Cumartesi, Nisan 27, 2024

Ödüllü Sıvı Soğutucu: ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Sistem toplarken ya da hazır bir sistemi satın alırken en çok hangi bileşenlere dikkat ediyorsunuz? Eminim ki bu soruya birçok takipçimiz ekran kartı ve işlemci olarak cevap verecek. Evet işlemci ve ekran kartı gibi bileşenler bir sistemin kalbini oluşturuyor ama bir de bu gibi önemli bileşenlerin kararlı ve yüksek performans vermesi adına dikkat etmemiz gereken bileşenler var. İşte soğutucular da tam da bu kısımda devreye giriyor.

Özellikle güçlü işlemciler tercih edecekseniz, işlemcilerinizden en verimli şekilde ve kesintisiz güç almanız adına oldukça önemli olan sıvı soğutucular için seçimin bir hayli önemli olduğunu söylememiz gerekiyor.

Söz konusu sıvı soğutucu olduğu zaman da karşınıza sayısız alternatif çıkıyor. Bugün inceleme masamızın konuğu olacak ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB sıvı soğutucu da tüm bu alternatifler arasında tercih edebileceğiniz iddialı modellerden biri.

Performans, teknik özelliklerin ne kadar başarılı olduğu, meraklıları için tasarımın nasıl olduğu ve çok daha fazlasıyla beraber uzun bir inceleme yapacağız. ARCTIC Liquid Freezer, alternatif sıvı soğutucu modelleri arasında tercih edilebilecek, avantajlı model mi bakalım.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB Tasarımı ve Malzeme Yapısı

Kişisel deneyimlerine dayanarak söyleyebilirim ki sıvı soğutucuların tasarımı konusunda kullanıcılar ikiye ayrılıyor. Bir taraf, tasarıma çok önem vermiyor ve soğutucunun tamamen teknik özelliklerini ve yeteneklerini değerlendiriyor.

Bir diğer kitle ise sistem kuruyorsam göze de hitap etmesini isterim diyerek teknik özelliklerin yanında sıvı soğutucu gibi sistem bileşenlerinin tasarımlarını da önemsiyor. Açıkçası ben ikinci gruba dahilim.

Evet sıvı soğutucunun teknik özellikleri ve yeterliliği çok önemli ama bunun yanında sistemimi şık gösterecek bir sıvı soğutucu tasarımı da beklerim. ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB bu açıdan iddialı bir model diyebilirim.

Tasarımda değerlendirmemiz gereken birkaç kritik nokta var. Önce genel tasarım yapısına bakalım.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

ARCTIC sıvı soğutucu, genel hatlarıyla siyahın hakim olduğu bir tasarım dili sunuyor. Radyatör kısmında da fanlarda da pompa kısmında da ağırlıklı siyah renk tercih edilmiş.

Burada radyatör bölümünün boyutu da dikkat çekici. Radyatör, benzerlerinden farklı olarak daha kalın. 38 mm gibi bir kalınlığı var. Soğutma performansı açısından düşündüğümüz zaman radyatörün daha kalın olmasının, soğutma performansına olumlu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

Fakat atlamamız gereken bir nokta var. 38 mm kalınlığa sahip olan radyatör, kasa içerisinde bir tık daha fazla alana ihtiyacınız olmasına neden oluyor. Kasa seçimini yaparken, buna dikkat etmeniz lazım.

Tasarımda İşlevsellik Öne Çıkıyor

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB, tasarım konusunda kritik birkaç özellik ile öne geçiyor. Bunlardan ilki dahili olarak sunulan entegre kablo yönetim sistemi.

  • Fiberle güçlendirilmiş olan 45 cm’lik hortumların kullanıldığı soğutucuda, hem PWM kabloları hem de RGB kabloları örgü kılıf içerisine gizlenmiş olarak geliyor. Entegre bir şekilde hazırlanmış kablo yönetimi, kasa içerisinde çok daha temiz bir görüntü elde etmenizi sağlıyor.
  • Tasarım açısından bir diğer işlevsellik artısı ise fanların montajlı bir şekilde geliyor olması. Birçok sıvı soğutucuda fanları kutudan çıkarttıktan sonra manuel olarak montajlamanız gerekiyor. Tamam çok zor bir işlem değil ama vida deliklerini sabitleme, bir yandan fanı tutma gibi bir külfetten kurtuluyorsunuz. Tabii ki fanları sonradan çıkarmanız da mümkün. Fanlar bütünleşik değil. Sadece montajlı olarak geliyor.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

Hortumların Malzeme Kalitesine Dikkat

Tasarım bölümünde eklemek istediğim bir kısım daha var. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi 45 cm’lik fiberle güçlendirilmiş olan hortumların kullanıldığı soğutucu, yüksek yoğunluklu kauçuk tercihi sayesinde buharlaşma ihtimalini de en aza indiriyor.

Ayrıca hortumların her iki ucunda da sabitleme yapmak için krom metal pres bağlantı aparatlarına yer verilmiş. Burada da plastik yerine metal tercih edilmesi önemli. Malzeme kalitesi açısından başarılı.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

Aydınlatma Var mı?

Yavaş yavaş teknik özelliklere geçeceğiz ama merak edebileceğiniz bir kısımdan daha söz edelim. ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB, adından da anlayacağınız gibi RGB ışıklandırmaya sahip. Fanlar üzerinde yer alan RGB aydınlatmayı kullanabiliyorsunuz.

Fanlar dışında ayrıca bir RGB aydınlatmaya yer verilmemiş. Fanlarda A-RGB Gen 2 teknolojisi var ve aydınlatmayı istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. AsRock Polychrome Sync, MSI RGB, Gigabyte RGB 2.0, ASUS Aura Sync desteğinin de olduğu aydınlatmanın gayet yeterli olduğunu belirtelim.

Pompa üzerinde ekstra bir aydınlatma ya da ekran gerekir miydi derseniz, markanın burada farklı bir tercihi olduğu için ek aydınlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Zira burada ek bir VRM fanı yer alıyor.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

Kutu İçeriğinde Neler Var?

  • CPU bloğu
  • Önceden fanları monte edilmiş olan radyatör
  • Modern Intel ve AMD platformları için uygun olan montaj parçaları
  • Küçük tüp halinde, tek kullanımlık MX-5 termal macun
  • Gerekli belgeler ve garanti evrakları

Tasarım için Ek Notlar

  • Ağırlık: Pompa, hortumlar, fanlar ve radyatör ile birlikte 1213g
  • Hortum Uzunluğu: 450mm
  • Hortum Çapı: 12,4 mm dış birim ve 6,0 mm iç birim
  • Radyatör Malzemesi: Alüminyum
  • Ölçüler: 277 (L) x 38 (W) x 120 (H) mm

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

Böylece tasarım kısmını tamamlamış oluyoruz. Genel hatlarıyla beğendiğimiz ve işlevsel bulduğumuz bir tasarım sunulduğunu söyleyerek artık teknik kısımlara doğru geçiş yapalım.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB Teknik Özellikleri Nasıl?

Özellikle pompa kısmında diğer sıvı soğutuculara göre farklı diyebileceğimiz bir dokunuş var. Biz de bu kısımdan başlayacağız.

VRM Fana Sahip Pompa

CPU bloğu, benzerlerinden çok daha farklı bir tasarıma sahip. Sanki bir gamepad havasına sahip tasarımı olan pompa bölümünde, 40 mm mini bir fana yer verilmiş.

Bu fan sayesinde aktif bir şekilde VRM soğutması sunulabiliyor. Evet sistemin genel ısı dengesi için güzel bir dokunuş ama peki ya ses konusu?

Çok fazla marka böyle bir tasarımı tercih etmiyor. Hatırladığım benzer bir teknoloji ASUS ROG RYUJIN modelinde de vardı. Fanlar küçük olduğu için yüksek devirlerde ses sorununa neden olabileceği düşünülür. ARCTIC bu konunun üzerinde durmuş. Fanın sessiz çalışması adına özel bir fan kullanılmış.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

Ayrıca marka burada pompaya bir PWM kontrolü de eklemiş durumda. PWM kontrolü sayesinde pompa sistemin yüküne ve ihtiyacına göre güç kullanıyor ve ses seviyesinin en aza indirilmesi sağlanıyor. Ayrıca verimlilik arttırılmış oluyor.

CPU bloğun alt kısmına baktığımız zaman ise burada kare şeklinde bir bakır temas plakası kullanıldığını görüyoruz. Kare şeklinde plaka nispeten küçük gibi gözüküyor olsa da aslında son nesil işlemciler için de tam uyumlu olarak geliyor. Etkili ısı dağılımı için yeterli bir bakır yüzey sunulduğunu söylemek lazım.

Zaten kurulum için gelen kitleri kullanarak, hem popüler Intel işlemciler için hem de popüler AMD işlemciler için kolayca kurulum yapabiliyorsunuz.

Unutmadan bloktan tek bir 4 pinli PWM kablosunun çıktığını da ekleyelim. 240 mm boyutuna sahip olan bu tek kablo, fanların, pompanın kendisinin ve 40 mm mini VRM fanın işlevi için kullanılıyor. Ekstra kablolama dertlerinden kurtuluyorsunuz.

Pompa için Teknik Veriler

  • Pompa: PWM kontrollü 800-200 RPM
  • VRM Fan: PWM kontrollü 1000-3000 RPM, 40 mm
  • Boyutlar: 78 (U) mm X 53 (G) mm x 98 (Y) mm
  • Güç Tüketim Değeri: 0,5W ile 2,7W arasında değişen pompa ve VRM fanı

Kullanılan Fanlar Nasıl?

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB modelinde yüksek statik basınç için tasarlanmış olan P-Fanlar kullanılıyor. Radyatör için özel olarak hazırlanan bu fanlar, yüksek hava sirkülasyonunu sağlamak konusunda isteneni veriyor. Böylece istenen soğutma performansının elde edilmesi sağlanıyor.

5 bıçaklı fanların merkezinde ARCTIC logosu yer almakta. Zaten A-RGB desteği olduğundan da söz etmiştik. Bu açıdan tasarım açısından yeterli modeller.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

Rulman kısmında ise akışkan dinamik rulman tercih edilmiş. Burada yeni motor teknolojisinin kullanıldığını da ekleyelim. Markanın söylediğine göre fanlarda titreşim önleyici ek lastiklerin kullanılmamasının nedeni de yeni motor teknolojisi.

Yeni motor teknolojisi sayesinde, standart fanlardaki motor titreşimlerinin sadece %5’nin ortaya çıktığı ve bunun için de ek bir kauçuk tampon ihtiyacının olmadığı vurgulanmakta. Yük altında çalışma performansına baktığımız zaman da fanların çok dikkat çekici bir seviyede ses oluşturmadığını görüyoruz. Fanlar için teknik verileri de hemen aşağı ekliyoruz.

ARCTIC P-Serisi Fanların Teknik Detayları

  • Hava Akışı: 48,8 cfm | 82,91 m³/h
  • Statik Basınç: 1,85 mmH20
  • Gürültü Seviyesi: 0.3 Sone
  • Hız: 200-1800 RPM
  • Hız Kontrolü: PWM
  • Akım/Gerilim: 0.11A – 12V
  • Bağlantı: 4 pinli konektör üzerinden
  • LED: 12 A-RGB
  • Bağlantı: 3 pinli 5V konektör
  • Akım/Gerilim: 0.4A / 5V
  • Boyutlar: 120 (L) mm X 120 (W) mm X 25 (H) mm

Radyatör Kısmına Bir Bakalım

ARCTIC sıvı soğutucu için radyatörden de kısaca bahsetmek istiyorum. Bu kısımda marka tasarım bölümünde de söylediğimiz gibi 38 mm yani piyasadaki modellere göre daha kalın bir radyatör tercihinde bulunmuş.

Daha yüksek kanat yoğunluğu ve daha kalın yapı, sistemde daha fazla sıvının kullanılmasına izin verdiği için soğutma performansının da olumlu yönde geliştirilmesini sağlamış.

Yani soğutma yüzey alanının artması sağlanmış ve haliyle de işlemci sıcaklığının daha aktif bir şekilde düşürülmesi sağlanmış.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB Sıcaklık Testi

Yakın zaman önce Fractal North kasa incelememizi sizinle paylaşmıştık. Kurduğumuz sistemde Liquid Freezer II 240 A-RGB sıvı soğutucuya yer verdik.

Burada elde ettiğimiz sıcaklık değerlerini de görsel olarak hemen aşağı ekliyorum. Yük altında da iyi bir soğutma performansı elde edildiğini belirtmem gerekiyor.

ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB

Sonuç ve Değerlendirme

Evet bir inceleme için daha sona geldik. ARCTIC sıvı soğutma için tüm detayları aktardık. Genel bir değerlendirme yapmak istersek, sıvı soğutma arayışında olanlar için güzel bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Öne çıkan birkaç nokta var;

  • Radyatör 38 mm ve daha iyi bir soğutma performansı verilmesini sağlıyor.
  • Uzay gemisi havasında olan pompa kısmında yer alan VRM fanı güzel bir dokunuş. Evet biraz sesin artmasına neden oluyor ama rahatsız edici ya da direkt fark edilecek seviyede değil.
  • Malzeme kalitesi açısından bakacak olursak, gerek hortumlarda gerek başlıklar kısmında malzeme kalitesi bir hayli yüksek tutulmuş.
  • Fanların montajlı bir şekilde kutudan çıkıyor olması çok güzel. İşinizi kolaylaştırıyor.
  • Kablo gizleme konusunda çok başarılı. Fan kablolarının hortumları çevreleyen örgünün içerisine gizlenmiş olması güzel noktalardan biri.
  • Kurulumu kolay ve kitler sayesinde geniş bir işlemci ailesine hitap ediyor.
  • Marka 6 yıl garanti sunuyor. Çok iddialı bir süre.
  • En iyi CPU soğutucu kategorisinde Avrupa Donanım Ödülü 2022’nin sahibi. Dikkat edilecek bir kriter.

pch tavsiye eder ve ustun performans odul 2023

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

4 YORUMLAR

  1. 360 lık modelini çok ısınan bir işlemci olan ryzen 5 7600x ile kullanıyorum . Soğutma ve sessiz çalışma açısından gayet memnunum.
    sessizlikde rakibi yok bence . en son çıkan oyunları full ayarlarda oynarken en fazla 75 dereceyi gördüm. 80 ni geçtigini hiç görmedim .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler