Cuma, Nisan 26, 2024

Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu Serisi Satışa Çıktı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Sistem toplayanlar ya da bu alana ilgi duyanlar Thermaltake markasını mutlaka duymuştur. Özellikle soğutucu sistemleri ve oyuncu ekipmanları ile öne çıkan marka, şu sıralar yeni soğutucularıyla gündemde. Premium sınıf olan Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu serisi, yakın zamanda satışa sunuldu.

Tek kule tasarımıyla dikkat çeken yeni soğutucular, hem AMD hem de Intel işlemcilerin birçok serisiyle de tam uyumlu olarak geliyor. Seride toplamda 3 model bulunuyor.

Tabii ki bu modellerde de kendi içerisinde ufak tefek farklar var ama genel olarak tüm modellerin yüksek performanslı soğutucular olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz kağıt üzerinde iyi demekle kalmayalım ve söz konusu serideki modellere yakından bakalım.

Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu serisinin tüm özellikleri!

Başta söylediğim gibi 3 model bizi karşılıyor. Şöyle düşünebilirsiniz, sanki boy boy bir sıralama yapılmış. Bu modeller içerisinde TOUGHAIR 110 serisi, TOUGHAIR 310 serisi ve TOUGHAIR 510 serisi yer alıyor. Bu 3 modeli de ayrı ayrı ele alacağım ama önce can damarından söz etmek istiyorum.

Tüm Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu modellerinde Thermaltake tarafından geliştirilmiş olan TOUGHFAN 12 fanları kullanılıyor. Tabii ki bu soğutucu sistemin can damarı olarak gösterilebilir. Bu nedenle önce fanı incelemek istiyorum.

Thermaltake TOUGHAIR CPU sogutucu 89 e1616172579467

TOUGHFAN 12 Yapısı ve Özellikleri

Bir fandan beklentimiz nedir? Ne olabilir? Direkt aklıma iki madde geliyor. Birincisi sessiz çalışması. İkincisi ise yüksek bir performans vererek, yüksek soğutma potansiyeline sahip olması.

Belki oyuncular için üçüncü bir madde ışıklandırma da eklenebilir ama temelde iki madde sayılabilir. TOUGHFAN 12 serisi bu iki kriteri sağlıyor mu? Evet sağlıyor. İçten dışa doğru gitmek istiyorum. Fan yapısını böylece daha iyi anlamış olacaksınız.

Motor Göbeği: Fanın beyni diyebileceğimiz motor göbeğinde stabil bir yapı sunulması için tam çelik bir motor göbeği kullanılmış. Bu bize hem stabilize bir sistem sağlıyor hem de daha sağlam bir yapı ortaya çıkarıyor.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu

2.Nesil Hidrolik Rulman: Süslemek istersek Gen2 serisi olarak tanımlayacağımız, yeni hidrolik rulmana geçilmiş. 🙂 Sistemin amacı da sessiz ve performanslı çalışmayı sağlamak.

Zaten motor stabil bir yapıyı yakalamış. Bu kısımda da yağı koruyacak iç kısımdan oymalı olan bir şaft tasarımı var. Böylece hem performanslı çalışma elde ediliyor hem de sessiz çalışma sağlanıyor. Ne dedik iki kriterimiz var. Sessizlik ve performans.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu

Yenilenmiş Montaj: Şimdi motor tamam. Devamında hidrolik tamam. Fakat bu sistemlerin fanla birleşirken kullanılan yapısı da önemli. Sonuçta yüksek devirde dönecek fanlardan söz ediyoruz. Bir titreşim oluşacak. İşte bunu engellemek için de yeni nesil montaj sistemine geçilmiş.

Markanın söylemine göre bu kısımda kalıp içi enjeksiyon titreşim önleyici lastik pedler kullanılmış. Özel malzeme harika bir birleşim sağlıyor ve titreşimi önlüyor. Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu modelleri için de önemli bir detay.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu

Yenilenmiş Bıçak Tasarımı: E artık geldik kilit nokta olan fan bıçaklarına. İç sistemi anladığınızı umut ediyorum. Bunu tamamlayan başarılı bir diğer kısım fan kanatları ya da bıçakları. Yeni bir sisteme geçen Thermaltake, düşük termal genleşme katsayılı özel kanatlar kullanmış.

Ayrıca gerilme mukavemeti de yüksek ve böylece daha dayanıklı fan kanatları sunulmuş. Fan kanatlarının malzemesi ise LCP denen sıvı kristal polimer. Bu malzemenin bize artısı ne diyeceksiniz.

Hemen iki kriter olayına geri dönüş yapacağım. Sessizlik ve performans. İşte LCP malzeme, titreşimi en aza indiren bir bileşik olarak biliniyor. Bu da hem sessiz çalışma hem de performanslı çalışma için önemli bir etken.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu

Güç: En son bu fanların gücünden de söz etmemiz lazım. Baştan ayağı bir fan topladık ama TOUGHFAN 12 performans olarak nasıl? Fanlar 2000 RPM seviyesine kadar çıkabiliyor. PWM kontrollü olan fanların zaten düşük çalışma sesine sahip olduğunu da söyledik.

Markanın tanımına göre yüksek statik basınçlı fan olarak ifade edilen TOUGHFAN 12 serisi, gayet iyi bir performans değerine sahip. Fanı anlattık ama hala Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu serisine geçemedik. İşimiz daha uzun. Yeni soğutuculara geçelim.

Thermaltake TOUGHAIR 110 CPU Soğutucu

Serimizin ilk modeliyle başlayalım. Üst akış tasarımlı bir soğutucu ile karşı karşıyayız. Soğutucuyu da bölümlere ayırarak incelemek istiyorum.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu

TOUGHFAN 12: Yukarıda anlattık. Anlatmamızın nedeni de buydu. Soğutucunun kalbinde yeni nesil fanlar var. Artık bu fanların nasıl bir sisteme sahip olduğunu biliyoruz.

Yüksek statik basınçlı bu fanlar için şu aşamada tek hatırlatmak istediğim 2000 RPM fan hızına kadar çıkıyor olması. 120 mm fan, soğutma performansı açısından iyi bir seri.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 310 2 e1616171566893

Yüzgeç Yapısı Izgaralar(Kanatlar): Soğutucu dediğimiz zaman sadece fanla bitmiyor. Soğutucuda yer alan alt kısımda da özel bir kanat yapısı kullanılmış. Çok daha fazla miktarda hava girişine izin veren bir yapı var. Amaç hava türbülansını düşürmek ve böylece hava akışını düzenleyerek kanatların ısı dağıtımını kolaylaştırıp performansı artırmak.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 310 3 e1616171586226

Bakır Isı Boruları: Olmazsa olmaz kısma geldik. Bakır borular! Neden önemli çünkü CPU ve termal macuna temas eden kısım. Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu serisinde, daha doğrusu Thermaltake TOUGHAIR 110 modelinde de 4 x Ø6mm yüksek kaliteli bakır borular yer alıyor.

Özellikleri anlattık ama bu model hangi soketlerle uyumlu onları söylemedik. Onları da ekleyelim.

  • AMD AM4 / AM3 + / AM3 / AM2 + / AM2 / FM2 / FM1
  • Intel LGA 1200/1156/1155/1151/1150

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 310 5

Teknik Detaylar

  • Boyutlar: 137.7 mm (U) X 123.6 mm (G) X 114.1 mm (Y)
  • Fan: Tek fan var
  • Fan Hızı: PWM kontrollü 500 – 2000 RPM arası
  • Malzeme: Fan dışında alüminyum ve kanatlı bakır ısı borusu
  • Güç Girişi: 5.76W
  • Hava Akışı: 58.35 CFM
  • Gürültü Değeri: 23.6 dBA
  • Soğutma: 140W’a kadar

İlk modelimizi bitirdiğimize göre Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu serimize ikinci modelle devam edelim.

Thermaltake TOUGHAIR 310 CPU Soğutucu

Tek kule tasarımını devam ettiren bu seride de ufak tefek farklılıklar olduğunu görmekteyiz. Soğutma gücü biraz daha iyi. Bu kez U şeklinde bir bakır boru tasarımı var. Ayrıca bu model biraz daha yüksek ve bir ara katman var.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu

TOUGHFAN 12: Yine bu modelde de kullanılan fan aynı fan. Anlattığımız için tekrar tekrar belirtmeyeceğim. 2000 RPM değerine kadar çıkan bir fan.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 310 9 e1616171841914

Asimetrik Kanat Yapısı: Burada bir değişim var. Izgaranın kanat tasarımı yine hava türbülansını düşürmek üzerine. Aynı şekilde yüksek performanslı hava soğutma sunulmuş fakat bakır ısı borularının tasarımı değişiyor. Ve bu kez dikey bir tasarım yapısı var.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 310 10 e1616171947734

U-Şekilli Bakır Isı Boruları: Thermaltake TOUGHAIR 310 CPU soğutucu modelinde ısı boruları U şeklinde. Sayıda bir değişim yok ama U şeklinde tasarım biraz daha iyi bir soğutma performansı sunulmasını sağlamış. Güzel bir artı.

Yine uyumluluk konusunda paylaşılan soket desteklerini de aşağı ekleyeceğim.

  • AMD AM4 / AM3 + / AM3 / AM2 + / AM2 / FM2 / FM1
  • Intel LGA 1200/1156/1155/1151/1150

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 310 12

Teknik Detaylar

  • Boyutlar: 123.6 mm (U) X 71.7 mm (G) X 159.5 mm (Y)
  • Fan: Tek fan var
  • Fan Hızı: PWM kontrollü 500 – 2000 RPM arası
  • Malzeme: Fan dışında alüminyum ve kanatlı U bakır ısı borusu
  • Güç Girişi: 5.76W
  • Hava Akışı: 58.35 CFM
  • Gürültü Değeri: 23.6 dBA
  • Soğutma: 170W’a kadar

Geçelim son modele. Tek bir model kaldı.

Thermaltake TOUGHAIR 510 CPU Soğutucu

Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu serisinin en üst modeli olan bu seride de yine tek kule yapısı var. Fakat bu sefer ek olarak çift fan kullanıldığını görmekteyiz. Haliyle biraz daha yüksek ve soğutma performansı biraz daha iyi bir soğutucu sunulmuş.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Soğutucu

TOUGHFAN 12: 120 mm yüksek statik basınçlı fanlar bu modelde de kullanılmış ama bu kez çift fana yer verilmiş. Soğutma performansının artması için önemli bir artı oluşturmuş.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 510 2 e1616172144777

Asimetrik Izgara Devam: Yine yüksek hava akışı için sağlanan ek bir özel kanat tasarımlı seri var. Sadece tasarım revize edilmiş.

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 310 10 e1616171947734

U Şeklinde Bakır Isı Borusu: 310 modelinde olduğu gibi U şeklinde bakır ısı boruları kullanılmış durumda. Sayı bu modelde de değişmiyor.

Uyumlu olan soketler:

  • AMD AM4 / AM3 + / AM3 / AM2 + / AM2 / FM2 / FM1
  • Intel LGA 1200/1156/1155/1151/1150

Thermaltake TOUGHAIR CPU Sogutucu 510 3

Teknik Detaylar

  • Boyutlar: 123.6 mm (U) X 98.8 mm (G) X 159.5 mm (Y)
  • Fan: Çift fan var
  • Fan Hızı: PWM kontrollü 500 – 2000 RPM arası
  • Malzeme: Fan dışında alüminyum ve U bakır ısı borusu
  • Güç Girişi: 5.76W – bir fan için
  • Hava Akışı: 58.35 CFM  – bir fan için
  • Gürültü Değeri: 23.6 dBA
  • Soğutma: 180W’a kadar

Thermaltake TOUGHAIR CPU soğutucu serisi için sona geldik. Umarım seriyi tercih etmek isteyenler için sorulara cevap olmuşuzdur. Yine sorularınız varsa yorum bırakabilirsiniz.

Not: Thermaltake, diğer soğutucu modellerinde olduğu gibi bu modeller için de 2 yıl garanti sunuyor. Bunu da eklemiş olalım.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler