PC Hocası inceleme köşemizde bugün, beklediğiniz bir GG serisi olan PC Hocası GG3 incelemesiyle karşınızdayız.
Fiyat performans odaklı olarak hazırladığımız GG serisinin, iddialı yeni üyesi GG3 sistemi hakkında merak ettiklerinizi cevaplamaya çalışacağız. Nasıl bir işlemci tercihi yaptık? Seçtiğimiz sistemde oyun testleri sonuçları nasıl? Gelin hep birlikte aklınızda soru işareti bırakabilecek olan bu kısımlara bakalım.
Kaçırmayın: Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis İncelemesi
Gaming Gen TR PC Hocası GG3 Sistemi Tüm Parçalar ve Oyun Testleri
İncelememize geçmeden bazı kilit noktalardan söz ederek başlamak istiyorum. Bilmeniz gereken ilk şey, tamamen fiyat-performans dengesi baz alınarak bir sistem topladığımız olacak. Olabilecek en uygun fiyata ulaşabileceğiniz en iyi sistemi bir araya getirmeye çalıştık.
İncelemenin hemen öncesinde dikkat çekeceğimiz ikinci nokta ise ekran kartı durumu. Sistemimizde harici bir ekran kartı yer almıyor. PC Hocası GG3, APU bir sistem. Peki, APU ne demek?
APU Sistem Ne Demek?
APU işlemcilerin bulunduğu bu sistemler, dahili grafik mimarisi işlemcisinin içerisinde olan sistemler olarak bilinmekte. Yani hem GPU grafik birimi hem de CPU sistem işlemcisinin bir arada tutulduğu işlemcilerle toplanan sistemlerden söz ediyoruz.
Tabii ki sistemde ekran kartı yok oyun oynayamazsınız gibi bir durum söz konusu değil. Zaten oyun testlerinde de bu konuda bilgi vereceğiz. Burada dikkat edilecek nokta, APU işlemcilerle beraber kullanılacak olan RAM’lerin ne kadar yüksek kapasiteye sahip olduğu ve MHz değerleri.
Çünkü APU işlemcilerde, GPU birimi ana işlemci içerisinde dahili olarak yer alıyor ama GPU için RAM belleği yer almıyor. Burada sistemin RAM’leri kullanılıyor.
Haliyle RAM’lerin hem MHz değerlerini hem de kapasitelerini yüksek seçmek, daha iyi performans almanızı sağlıyor. Unutmadan şunu da belirtelim ki sisteminizde bir APU işlemci yer alıyor olsa da sonradan bütçenize göre harici ekran kartı da alarak takabilirsiniz. AMD Ryzen 3 4300GE serisiyle beraber;
- RX 580
- RX 570
- GTX 1650
- GTX 1650 Super
- GTX 1660
- GTX 1660 Ti ekran kartlarını kullanabilirsiniz.
İlk bilgileri verdikten sonra artık PC Hocası GG3 sistem incelememize doğru geçebiliriz. Zaman kaybetmeden dalalım konuya. 🙂
İşlemci Seçimi: AMD Ryzen 3 4300GE (Renoir)
Tam bir fiyat performans canavarı olan işlemcilerimizden başlayalım. AMD’nin gözde mimarilerinden biri olan Zen 2 mimarisini kullanan AMD Ryzen 3 4300GE, performans açısından da gayet tatmin edici bir seri.
TSMC 7 nm FinFet üretim sürecinden geçen işlemcide çekirdek sayısı bakımından ise 4 çekirdek ve 8 threads görüyoruz. Seride yer alan toplam L3 Cache miktarı 4 MB ve toplam L2 Cache miktarı ise 2 MB olarak belirlenmiş.
Saat hızlarına geçtiğimizde AMD Ryzen 3 4300GE modelinin 3.5 GHz base clock hızını görmekteyiz. Boost hızı ise 4 GHz. İşlemci ihtiyaç duyduğu zamanlarda bu değere kadar çıkabiliyor.
Herhangi bir ısı sorunu ya da performans sorunu yaşanmıyor. Zaten Zen 2 mimarisi bu konuda iddialı. Performans kısmı bir yana serisinin, PCI-Express Gen 3 bağlantısını kullandığını ve DDR4 3200 MHz bellek desteği olduğunu da ekleyelim.
İşlemci hakkında yukarıda farklı bir şey daha söylemiştik. Dediğimiz gibi işlemci APU serisi bir işlemci. Yani grafik birimini de içerisinde barındıran bir işlemci. Bunu zaten yukarıda anlattık. Peki nasıl bir grafik birimi var? İşlemci içerisinde Radeon Vega6 entegre grafik birimi kullanılıyor. Grafik frekansı 1700 MHz olan GPU biriminin çekirdek sayısı ise 6 çekirdek.
AMD Ryzen 3 4300GE tüm bu teknik özelliklerine ek olarak çok iyi bir TDP değerine sahip. Adeta harcamıyor diyebileceğimiz işlemci sadece 35W TDP değeriyle dikkat çekiyor.
Maksimum sıcaklık ise AMD’nin resmi sitesinde 95 derece olarak gösterilmiş. Burada ek bir avantajımızda var. AMD Ryzen 3 4300GE kutusunun içerisinden AMD tarafından sunulan bir de stok fan çıkıyor. Stok fanın performansı da gayet yerinde diyebiliriz. Soğutma için ekstra bir çözüme gerek yok.
- Tip: APU
- CPU Çekirdek Sayısı: 4 çekirdek
- Threads Sayısı: 8 çekirdek
- Temel Saat Hızı: 3.5 GHz
- Boost Saat Hızı: 4.0 GHz
- L3 Önbellek: 4 MB
- L2 Önbellek: 2 MB
- Mimari: Zen 2
- TDP Değeri: 35W
- Maksimum Sıcaklık Değeri: 95 Derece
- Üretim: TSMC 7 nm FinFet
- Grafik Birimi Çekirdek Sayısı: 6 çekirdek
- Grafik Birimi: Radeon Graphics
- Sunulduğu Tarih: 21 Temmuz 2020
- Bellek Desteği: DDR4 – 3200 MHz
- Stok Soğutucusu: Kutusunun içerisinden stok fan çıkıyor.
PC Hocası GG3 sistem incelememizin en değerli parçalarından biri olan işlemci için sona geldik. İşlemciyi baştan sona ele aldığımıza göre diğer bileşenlerden devam edebiliriz.
Anakart Tercihi: ASUS Prime B450M-K II
Seçtiğimiz sistem defalarca belirttiğimiz gibi fiyat performans sistemi. Ne yok mesela, bir harici ekran kartımız yok. Fakat geleceğe yönelik bir sistem kurmak lazım. Anakart seçimimiz buna göre.
Diyelim ki ilerde yükseltme yapmak istediniz. Sorun yaşamamanız adına buna uygun olan ASUS Prime B450M-K II anakart modelini tercih ettik. PC Hocası GG3 sistemi, fiyat performans serisi ama aynı zamanda yükseltmelere de müsait olan bir seri. O zaman şu anakartımıza da bir yakından bakalım.
ASUS Prime B450M-K II modeli tam olarak AMD Ryzen işlemci ile uyumlu bir seri. AM4 destekli olan seride sorunsuz bir uyumluluk desteği var. Bunun dışında anakartın artılarına da ufak ufak bakalım.
EPU (Enerji Verimliliği): Anakart enerji işleme birimi artısıyla beraber geliyor. Bu sayede anakart, güç tüketimini en iyi seviyeye göre optimize ediyor ve sisteminizin aşırı güç tüketmesinin önüne geçiliyor. Bir nevi tasarruf elde etmiş oluyorsunuz. Ayrıca anakartta uzakta modu adı verilen daha tasarruflu bir mod da var.
Fan Xpert Kontrolleri: Fan Xpert yazılımını destekleyen kart, tüm fanlar üzerinde detaylarıyla kontrol yetkisine sahip olmanızı sağlıyor. İsterseniz otomatik ayarları kullanmanız da mümkün.
Mesala yazılımda şöyle bir artı da var, aşırı sessiz mod denen bir moda geçebiliyorsunuz. Bu da kasa fan hızlarını en aşağı çekerek fan sesini azaltıyor. Benzeri özelleştirmeler mümkün.
VRM Artısı: PC Hocası GG3 sistemimizde yer verdiğimiz anakart ASUS Prime B450M-K II için güzel artılardan birisi de voltaj düzenleyici gelişmiş bir modülün kullanılıyor olması. Anakartlar için önemli bir kısım. Kararlı bir çalışma ve voltaj düşüşü kontrolleri sağlanmakta.
Dahili Koruma: Fan başlığı kısmında ekstra bir koruma sunmak adına özel bir entegre devreye yer veriliyor. Devre, kısa devrelere ve aşırı sıcaklık gibi durumlara karşı fan başlığının korunmasını sağlıyor. İnce bir detay ama düşünülmüş.
4 Pinli CHA FAN Başlığı: Yerleşik fan başlığı DC modunu ve PWM destekli.
Yerleşik M2 Yuvası: Alt kısımda yer alan M.2 yuvası, PCI Express 3.0 sayesinde 32 Gbps’ye kadar veri aktarım hızlarını desteklemekte.
Çift RAM Slotu: Anakart üzerinde iki adet RAM slotumuz bulunuyor. 64 GB’a kadar RAM desteğine yer verilmekte. Overclock yaparak RAM’ler için 4400 MHz değerine kadar hız aşımı da yapılabiliyor.
Çok Sayıda Bağlantı Noktası Desteği: Anakart üzerinde çok yönlü bağlantı noktaları var. 4 adede kadar USB 3.2 Gen 1 bağlantısı, 2 adet USB 2.0, 3 adet ses jakı, HDMI girişi gibi çok yönlü bağlantı artıları var. Bunun için zaten bir yana tablo vereceğiz.
BIOS Flasback ile Güncelleme: En kolay BIOS güncelleme yöntemlerinden biri olan BIOS FlashBack konusunda da destek veriliyor.
DRAM Aşırı Akım Koruması: ASUS Prime B450M-K II anakart üzerinde yer alan yerleşik sıfırlama özellikli sigortalar, aşırı akım durumlarını ve kısa devre durumlarını engellemek üzerine tasarlanmış. Ayrıca sistem aşırı gerilim korumasıyla da desteklenmekte.
ASUS Prime B450M-K II Teknik Detay
- RAM Desteği: Maksimum 64 GB
- RAM Tipi: DDR4
- RAM Frekans Desteği Durumu: Maksimum 4400 MHz Overclock ile
- Soketin Tipi: AM4
- Çipset: AMD B450
- İşlemci Desteği: AMD Ryzen 1,2 ve 3.nesil
- RAM Yuva: 2x DIMM yuva
- M.2 Slot: Var
- USB Bağlantılar: Arkada: 4 x USB 3.2 Gen 1 ve 2 x USB 2.0 – Önde: 2 x USB 3.2 Gen 1 ve 4 x USB 2.0
- Ses: Realtek ALC887/897 7.1
- LAN: Realtek RTL8111H
- Depolama Slotlar: 4 x SATA 6Gb/s ve 1 adet M.2 yuva
- Bağlantı Grafik için: 1 x HDMI 2.0b, 1 X DVI-D, 1 x D-Sub
PC Hocası GG3 sistemimizde kullandığımız anakart için vereceğimiz detaylar bunlar. Kartın özelliklerine de derinlemesine inmiş bulunuyoruz ama yine de sorunuz varsa, yorumlara ekleyebilirsiniz.
RAM Seçimi: 2x8GB Patriot VIPER 3200MHz
PC Hocası GG3 sistem incelememizin en başında belirtmiş olduğum APU olayına geri dönmek istiyorum. Sistemde APU işlemciler var ve grafik birimi dahili. Haliyle işlemci içerisinde grafik birimi için ekstra bellek yok. Burada kullanacağımız bellek çok önemli. 8 GB yerine 3200 MHz değerinde 16 GB bellek kullanmayı tercih ettik.
Böylece grafik biriminin de dar boğaz olmasının önüne geçmiş olduk. Daha yüksek FPS değerleri için şart. Tercih ettiğimiz bellekler ise Patriot VIPER Steel serisi RAM’ler oldu. RAM’lerimize baktığımız zaman, çok şık bir tasarım görüyoruz.
Adında geçtiği gibi çelik bir malzeme yok. Çelik rengine benzer bir alüminyum kapak kullanıldığını söyleyebiliriz. Pasif soğutucu artısı sağlayan kapaklar, aynı zamanda hoş bir görüntü elde edilmesini sağlamakta. Fakat öyle RGB aydınlatma falan beklemeyin.
- RAM Tipi: DDR4
- RAM Frekans Hız: 3200 MHz
- Gecikme Değeri: CL 16 serisi
- Bellek Kapasitesi: 2 X 8 toplam 16 GB
PC Hocası GG3 sistemimiz için RAM detaylarımızı da geçtiğimize göre artık depolama alanından söz etmenin zamanı geldi. Burada tercihimizin SSD’den yana olduğunu tekrar belirtmek isteriz. Ama bir yandan da şunu unutmamak gerekiyor ki fiyat performans serisi tercih ediyoruz. Kapasite biraz daha sınırlı olacak.
Depolama Tercihi: Sandisk Ultra 250GB M2
Optimum termal tasarım sayesinde, yoğun kullanımlarda bile takılma gibi sorunlar oluşturmayan Sandisk Ultra 250GB M2, 2400 MB/s okuma ve 950 MB/s da yazma hızına sahip.
Tabii ki biz burada M2 tercihi yaptık ama farklı seçenekleriniz de var. Depolama alanı size yetmediği durumlarda SATA SSD ya da ek bir harddisk kullanımı da yapabilirsiniz. Tamamen sizin kullanımınıza göre sonradan PC Hocası GG3 üzerinde yapabileceğiniz bir özelleştirme olacaktır.
- M.2 Modeli: Sandisk Ultra 256GB M2
- M.2 Okuma Hızı: 2400 MB/s okuma hızı
- M.2 Yazma Hızı: 950 MB/s yazma hızı
Gaming Gen TR PC Hocası GG3 sistemimiz için iç aksamı ve bileşenlerde neleri tercih ettiğimizi aktardık. Peki ya kasa ve güç kaynağı seçimimiz nasıl oldu? Şimdi bir de görüntü kısmına geçmiş olalım ve kasa ile PSU tercihinden söz edelim.
Kasa Tercihi ve PSU: FSP Vento VG11A RGB ve FSP 500W ef/85+ PSU
Kasa tercihimizde tüm sistemde olduğu gibi fiyat performans serisi bir tercih yaptık. FSP Vento VG11A RGB olarak geçen ve RGB fan ile gelen kasamızı tercih ettik. FSP tarafından sunulan Vento serisine dahil olan kasamızda, ön kısımda 3 adet RGB fan yer alıyor.
Bir hayli şık duran bu fanlar, arka kısımda da tek bir fan ile destekleniyor. Fanların en kötü yanı ise sadece tek ışık olarak yanıyor olması. Herhangi bir özelleştirme seçeneği sunulmuyor. Renk seçimi de yok. RGB yapıda tek tip aydınlatma var.
Fanlardan çıkıp FSP Vento VG11A RGB modelinin diğer detaylarına geçtiğimizde, yan kısımda yer alan temperli camı görüyoruz. Tam boy temperli cam, kasanın içinin de kolayca görüntülenmesini sağlıyor.
Ön kısımda aynı yapı kullanılmamış. Ön kısımda mesh yapı dediğimiz bolca havalandırma deliğinin kullanıldığı bir tasarım var. Üst kısma geçildiğinde ise geniş bir tozluk dikkat çekiyor. Hemen yanda ise butonlar ve bağlantıları görüyoruz. Güç tuşu, reset tuşu, ses jakları ve USB girişleri bu kısımda.
- Kasa Ölçüleri: 400 mm X 180 mm X 480 mm
- Fan Sayısı: 4 adet RGB 120 mm fan
- Kasa İçerisindeki PSU: FSP 500W ef/85+
Gaming Gen TR PC Hocası GG3 sistem incelemememizde, parçalar için sona geldik. Şimdi sırada çok merak ettiğiniz performans testleri var. APU serisi bir işlemci ile oyun oynanır mı bakalım.
Gaming Gen TR PC Hocası GG3 Performans Testleri
Oyun performanslarını FPS değerlerine göre ele alacağız. Oyunlara ve bu oyunlarda aldığımız ortalama FPS değerlerine bakalım. Oyunlarda testleri yaparken çözünürlüğümüzü Full HD seçtiğimizi ve grafik ayarlarını da ortada tuttuğumuzu eklemek isterim. Farklı ayarlar için zaten yan kısımda detay ekleyeceğiz.
Rainbow Six Siege
Valorant
League of Legends – ( En Yüksek Ayarlarda)
CS:GO (1280 X 720 – En Yüksek ayarlarda)
Resident Evil Vilage
PUBG ( Çok Düşük Ayarlarda)
Control ( En Düşük )
Fortnite
Project Cars 2
Apex Legends
Gaming Gen TR PC Hocası GG3 Genel Değerlendirme
Genel performansı başarılı diyebileceğimiz sistem, dahili grafik birimiyle gelmesine karşın oyunlarda da güzel performans ortaya koyuyor diyebiliriz. Sistem hakkında anlattığımız bu özellikler dışında da merak ettiğiniz bir şey olursa, yorumlarınızı bekliyoruz.