Cuma, Mart 29, 2024

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Mini boyutlarda ama bir yandan da şık bir kasa mı arıyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Çünkü bugün PC Hocası inceleme masasında ele alacağımız Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis serisi, kullanıcıların karşısına tam da bu vaat ile çıkıyor. Markanın tanımına bakacak olursak hem mini hem işlevsel hem de şık bir kasayla karşı karşıyayız. Peki, gerçekten öyle mi? Gelin Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis incelemesi ile bu sorunun cevabını arayalım.

tasarim odulu 2

 Thermaltake Nasıl Bir Marka?

İncelemeye geçeceğiz ama mini bir bilgilendirmeyle başlamak istiyorum. Ürününü incelediğimiz markayı bir tanıyalım. Thermaltake, 1999 yılında faaliyetlerine başlamış köklü markalardan biri. Tayvan merkezli marka, Avrupa’da kurduğu ilişkilerle çok kısa bir sürede çok hızlı büyümüş.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Markanın 2004 yılında işlemcilerde kullanılan sıvı soğutucuları üretmeye başlayan ilk marka olduğu da biliniyor.

Ürünlerine baktığımız zaman ise Thermaltake, daha çok soğutucularıyla öne çıkıyor olsa da oyuncular, modcular ve sistem toplayanlar için sunulan birçok ürünü var.

Zaten inceleyeceğimiz kasa da ürün çeşitliliğini göstermek adına güzel bir örnek. Kısaca markadan söz ettiğimize göre geçelim artık ürünümüze.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis İncelemesi – Tasarım ve Özellikler

İnceleyeceğimiz kasada 2 seçenek mevcut. Bunlardan birisi Black serisi olarak geçen siyah kasa. Bir diğer ise Snow takısını alan beyaz kasa. Arada renk dışında bir fark gözükmüyor. Ele alacağımız modelde Snow olan seri, yani beyaz model olacak.

Kaçırmayın: Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu Serisi Satışa Çıktı!

Renk seçeneklerinden sonra Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis incelemesi için bahsetmek istediğim ikinci kısım ise hangi noktalara bakacağımız.

  • Önce tasarımı ve malzemeyi değerlendirelim
  • Sonuçta Mini bir seri olduğu için soğutma performansına bakalım
  • Bağlantılara ve donanım desteğine dokunalım.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis Tasarım

Karşımızdaki ürün Mini-ITX kasalarından biri. Evet en küçüklerinden biri değil ama yine de mini bir kasa. Masanızın üzerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz, az yer kaplayan mini kasa, küçük bir ayak izine sahip.

Küçük ayak izinden kastımız, destek ayaklarının kapladığı alanın dar olması. Zaten bu durum kule tipine sahip olan kasaların önemli artılarından biri. Küçük bir alana kasayı yerleştirebiliyorsunuz. Peki, genel tasarım nasıl? Bölüm bölüm bakalım.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Ön Taraf ve Yanlar

Destek ayaklarından yukarı doğru çıktığımız zaman, dikey gövde tasarımında güzel artılara yer verildiğini görüyoruz. İç kısımda tam orta bölüme yerleştirilen TT logosu bizi karşılıyor ve hem marka adı gösteriliyor hem de şık görüntü sunuluyor. Bu detayın dışında kasada üç taraftan temperli cam kullanılmış.

4 mm temperli cam, hem kasanın içini rahatlıkla görmenizi sağlıyor hem de akrilik malzemeye göre çok daha dayanıklı. Tabii ki biraz da kullanıma bağlı ama çizilmelere dayanıklı bir malzeme. Ayrıca kolay temizleniyor.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Ön kısımda, tamamen temperli cam alanı varken, yan kapaklarda ise %50-%50 bir kullanıma yer verilmiş. Kapağın yarı kısmı temperli cam, yarı kısım ise filtrelerin de içerisinde yer aldığı ızgara bölümü.

Tasarım zaten başarılı ama önemli bir artı da var. Ön ya da yan kasa kapaklarını sadece kaydırarak çıkarabiliyorsunuz. Modüler bir yapı var ve bu da çok kullanışlı.

Üst Kapak Alanı

Biraz daha yukarı çıkıldığı zaman açılı bir kapak kısmı kullanıldığını görüyoruz. Bu kısımda güç tuşu ve USB bağlantıları gibi işlevsel bölümlere yer verilmiş. Kapağın açılı olması ise tasarımı daha Premium havasına sokmuş.

En tepeye çıktığımızda ise Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis üzerinde yine delikli bir ızgara yapısının kullanıldığını görüyoruz. Burada en büyük artı yine modüler yapı artısı.

Kapağın iki destek noktasına hafifçe basarak, kapağın kalkmasını sağlayabiliyorsunuz. Basma düğme dediğimiz yapı da yine hem modülerliği karşılıyor hem de işlevselliği arttırıyor.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Arka kısım

Arka kısımda benim en sevdiğim nokta, öyle vidalarla uğraşmıyor olmanız. 4 noktada çevirmeli vidalar kullanılmış ve çok kolay bir şekilde sökebiliyorsunuz. Alt kısımda PSU alanına yer verilmiş.

Tam merkezde ise filtrenin de olduğu büyük bir fan alanı var ve üst kısımda da, klavye ya da mouse gibi bağlantıları yaptıktan sonra kabloları geçirmeniz için iki ayrı kanal bulunuyor.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Kablolar için Güzel Bir İç Mekan

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis incelemesi için tasarımda son noktalara geliyoruz. İç mekandan da söz etmek istiyorum. Burada donanım desteğinde detaya ineceğim ama mini modeller için düşünülebilecek en iyi iç tasarımlarından birine yer verilmiş diyebilirim. Başta kablo konusunda bir düzenleme var.

Güç kaynağının kabloları iç kısımda birikmesin ve kötü bir görüntü oluşturulmasın diye, buna göre bir yerleşime yer verilmiş. Güç kaynağını alt kısma takıyorsunuz, daha sonra kabloyu çevirip belirlenen plaka üzerinden yeniden anakarta ulaştırıyorsunuz.

Yani iç kısımda ekstra bir kablo birikintisi oluşmasının önüne geçilmiş. Ne kadar başarılı ya da yeterli mi tartışılır çünkü sonuçta mini serilerden biri.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Malzeme ve Modüler Yapı

Modüler yapıdan yukarıda da söz ettim ama bir kere daha üzerinden geçmek istiyorum. Kasanın her bölümünü çok kolay bir şekilde sökebiliyorsunuz.

Yan kapaklar, üst kapak, arka kapak, içerde yer alan bazı braketler, kapakların altında yer alan filtreler. Hepsi çok kolay bir şekilde sökülebiliyor ve haliyle kurulumu çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz.

İkinci kısımda ise malzeme artısı karşımıza çıkıyor. Zaten büyük bir kısımda temperli cam kullanıldığını belirttik. Geri kalan kasnak, kasa kısmında ise korozyona dayanıklı SPCC çelik kullanılmış.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis 13

  • Ölçüler: 462.8 mm X 266 mm X 266 mm
  • Renk: Beyaz ya da Siyah
  • Ağırlık: 6.1 kg
  • Malzeme: Temperli cam ve SPCC

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis 21

Tasarım Artıları Neler?

  • Modüler yapı gayet başarılı
  • Malzeme kalitesi iyi
  • Kapladığı alan az
  • İç mekan tasarımını çok rahat görebiliyorsunuz
  • Çıkarılabilir filtreler ise temizlemesi kolay

Tasarım bölümünü artık geride bırakalım. Tasarımla da bağlantılı olan soğutma performansı kısmına geçelim.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis Soğutma Performansı Nasıl?

Mini modellerinde en büyük sorunlardan biri soğutma performansı. Neden diyeceksiniz çünkü iç alan, genelde çok dar oluyor. İç alan dar olunca istenen hava akışını sağlamak zor oluyor ve haliyle ısı istenildiği gibi dışarı atılmıyor.

E bir de şu var ki mini kasalarda kullanılacak olan soğutucular da sınırlı. Her boyutta soğutucu kullanılamayabiliyor. Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis soğutma performansını arttırmak ve tüm bu sorunları çözmek için bayağı bir çalışmış. Zaten bir de test yapılmış. Bu test için de değerleri paylaşacağız.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Dikey Yapı

Soğutma sistemine ilk etki eden düzenleme dikey yapı. Bu tasarımın bir nedeni var. Kule tipinde kasa, baca etkisi yaratıyor. Isıyı kasadan daha rahat çıkaracak bir tasarım kullanılmış. Ne kadar başarılı onu birazdan paylaşacağımız ilk testte göreceksiniz.

Hava Giriş ve Çıkışlar

Soğutma performansına etki eden diğer nokta tabii ki havalandırma delikleri. Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis neredeyse her yerden havalandırma deliğine sahip. Üst kısımda, yanlarda, altta, arkada her yerden havalandırma delikleri var ve ısı dağılımı iyi tutulmuş. Zaten bunun için de bir simülasyon görüntüye yer vereceğiz.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Fan Durumları ve Filtreler

Kasada manyetik filtreler kullanılmış. 8 adet filtre var. Altta güç kaynağı bölümü kısmında var. Yanlarda var. Üstte var ama üstte ki çıkarılabilir filtre değil. Arkada var.

Kısacası her yerde filtreler kullanılmış. Bu da tozun yakalanıp hapsedilmesini sağlıyor. Sonrasında kolayca filtreleri de temizleyebiliyorsunuz. Tozun hapsedilmesi fanların tozlardan en az şekilde olumsuz etkilenmesini sağlamakta.

Bu da soğutma performansına doğrudan etki demek. Ek olarak kasada bir üst kısımda bir de arka kısımda olmak üzere 120 mm iki adet fan var. Üst egzoz ve arka egzoz diyebiliriz.

Yine bu fanlar da soğutmada etkili oluyor. İstenirse sıvı soğutma sistemini de yerleştirebileceğiniz seride, fanlar 140 mm olarak da kullanılabilir. Bunun da uyumluluk tablosunu hemen aşağı ekleyeceğim. Ayrıca PSU üzerinde de bir fan kullanabiliyorsunuz belirtmiş olayım.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis 14

Soğutma Performans Testi

Soğutma bölümüne girerken, markanın bunun için bir test yayınladığını söylemiştim. Şimdi o testin detaylarına bakalım istiyorum. Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis soğutma performansı testi için yer verilen donanımlar;

  • Anakart: ASROCK Z390 Phantom Gaming -ITX
  • İşlemci: Intel i9-9900K
  • Ekran Kartı: Asus ROG STRIX RTX 2070 – O8G Gaming
  • Bellek: İkili TOUGHRAM DDR4 4000 8G
  • Güç Kaynağı: TOUGHPOWER GF1 ARGB 850W Gold modeli
  • Fanlar & CPU Soğutucu : TH120 ARGB Sync AIO Sıvı Soğutucu (Bir Pure ARGB 120mm Beyaz ve iki Pure ARGB 140mm Beyaz fan)

Sistem, 30 dakika boyunca beraber çalıştırılan FurMark ASUS ROG Edition ve AIDA64 Extreme Portable ile test edilmiş. Yük altında da boşta da sistemin kaç dereceye çıktığı termal bir kamera ile çekilmiş.

Sonuçta elde edilen veriler bir görsel olarak yayınlanmış. Biz de o görselleri ekleyelim ki size ek bir fikir versin. Ama tekrar belirtmek isterim ki bu markanın yapmış olduğu testlerden bir tanesi. Her şey net ama son kullanıcı testi de görmek lazım.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis 7 Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis 6 Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis 5

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis incelemesi için soğutma performansı kısmını da sonlandırmış bulunuyoruz. Mini seriler için iyi değerler. Hiç zaman kaybetmeden devam edelim ve geçelim bir sonraki adıma yani donanım desteği kısmına.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis Donanım Desteği

Mini-ITX kasalarda her şey kullanılmaz algısı biraz değişecek. Thermaltake burada güzel hamleler yapmış. Özellikle ekran kartı konusunda tatmin edici bir desteğe yer verildiğini görüyoruz.

Ekran Kartı: Kasa mini ama ekran kartı desteği dev. VGA uzunluğu 330 mm kadar kullanıma izin veriyor. Yani yeni nesil ekran kartları kullanılabiliyor. RTX 30 serisini bile kullanabiliyorsunuz.

Dikine bir şekilde ekran kartı yerleştirilebiliyor. Daha kısa ekran kartlarını kullanacaksanız, o zaman alt kısma takabileceğiniz braketler var ve böylece sarkma önlenebiliyor. Gerçekten çok iyi bir artı olduğunu ekleyeyim.

Anakart: Zaten bilindik seçim mini-ITX anakart desteği.

PSU kapağı üzerinde fan: 120 mm ya da 140 mm kullanılabilir. 1 adet

Üst kapak fanı: 120 mm ya da 140 mm fan kullanılabilir. 1 adet

Arkada: 120 mm ya da 140 mm fan. 1 adet

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Sıvı Soğutucu: İstenirse maksimum 190 mm yükseklik olacak şekilde sıvı soğutucu kullanılabilir. Yükseklik – buraya dikkat.

HDD ve SSD: Kasada 2 adet 3,5 inç HDD ya da 4 adet 2.5 inç SSD kullanılabiliyor. Fakat tam kapasite için arka fan bölümünün çıkarılması gerekiyor. Bunun yerine yanda yer alan çift SSD alanını kullanabilirsiniz.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis 11

Güç Kaynağı: 180 mm kadar uzunluk.

Ek Olarak Bağlantı Noktaları: Tasarım bölümünde söylemiştik. Açılı üst kapak alanında farklı bağlantı noktaları var. Bu kısımda güç tuşu dışında, 2 adet USB 3.0, 1 adet USB 3.2 Type C ve 2 adette HD Audio bağlantıları bulunuyor. Gayet işlevsel.

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis

Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis incelemesi için sona gelmiş bulunuyoruz. Tasarımı, modüler yapıyı, bağlantıları ve soğutma sistemini konuştuk. Son bir yorum yapmadan önce ürünün TT Premium logosuna sahip olduğunu da eklemek istiyorum.

TT Premium Logosu: Markanın üstün kaliteli ürünleri için yer verdiği logo. Bir nevi simge olarak gösterilebilir.

Genel Yorum

İncelemede değindiğimiz noktalar içerisinde en çok öne çıkan kısım kesinlikle tasarım. Kasanın tasarımı bir hayli başarılı. Mini boyutlu, işlevsel kullanımlı ve soğutma konusunda yeterli performansı veriyor.

En başta ne demiştik hatırlayın. “Mini boyutlarda şık bir kasa mı istiyorsunuz?” demiştik. Evet. Bu özelliklere göre Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis beklentilerinizi karşılayacaktır.

tasarim odulu 2

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler