış tasarımdan içe doğru ineceğiz ama tuş başlıklarını atlamak istemiyorum. Tuş başlıkları hem uzun süre dayansın hem de şık bir görüntü sunması için tasarlanmış. Tabii ki bir de dokunma hissinde bıraktığı deneyim var.

Kaçırmayın: Intel i9-12900K Karşılaştırmalı İncelemesi (ASUS Z690 Anakart)

Bu konuda da tuş başlıklarının oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. PBT ikili kalıp başlıklar için sap kısmı biraz daha kısaltılmış.

Böylece hem hassaslık için güzel bir artı elde edilmiş hem de kullanıcılar için daha rahat bir kullanım imkanı sunulmuş. Ayrıca başlıklarda yer alan şeffaf bölümlerden gelen RGB aydınlatma da görünüm açısından şık bir görüntü sunulmasını sağlıyor.

ASUS ROG Falchion

İç Tasarımda Neler Var?

PC Hocası ekibi olarak incelemelerimizde mümkün olduğunca ürünlerin iç tasarımlarına da bakıyoruz. ASUS ROG Falchion mekanik klavye modeli için de iç tasarımı değerlendirdik.

Klavyenin tuş başlıklarını çıkarıp içini açtığınız zaman, merkezde bir kontrolcü yerleşimin olduğunu görüyoruz. Kontrolcünün hemen yanında ise pil bölümü yer alıyor. Kapağı kaldırdığınız zaman pili net olarak görüyorsunuz. Zaten videomuzda da bu kısmı görebilirsiniz.

ASUS ROG Falchion

Yine yandaki dokunmatik panelin de kontrolcüye direkt olarak bağlandığını görüyoruz. İç tasarım yapısı bakıldığı zaman oldukça sade. Ayrıca bu yapı klavyenin hafif olmasını da sağlıyor.

Anahtarların yer aldığı üst bölüme baktığımız zaman ise burada Cherry MX RED RGB switchlerini görüyoruz. Switchlerin yer aldığı tabaka ise alüminyum malzemeden üretilmiş. Yani anlayacağınız tuş başlıklarında olduğu gibi iç kısımda da kullanılan malzeme kalitesi bir hayli yüksek tutulmuş.

ASUS ROG Falchion

RGB Artısı

Teknik kısma geçmeden son bir bölümden daha söz edelim. Biliyorsunuz ASUS ROG ürünleri, RGB aydınlatma konusunda çok başarılı bulunan ürünler. Sonuç olarak ASUS ROG Falchion mekanik klavyesi de ROG serisinin bir ürünü.

ASUS ROG Falchion

Haliyle RGB aydınlatma konusunda geri kalmasını beklemezdik. Öyle de olmuş durumda. Klavye Aura Sync RGB sayesinde tüm renkleri sunabiliyor. Armoury Crate yazılımı üzerinden kendi özelleştirmelerinizi yapabiliyorsunuz. Kullanabileceğiniz 10 tane farklı efekt, mod var. Bunlar;

  • Sabit,
  • Nefes
  • Renk Döngüsü
  • Yıldızlı Gece
  • Gökkuşağı
  • Yanıp Sönme
  • Adaptif
  • Müzik
  • Karanlık (Kapalı)

ASUS ROG Falchion

  • Akıllı (Sistem sıcaklığına göre değişen renkler)

Tasarım Ek Ayrıntılar

  • Ölçüler: 305 mm X 101 mm X 38.5 mm
  • Ağırlık: 520 gr kablosuz ağırlık
  • Ek Artı: Kolay taşınması adına klavye ile birlikte polikarbonat bir taşıma kutusu da geliyor. Klavyeyi taşırken çok rahat ediyorsunuz.

Evet tasarım bölümünü tamamladık. Artık geçelim bu klavye teknik açıdan bize neler sunuyor kısmına.

ASUS ROG Falchion Teknik Donanımı ve Özellikleri

Bir klavyenin teknik açıdan neler sunmasını beklersiniz? Belki aklınıza bir şey gelmemiş olabilir. 🙂 Ama aslında teknik açıdan da dikkat etmeniz gereken çok nokta var. Hangi anahtarlar kullanılmış? Ek olarak nasıl bir artı donanım sunulmuş? Gibi gibi birçok nokta çıkarabiliriz. ASUS ROG Falchion için de bu noktalara bakacağız.

ASUS ROG Falchion

Kullanılan Anahtarlar Nasıl?

Zaten tasarım kısmında da gördüğünüz gibi seride Alman üretimi birinci sınıf Cherry MX RED RGB anahtarlar bulunuyor. Peki bu anahtarlar bize ne sunuyor?

Bu anahtar tipinde daha hızlı tepsi ve hassas basış adına hafif bir yaylanmaya yer verildiğini görüyoruz. Yüksek ses seviyelerine çıkmadan doğrusal tepkilerin sunulduğu anahtar için çalıştırma değeri 45g seviyesinde.

Tuş basış mesafesi olarak değerlendirecek olursak, çalıştırma adına 2mm kadar bir mesafe tam basış için de 4 mm kadar bir tuş vuruş mesafesi var.

RED serisi için yaptığımız denemeyi videoda da görebilirsiniz ama şunu söyleyebilirim ki bu anahtarlar hem daha az ses çıkarıyor hem hızlı tepki süresi sunuyor hem de mekanik hissini parmaklarınızın ucuna taşıyor. Daha çok oyuncuları tatmin edecek anahtar türlerinden.

ASUS ROG Falchion

İnteraktif Dokunmatik Panel Kısmı

Açıkçası bu kısım ne kadar doğru çalışacak diye bir soru işareti bırakıyor. Ama algılaması da dokunma hissi de başarılı gözüküyor. Pil durumunu da görebildiğiniz dokunmatik panelde, ister ses düzeyi ayarlamalarını yapabiliyorsunuz ister uygulamalar ya da sayfalar arasında geçiş için kullanıyorsanız. Dedik ya interaktif bir kısım sunulmuş.

ASUS ROG Falchion

Bağlantı ve Pil Durumu

ASUS ROG Falchion mekanik klavye ister kablolu ister kablosuz olarak kullanılabilmekte. Kablosuz olarak kullanacaksanız RF 2.4GHz bağlantısından yararlanmanız gerekecek. RF 2.4 GHz, 1 ms tepki süresi gibi oldukça hızlı yanıt süresini elde etmenize olanak veriyor.

Bu şekilde kullanacak olursak tek şarj ile 450 saate kadar kullanım imkanı da sunulmakta. Şarj süresi sizin aydınlatmayı nasıl kullandığınıza göre değişebiliyor.

Ayrıca pil konusunda güzel bir artı daha var. Seri hızlı şarj destekli. Sadece 30 dakika içerisinde 32 saate kadar kullanılacak şekilde şarj edilebiliyor. Bu da güzel artı.

ASUS ROG Falchion

Ek Detaylar

ASUS ROG Falchion mekanik klavye incelemesi için sona yaklaştık. Ek detaylardan da söz ederek artık yazımızı bitirelim.

  • Bellek: Klavyede yaptığınız ayarları saklayacak bir bellek var. Toplamda 6 adet profil için kayıt yapılabiliyor.
  • Tuş ve Dokunmatik Kontrol Kilidi: Oyunda dikkatinizi dağıtmasını istemiyorsanız ve kullanmayacaksanız dokunmatik paneli kilitleyebiliyorsunuz. Ayrıca Windows tuşunu da kilitlemeniz mümkün.
  • Çoklu Tuş: Aynı anda birden fazla tuşa bastığınız zaman da tüm tuşlar algılanır.

Evet ASUS ROG Falchion mekanik klavye incelememiz için sona geldik. Yine sormak istediklerinizi yorumlarda bekliyorum. Ben şimdiden tahmin ettiğim sorular için bir soru cevap kısmı yapacağım. Bir sonraki incelemede görüşmek üzere. 🙂

Soru Cevap Kısmı

[saswp_tiny_multiple_faq headline-0=”h5″ question-0=”ASUS ROG Falchion klavye Neden Bluetooth Bağlantısı Kullanmıyor? ” answer-0=”Tepki süresini düşürmek adına kablosuz bağlantı kullanılıyor. Bluetooth üzerinden bağlanıldığı zaman tepki süresi 8 ms seviyelerine kadar çıkabiliyor. ” image-0=”” headline-1=”h5″ question-1=”ASUS ROG Falchion klavye Kablolu Kullanılabiliyor mu?” answer-1=”Evet. USB kablolu olarak kullanabilirsiniz. ” image-1=”” headline-2=”h5″ question-2=”ASUS ROG Falchion Klavye için Bilek Desteğine Gerek Var mı?” answer-2=”Uzun süre kullanımlarda bileğinizin daha rahat etmesi için bilek yastığı öneririm. Zira bu kompakt modelde bilek desteği bulunmuyor. ” image-2=”” count=”3″ html=”true”]

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler