Cuma, Mart 29, 2024

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Uzunca bir bekleme süresinin ardından geçtiğimiz haftalarda tanıtımı yapılan RTX 3070 Ti serisi artık satışta. İddialı ekran kartını merak eden çok fazla takipçimiz olduğunu biliyoruz. İşte bu merakınızı gidermek ve kartın performansını göstermek adına ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem toplama rehberiyle karşınızdayız.

Gaming Gen TR ile hazırladığımız sistemimizde çıtayı da biraz daha yükseltmiş olacağız. Hatırlarsanız yakın zamanda PC Hocası GG3 sistemiyle karşınızdaydık. APU bir sistem olan GG3 biraz daha fiyat performans serilerine dahil olan bir sistem olmuştu. Bu kez ise orta üst segment arası bir sistem toplayacağız.

Sistem Rehberi İçindekiler (Linklere Tıklayarak İstediğiniz Bölüme Geçebilirsiniz)

  1. İşlemci Tercihi:Intel Core i7-11700
  2. Anakart Seçimi:  ASUS ROG Strix B560-F Gaming WiFi
  3. Ekran Kartı Tercihi: ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti
  4. RAM Seçimi: HyperX 2x8GB 3200MHz CL16
  5. Depolama Seçimi: Kingston A2000 500GB NVMe
  6. Sıvı Soğutma Tercihi: ASUS ROG Strix LC240
  7. Kasa Seçimi: ASUS TUF GT501
  8. PSU Seçimi: ASUS ROG Strix 650W 80+ GOLD Full Modüler
  9. PC Hocası GG70 Oyun Testleri

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti Sistem Rehberi – Kullandığımız Tüm Parçalar

Gaming Gen TR üzerinden PC Hocası GG70 adıyla ulaşabileceğiniz sistemimizde, genelde ROG ailesine ait donanımlara yer verdiğimizi belirtelim. Zaten parça parça ele aldığımızda göreceksiniz neredeyse bir ROG sistemi sunduk diyebilirim. O zaman daha fazla uzatmaya gerek yok diye düşünüyorum ve geçiyorum tercih ettiğimiz donanımlara.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

İşlemci Seçimi: Intel Core i7-11700  

PC Hocası GG70, orta üst segment bir sistem dedik. Tercih ettiğimiz işlemci de tam olarak ona göre bir işlemci. Tamam bir K serisi işlemci değil ama Intel’in 11.nesil son seri işlemcilerinden biri. Intel Core i7-11700 işlemci, 14 nm üretim teknolojisinden geçiyor.

Intel bu konuda ilerleyemediği konusunda eleştiriliyor ama 14 nm üretim teknolojisinden çıkan işlemcilerin de performansının oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. 2021 yılının ilk çeyreğinde satışa çıkan bu serimizde de zaten yüksek bir performans var. İşlemcide 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı yer alıyor.

İdeal olarak gösterebileceğimiz çekirdek sayısının dışında işlemcinin temel frekansı 2.50 GHz olarak belirlenmiş. Turbo frekans değeri ise 4.90 GHz. Gördüğünüz gibi 5 GHz sınırını zorlayan bir işlemci.

Üstelik bunun için sizin ek olarak bir şey yapmanıza da gerek kalmayacak. Intel Turbo Boost Max teknolojisi 3.0 ile işlemci gerektiği durumlarda 4.90 GHz seviyesine ulaşmış oluyor. İşlemcinin önbelleği kısmında ise 16 MB Intel Smart Cache tercihi yapılmış. Akıllı bellek yönetimi sunan teknoloji de performansa etki eden artılardan bir tanesi.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Intel Core i7-11700 Serisi Grafik Birimi

Teknik özellikler konusunda bilgiler vermeye devam edelim. Tabii ki öyle üstün körü geçmeyeceğiz. Şimdi sıra geldi işlemci grafik birimi kısmına. Bu seride Intel UHD Graphics 750 dahili grafik birimi yer alıyor. Grafik biriminin temel frekans değeri ise 350 MHz. Burada maksimum dinamik frekans değeri ise 1.30 GHz olarak açıklandı.

Geniş bir aralık var. 3 ekrana kadar destek sunan grafik birimi 60 Hz 4K görüntü desteği de veriyor. Dikkat çeken bazı ekstra teknolojiler de bulunmakta. Seride Intel Quick Sync Video, Intel InTru 3D teknolojisi, Intel Net video HD teknolojisi gibi artılar var.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

İşlemci Bellek Desteği

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem toplama rehberimizde, aklınızda oluşabilecek her soruya cevap olabilecek şekilde bir inceleme hazırlamak istiyorum. Bunun için biraz detaya inmeye devam edeceğim. En önemli parçalardan biri olan işlemci için de her detayı vermemiz lazım. Sıra geldi işlemcinin bellek desteğine.

11.nesil zaten DDR4 destekli işlemciler. Burada da Intel Core i7-11700 serisi 3200 MHz DDR4 bellekleri destekliyor. Maksimum bellek kanalı sayısı desteği 2 ve maksimum bellek bant genişliği olarak 50 GB/s değeri sunuluyor. Türüne göre değişmekle beraber desteklenen maksimum bellek boyutu ise 128 GB olarak belirlenmiş durumda.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

PC Hocası GG70 sistemimizde işlemci kısmına yavaş yavaş son vereceğiz. Fakat son olarak teknik özellikleri özet biçiminde de geçelim.

  • Çekirdek Sayısı: 8 çekirdek
  • İş Parçacığı çekirdeği: 16
  • Temelde işlemci frekansı: 2,50 GHz
  • Turbo işlemci frekansı: 4,90 GHz
  • TDP: 65W
  • Önbellek: 16 MB Intel Smart Cache
  • İşlemci Grafik Birimi: Intel UHD Graphics 750
  • Grafik birimi temel frekansı: 350 MHz
  • Grafik birimi maksimum frekans: 1.30 GHz
  • Soket: LGA1200

İşlemci kısmında söyleyeceğim son ufak bir detay kaldı. O da şudur ki işlemcinin kutusunun içerisinde güncellenmiş tasarımıyla bir de stok fan var. Çok çok iyi bir performansı yok. Stok bir fan. Bu detayı da verdiğimize göre ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem rehberimizde geçelim anakart seçimimize.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Anakart Seçimi:  ASUS ROG Strix B560-F Gaming WiFi

Sistem rehberimizin en başında daha çok ROG serisi ağırlıklı bir sisteme yer vereceğimizi söyledik. Anakart ile başlamış olduk. Hadi görelim bakalım Asus’un ROG serisinde anakartı bize neler getiriyor.

11.nesil Intel işlemcilerle tam uyumla çalışan anakart, ödüllü modellerden birisi. Özellikle oyuncular için güzel artılar ve düzenlemeler var. Özelleştirilebilir RGB artısından çok daha fazlasına yer veren kartın özelliklerine geçelim.ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

6 katmanlı PCB Artısı: Yenilenmiş olan PCB tasarımı, VRM etrafında oluşan ısının kolayca uzaklaştırılmasını sağlamakta. Sistemin ısı dengesine etki eden PCB tasarımı, aynı zamanda sorunsuz hız aşırtmaları için de zemin hazırlamış oluyor. Hız aşırtmaya ihtiyacınız olur mu olmaz mı orası tartışılır. 🙂 Oyun performans testlerinde göreceğiz.

DIGI+ VRM: Seride kullanılan Digi+ VRM, işlemcinin ihtiyacı olan gücü en iyi verimle almasını sağlıyor. İşlemcinin hem akıcı hem de kararlı bir şekilde güç iletimi alınması sağlanıyor. Sistem kararlılığı için önemli bir detay.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Alaşım Destekli Kapasitörler ve Bobinler: Hız aşırtma olabilir ya da sistem zorlanarak ısısı arttırılmış olabilir. Bu gibi durumlar ASUS ROG Strix B560-F Gaming WiFi serisi için herhangi bir sorun yaşatmasın diye, yüksek sıcaklıklara sorunsuz dayanabilecek kapasitörlere ve bobinlere yer verilmiş. Yine güzel ve önemli bir detay. Parça kalitesi ne kadar önemli anlatmama gerek yok diye düşünüyorum.

Kapsamlı CPU Soğutma Seçenekleri: Anakart üzerinde Fan başlığı kısımları da bizim için çok önemli olan kısımlar. PC Hocası GG70 sistemimizde de zaten ek soğutuculardan yararlandık.

Burada kartın üzerinde yer alan fan başlığı desteği de dikkat çekici. Seride CPU soğutucular için özel çift PWM/DC fan başlığı yer almakta. Bir de AIO pompa fanı için başlık görüyoruz. E daha ne olsun. Bu işlemcinizi soğutmak için gerekli sistemleri kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

M2 Soğutma ve Koruma Bloğu: Şimdi SSD kısmına geldiğimiz zaman göreceksiniz ki SSD seçimini korumasız çıplak bir seriden yana yaptık. Bunun nedeni anakartın bize vermiş olduğu ayrıcalık. M.2 slotları üzerinde yer alan soğutma blokları hem SSD’lerin optimum sıcaklık değerlerinde kalmasını sağlıyor hem de ek bir koruma sunulmasını sağlıyor.

Toplamda 3 adet slot ve slotlarda da kapak var. Ek bir madde açmayalım ama ASUS ROG Strix B560-F Gaming WiFi anakart için bir şey daha söyleyelim. Ek olarak 4-pinli PWM/DC fan başlıkları da yer almakta. Yani istediğiniz gibi soğutma performansını arttıracak oynamalar yapabilirsiniz.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Bellek Desteği: ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem toplama rehberimizde bellek desteği bizim için önemli. Artık 16 GB’ın standart olarak seçildiği dönemlerde, bellek desteğinin ne boyutta olduğu önemli bir detay.

Burada ROG Strix anakart, 128 GB boyuta kadar DDR4 bellekleri desteklemekte. Ayrıca anakartta Optimem II adı verilen bir teknoloji kullanılmış ve bu da iletkenlerin sorunsuz çalışması sağlıyor. Herhangi bir parazit oluşmasını engelliyor.

M.2 Slotları ve PCIE 4.0 Desteği: ROG Strix B560-F Gaming anakart üzerinde 1 adet PCIE 4.0 destekli M.2 slotu yer alıyor. Slot üzerinde maksimum hızlara ulaşmak tabii ki mümkün. Zaten Intel 11.nesil işlemcilerin artılarını bu kısımda da hissedeceksiniz.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

ROG Supremefx: Böyle bir seviyede anakart için ses desteği de önemli. Üst düzey bir ses deneyimi için tüm optimizasyonları yapılmış ve koruma konusunda da ayrılmış alan gibi artıları olan supremefx bölümü dikkat çekmekte. Saf ses, yani parazitin olmadığı bir ses deneyimi sunan bölüm, yüksek kaliteli oyuncu kulaklıkları ile maksimum performansı veriyor. Zaten kullanılan ses kapasitörleri de Japon üretimi yüksek kaliteli kapasitörler.

WiFi 6 Desteği: Intel 11.nesil işlemcileri destekliyorsanız, Wi-Fi 6 desteğiniz de olacak. Anakart üzerinde de Wi-Fi 6 (802.11ax) bağlantı desteği bulunmakta. Bunun yanında Intel 2.5 GB ethernet desteği de var. Yani hem ethernet kısmında hem de Wi-Fi 6 kısmında son teknolojiler desteklenmiş durumda.

İki Yönlü Yapay Zeka Gürültü Engelleme Sistemi: Oyun sırasında mikrofondan gelen ve giden seslerin çok gürültülü olduğunu mu düşünüyorsunuz? ASUS bunun için yapay zeka destekli bir sistem sunmuş. Derin öğrenme kullanan sistem, gürültüleri en aza indiriyor. En iyi iletişimi elde etmenizi sağlıyor.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Sistem Ayarları ve Özelleştirmeler: ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem toplama rehberimizin en değerli parçalarından biri olan anakart için son bölüm geliyor. Son bölümde anakartımız için söyleyeceğimiz şey şu olacak, çok iyi bir yazılım desteği var. Çeşitli ayarlar ve özelleştirmeler için özel yazılımlar sunuluyor. RAMCache III, Armoury Crate, AIDA64, Sonic Studio III, UEFI BIOS gibi ayrıcalıklara ulaşmış oluyorsunuz.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem toplama rehberimiz için kalbin sonuna geldik. Anakartı kalp olarak tanımlıyorum. 🙂 Son bir teknik özellikleri vereceğim ve artık assoliste geçeceğiz. Hazır olun.

ASUS ROG Strix B560-F Gaming Wi-Fi Teknik Detay

  • Yonga Seti kısmı: B560
  • Grafik Bağlantı: 1 X DisplayPort 1.4, 1 X HDMI 2.0
  • Bellek Desteği: 4 DDR4 Dual kanal. Maksimum bellek kapasitesi de 128 GB
  • Depolama Desteği: 6 adet SATA 6 GB/s – 3 adet M.2 slot desteği. Biri PCIE 4.0 dedik zaten.
  • Kablosuz Desteği: Intel Wi-Fi 6, Bluetooth v5.0

Önemli Detay: Bizim topladığımız sistem PC Hocası GG70, 11.nesil Intel işlemcilerinin olduğu bir sistem. Hep 11.nesil işlemcilerden gittik ama anakartımızda 10.nesil işlemcileri de kullanmak mümkün. Bir ufak not olarak eklemiş olalım.

Evet, buraya kadar okuyan takipçilerimize şimdiden teşekkür ediyorum. 🙂 Ama daha işimiz bitmedi dostlar. ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem toplama rehberi dedik. Öyle yamana atmayın. Hızlı hızlı devam edelim.

asus rog strix rtx3070ti 004 e1624096381652

Ekran Kartı Tercihi: ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Ekran kartımız zaten assolistimiz. Devi sona sakladık gibi bir şey oldu. Performans canavarı olmasının yanında tasarımını da çok başarılı bulduğum ekran kartını enine boyuna ele alacağız. Zorlu termal yüklerde nasıl bir performans gösterecek gibi sorular oyun testleri bölüme kalıyor. Gelin şu canavara bakalım.

Kaçırmayın: Gaming Gen TR PC Hocası GG3 Sistem İncelemesi

Tasarımı Nasıl?

Tasarım yeni kartla beraber revize edilmiş diyebilirim. Tabii ki güçlü ve büyük bir karttan söz ediyoruz. Buna göre de tasarımın özelleştirilmiş olduğunu görüyoruz. Kart üzerinde 3 adet gelişmiş yeni nesil fan bulunuyor. Ön yüzde yer alan fanların sağ ve sol kısımda olanları 11 bıçaklı fanlar olurken, üzerinde ROG yazısının yer aldığı merkez fanda 13 bıçaklı bir yapı görüyoruz.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Metal yapıda kart üzerinde yer alan gri çizgiler de tasarım noktasında dikkat çekerken, üst kısımda ise bir RGB aydınlatma yer alıyor. Çizgi şeklinde kullanılan bu RGB aydınlatmanın dışında herhangi bir aydınlatma yok. Arka kısımda düz plaka kullanılmış ve herhangi bir aydınlatmaya yer verilmemiş.  Ayrıca üst kısımda 8+8+8 güç girişi yer alıyor. İddialı bir seçim yapıldığı kesin.

  • Boyutlar: 318.5 mm X 140.1 mm X 57.78 mm

Fan Yapısı

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem rehberi için başrol oyuncusu olan ekran kartımızın fan yapısından da söz edelim. Önce şunu söyleyeyim ki ters mantık üzerine kurulu fanlar var. İki yanda yer alan fanlar saat yönünde, ortadaki fan ise saat yönünün tersine dönüyor. Bu da en iyi soğutma performansını yakalamak adına özel bir seçim.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Üstelik fan yapısında da farklar var. İki tarafta yer alan fanlar, daha fazla yanal girişe sahip olan bir tasarımla geliyor. Bu da demek oluyor ki daha iyi hava akışı sağlanıyor. Merkezde yer alan fanda ise tam halka yapısı var. Bu da ısınan havanın daha hızlı bir şekilde karttan atılmasını sağlıyor. Fanlar konusunda bir diğer artı ise düşük sıcaklık kontrolünün olması.

Kartın güç tüketimi düştüğünde ve GPU sıcaklığı da 50 derecenin altına düştüğü zaman, fanlar duruyor ve bu sayede de ekstra gürültü ortadan kalkmış oluyor. Tabii ki güç tüketimi de azalmış oluyor.

Yeni Tasarımlı Isı Boruları

Fanlar dışında soğutma noktasında etkili olan özel bir ısı yayıcı tasarımı var. 2.9 yuvalık geniş bir alanı olan ızgara kanatçıkları ve içerde yer alan ısı boruları, ısının daha çekilmesini sağlıyor. Daha fazla termal boşluk sunan ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti, böylece bir tık daha iyi soğutma performansı sunuyor ve haliyle daha yüksek performanslara çıkış yapılabiliyor.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem ekran karti 3 e1624096476349

GPU Tweak II Yazılımı

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti ekran kartının bir diğer artısı ise yazılım. Kart, ASUS GPU Tweak II yazılımına destek veriyor ve tüm ayarları buradan kontrol edebiliyorsunuz. CPU çekirdek saatleri, bellek frekansları ve hatta voltaj ayarları.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti Teknik Özellikleri

PC Hocası GG70 sisteminin incisi ekran kartının teknik özelliklerinden de söz edelim. Ekran kartı NVIDIA Ampere mimarisiyle geliyor. 2.nesil RT çekirdekleri ve 3.nesil Tensor çekirdekleri olan ekran kartı, 8 GB GDDR6x bellek sunuyor. Kartın saat hızlarında ise oyun modunda 1770 MHz değerinde bir saat hızı görmekteyiz. OC modunda ise bu saat hızı 1800 MHz seviyesine kadar çıkabiliyor.

Oyunlarda çok iyi bir deneyim sunacağı kesin. ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti modelinde yer alan toplam CUDA çekirdek sayısına gelince 6144 CUDA çekirdeği görmekteyiz. Yani bu saat hızları kolay elde edilmiyor. Bellek arayüzü kısmında ise 256 bit bellek arayüzüne sahip olan ROG serisi, 19 Gb/sn bellek hızına sahip bir ekran kartı.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti Teknik Özetleri

  • Bellek miktarı: 8 GB GDDR6x
  • CUDA Çekirdek Sayısı: 6144 CUDA çekirdeği
  • Bellek Arayüzü: 256 bit
  • Oyun Modu Frekansı: 1770 MHz
  • OC Modu Frekansı: 1800 MHz
  • Görüntü Portları: 2 adet HDMI 2.1, 3 adet DisplayPort 1.4
  • Maksimum Ekran Desteği: 4
  • Dijital Maksimum Çözünürlük: 7680 X 4320

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti ekran kartı için performansları sona bırakıyoruz. Kartın nasıl bir performans gösterdiğini oyun testlerinde göreceğiz. Onun için son bölümü bekleyin. Sabredemezseniz sizi direkt aşağı alalım. 🙂 Sürpriz olsun diyenler için biz PC Hocası GG70 sistemin diğer parçalarından devam edelim.

asus rog strix rtx3070ti 003 e1624096624186

RAM Seçimi: HyperX 2x8GB 3200MHz CL16

RAM kısmında seçimimiz HyperX Furry modelinden yana oldu. 2 X 8 GB toplamda 16 GB kapasiteye sahip olan bellekler, tasarım açısından da şık modeller.

Yanlarda şık görünümlü ısı dağıtıcıların kullanıldığı modüllerin üst kısmında ise RGB aydınlatma alanı var. Boydan boya uzanan bu alan RGB destekli ve tabii ki özelleştirebiliyorsunuz. Farklı efektler de kullanılabilir. Soft bir görüntüye sahip olan aydınlatma, kasanın içerisini de zenginleştirmiş durumda.

Teknik Detay

  • RAM Kapasite: 2 X 8 toplamda 16 GB
  • Gecikme Değeri: CL 16
  • RAM Frekans Hızı: 3200 MHz
  • RAM Tip: DDR4

RAM kapasitesini tabii ki sonrasında arttırabiliyorsunuz ama burada 16 GB en düşük standart olmalı diyebiliriz. Yani üstü düşünülebilir ama altı anlamsız kalacaktır.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Depolama Seçimi: Kingston A2000 500GB NVMe

Daha uygun maliyetli bir SSD olan Kingston A2000 500GB NVMe, 2200 MB/s’ye okuma hızı ve 2000 MB/s yazma hızı sunuyor. Okuma ve yazma hızları konusunda iddialı olan seride, ek bir koruyucu kapak ise bulunmuyor.

Bunu bir dezavantaj olarak görebilirsiniz ama aslında değil. En azından PC Hocası GG70 sistemimizde değil. Çünkü anakart üzerinde zaten bir koruyucu blok var. Aynı zamanda soğutma etkisi olan bu blok ekstra bir korumaya olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti

Sıvı Soğutma Tercihi: ASUS ROG Strix LC240

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sisteminde bir soğutucuya tabii ki ihtiyaç olacaktı. Biz soğutucu olarak yine ASUS ROG modellerinden birini seçtik. Hem şık tasarımlı hem de güçlü olan soğutucu, performans açısından da iddialı.

Hepsi bir arada ASUS ROG Strix LC240 sıvı soğutucu modeli, öyle çok büyük boyutlara sahip değil. Seride radyatör bölümünde iki fan var ve orta boy bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem radyator e1624096722872

Radyatör üzerinde iki adet fan kullanan soğutucu, en verimli fan performansını sunmak adına özel fanlarla geliyor. Diğer birçok AIO serisi ürünlerin fanlarına göre 1.14 kata kadar daha fazla hava akımı sunan modelde, 81 CFM değeri dikkat çekiyor.

Ayrıca statik basınç konusunda da yine diğer birçok ürüne göre 1.07 kat daha iyi bir değer sunuluyor. Bu değer 5.00 H2O olarak açıklanmış durumda.

asus rog strix rtx3070ti 019 e1624096753933

4 pinli PWM pompa kontrolü ile hassas hız denetimi imkanını da veren ASUS ROG Strix LC240, işlemci sıcaklığını dağıtmak adına pompa kısmında daha geniş bir termal alanla geliyor.

Görsel kısma döndüğümüz zaman da ASUS ROG Strix LC240 su pompası üzerindeki RGB aydınlatmayı görüyoruz. ROG gözü logosuyla gelen bu aydınlatma, özelleştirilebiliyor. 6 farklı efektin tercih edilebildiği aydınlatma kısmında farklı seçenekleriniz var ama fanlar üzerinde herhangi bir ışıklandırma yer almıyor. Kullanabileceğiniz efektlere gelince;

  • Nefes,
  • Yanıp Sönme,
  • Renk Döngüsü
  • Sabit,
  • Flash Dash
  • Gökkuşağı seçeneklerinin bulunduğunu ekleyelim.

asus rog strix rtx3070ti 018 e1624096775368

ASUS ROG Strix LC240 için söyleyebileceğim son şey ise arada kullanılan tüpler. Tüplerin ne kadar sağlam olduğu her zaman merak edilir. Her hangi bir buharlaşma durumuna karşı koruma var mı yok mu merak ediliyor.

ASUS sıvı soğutucu bu konuda da başarılı. 38 cm sarılmış kauçuk korunaklı tüpler sunulmakta. Bunu da söyledikten sonra geçelim ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem rehberindeki soğutucumuzun teknik detaylarına.

asus rog strix rtx3070ti 010 e1624096809966

  • Su Bloğu: 80 mm X 80 mm X 45 mm
  • Su Bloğu Malzemesi- Alt: Bakır
  • Radyatör Boyutu: 122 mm X 150 mm X 27 mm
  • Tüp uzunluğu: 380 mm
  • Malzeme: Alüminyum
  • Fan: çift fan ve 120 mm
  • Hava akımı: 81 CFM

Ve evet artık şu kasamıza da bir bakalım. PC Hocası GG70 sistemi dışarıdan gördüğünüz zaman da göze hitap eden bir sistem. Büyük bir kasa seçtiğimizi şimdiden söyleyeyim.

asus rog strix rtx3070ti 015 e1624096838526

Kasa Seçimi: ASUS TUF GT501

Kasa biraz büyük bir kasa. Önde yer alan TUF logosuyla dikkat çeken kasada, çelik malzeme kullanılmış. Bunun yanında çizilmemesi için malzemesinin de özel bir kaplama ile kaplandığını görüyoruz.

Kasanın ağır olması nedeniyle üst kısımda taşımayı kolaylaştıracak bir aparat kullanılmış. Örme pamuklu dokuma kolçaklar iki adet olarak kullanılmış. Bir ön kısımda bir de arka kısımda yer verilmiş.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti kasa 4 1 e1624096930778

Genel tasarıma baktığımız zaman ise yan kısımda isli bir temperli cam kullanıldığını görüyoruz. Tamamen bu bölümü kaplayan cam, ASUS TUF GT501 serisinin, içinin gözükmesini sağlıyor.

Ön kısımda ise yine metal kapalı bir alan var ama yanlar ve alt kısımdan mesh yapısında. Bu da kasanın yanlardan ve alt kısımdan, ön bölümden hava aldığını gösteriyor. Fan seçimine gelince, ön kısımda 3 adet RGB fan kullanıldığını görmekteyiz. Fanlar aydınlatma konusunda tüm sistemle bağlantılı olarak çalışabiliyor. Arka kısımda ise RGB olmayan tek bir fan var ama bu fan da 140 mm boyutunda.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti kasa 4

Ayrıca ek fan yükseltmesi isteyenler için 7 adede kadar da ek fan kullanmak mümkün. Radyatör kapasitesine gelince ASUS TUF GT501, hem önde hem de üst kısımda 360 mm sıvı soğutmalı radyatöre destek vermekte. Arkada ise 140 mm’lik bir radyatör desteği var.

ASUS TUF GT501 kasanın soğutma konusunda diğer bir avantajı filtreleri. Önde ve üstte yer alan manyetik bir filtre varken alt kısımda ise sürgülü bir filtre yer almakta.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti kasa 5 e1624096978626

Soğutma konusunu geçtiğimiz zaman, PC Hocası GG70 sistemi için tercih ettiğimiz ASUS TUF GT501 kasasında çok iyi bir iç tasarım yerleşimi kullanıldığını görüyoruz. Kablo karışıklığını engelleyecek entegre kablo düzenlemesi, SSD braketi gibi güzel artılar var.

  • Boyutlar: 552 mm X 251 mm X 542 mm
  • Ağırlık: 10.5 kg
  • PCI yuvaları: 7 adet
  • Ön Paneldeki Çıkışlar: 2 adet USB 3.1, ses girişi ve çıkışı
  • Ekran Kartı için Maks uzunluk: 420 mm
  • Disk Yuva Bölümleri: 4 adet 3.5 inç ve 3 adet 2.5 inç

asus rog strix rtx3070ti 020 e1624097570862

PSU Seçimi:  ASUS ROG Strix 650W 80+ GOLD Full Modüler

ROG Strix RTX 3070 Ti sistem toplama rehberinde güç kaynağı seçiminde de yine ASUS tercih ettik. Göze de hitap eden ve oldukça şık olan PSU, son derece kaliteli bir güç kaynağı.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti sistem rehberimiz için geldik artık son aşamaya. Buraya kadar hala incelemeye devam ediyorsanız, şimdi ödül zamanı diyebilirim. 🙂 Artık PC Hocası GG70 sistemimiz için oyun testi zamanı geldi.

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti PSU e1624097085975

PC Hocası GG70 Oyun Testleri

Birkaç farklı iddialı yapımda oyun testlerine bakacağız. DLSS özelliğini de kullanacağımız testler için sonuçlar aşağıda.

Call Of Duty Cold War (2560 X 1440 Çözünürlük ve en yüksek ayarlar) – RTX Kapalı

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti cold rtx kapali e1624097230527

Call Of Duty Cold War (2560 X 1440 Çözünürlük ve en yüksek ayarlar) – RTX Açık

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti cold RTX acik e1624097191381

Call Of Duty MW Multiplayer (2K çözünürlük ve en yüksek ayarlar) – RTX Kapalı

Call Of Duty MW Multiplayer rtx of e1624097285740

Call Of Duty MW Multiplayer (2K çözünürlük ve en yüksek ayarlar) – RTX Açık

Call Of Duty MW Multiplayer rtx on e1624097330603

Rainbow Six Siege (2K çözünürlük ve en yüksek ayarlar)

Rainbow Six Siege rtx on e1624097352533

PUBG (2K ve En Yüksek)

PUBG e1624097390623

Metro Exodus Enhanced Edition (2K ve En Yüksek)

Metro Exodus rtx on e1624097405710

Forza Horızon 4 (2K ve en yüksek)

Forza 4 e1624097434912

DOOM Eternal ( 2K ve en yüksek)

DOOM e1624097535438

ASUS ROG Strix RTX 3070 Ti Sistem Toplama Rehberi – PC Hocası GG70 Genel Değerlendirme

Oyun testlerini videodan daha detaylı olarak görebilirsiniz. Genel olarak baktığınız zaman FPS değerleri gayet iyi. Sizi uzun süre idare edecek bir sistem olduğunu söyleyebilriz. Orta üst segment model, bütçesi uygun olan kullanıcılar için iyi bir tercih olacaktır. Sormak istediğiniz, aklınıza takılan kısımları da yorum bölümünden yazmayı unutmayın. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler