Cumartesi, Nisan 27, 2024

NVIDIA RTX 3080 Ti Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası inceleme masamızda bugün, çok iddialı bir konuğumuz var. Uzun süredir tanıtımı beklediğimiz ekran kartı NVIDIA RTX 3080 Ti modelini inceliyoruz. Dünya ile aynı anda yayınladığımız incelemede yeni modele dair merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

İnceleyeceğimiz model, daha önce incelediğimiz RTX 3070 ekran kartı modelinde olduğu gibi Founders Edition serisi. Bilmeyenler için kısa bir bilgi verip ardından incelememize başlayalım. Founders Edition modeli, stok ya da referans model olarak tanımlanabilir. Doğrudan NVIDIA tarafından sunulan temel modelden söz ediyoruz.

Bu referans model üzerinden iş ortakları (ASUS, MSI gibi) kendi özelleştirilmiş olan kartlarını sunabiliyor. Soğutma sistemi, tasarım değişiklikleri, overclock için yapılan düzenlemeler gibi değişikliklerle beraber markalar tarafından da sunulmuş farklı versiyonları görebiliyoruz.

Ama dediğimiz gibi hangi özelleştirilmiş versiyon gelirse gelsin işin temelinde her zaman NVIDIA’nın referans modeli var. Bu ufak bilgilendirmeden sonra geçelim ekran kartımızın incelemesine.

NVIDIA RTX 3080 Ti İncelemesi – Tasarım, Özellikler ve Oyun Performansı

RTX 3080 Ti modeline ilişkin merak edilen çok detay vardı. Özellikle oyuncuların merakla beklediği bir seriydi. Kartın oyun performansı nasıl? Mining durumu ne olacak? Tasarımda ya da mimaride bir değişikliğe gidilecek mi? Gibi merak edilen birçok soru vardı. Tüm bu sorulara cevap bulacağız. Her detayı konuşmak adına;

  • Önce kartın kutu içeriği ve tasarımını ele alalım
  • Teknik özelliklere bakalım
  • Performans konusunda testlere bakalım
  • En son oyun performansı için testlerimize geçelim.

NVIDIA RTX 3080 Ti

NVIDIA RTX 3080 Ti Tasarımı ve Kutu İçeriği

NVIDIA’nın RXT 3080 serisinde benimsediği bir tasarım dili var. Yeni modelde de bu tasarım dilinin devam ettirildiğini görmekteyiz. NVIDIA’nın diliyle bu tasarım yeni çift eksenli akış tasarımı olarak geçiyor.

Bir ön kısımda, bir de arka kısımda olmak üzere iki fanlı yapı var. Böyle bir fan yapısının kullanılmasının nedeni, soğutma performansını en yüksek verimliliğe taşımak.

Ön fan, sıcak havayı daha geniş olan havalandırma deliklerinden dışarı doğru iterken arka fan, havayı ekran kartına doğru çekip, ısınan havayı da kasanın arka ve üst çıkışlarına doğru yönlendiriyor.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Soğutma performansını arttırmak adına kullanılan fan tasarımı bir yana, NVIDIA RTX 3080 Ti dışarıdan bakıldığında oldukça şık gözüken bir ekran kartı. Üst kısımda sanki parçalı gibi gözüken bir tasarım var.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Ön kısımda, metal rengi gri şeritler fanı bir çerçeve gibi sarıyor ve ekran kartının orta kısmına doğru birleşiyor. Portların olduğu bölümden aynı şekilde bir çerçeve geliyor ve yine ekran kartının ortasına doğru bu çizgiler birleşiyor. Kartın bu yüzüne hakim olan renk ise koyu gri. Bu yüzdeki son detayımız “RTX 3080 Ti” yazısı olsun.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Full metal yapıda kartın üst kısmına geçtiğimiz zaman diğer modellerde olduğu gibi GeForce RTX yazısı dikkatimizi çekiyor. Üst kısımda orta bölümde ise 16 pini 12 pine çevirdiğimiz güç girişi yer almakta.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Oldukça şık bir görüntüye sahip olan NVIDIA RTX 3080 Ti modelinin diğer yüzüne geçtiğimiz zaman, bu sefer siyah rengin hakimiyet kurduğunu anlıyoruz. Kullanılan metal renkli çizgiler aynı düzende bu kısımda da devam ettirilmiş.

Ölçüler: Uzunluk 28.2 cm X Genişlik 19.4 cm

Portlar: 3 adet x DisplayPort 1.4a, 1 adet x HDMI 2.1

NVIDIA RTX 3080 Ti

Kutu Tasarımı ve Kutu İçeriği

NVIDIA RTX 3080 Ti incelememizde kutu tasarımından da bir ufak bahsedip artık teknik özelliklere doğru ilerleyelim. Kutu tasarımı tıpkı diğer RTX 30 serilerinde olduğu gibi sade ve şık.

NVIDIA logosunun hemen altında yer alan model yazısı korunmuş. Tek renk kutunun üzerinde gri şeritler de yerini koruyan detaylardan.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Kutu içeriği kısmına gelince kutudan;

  • RTX 3080 Ti ekran kartı,
  • 16 pini 12 pine dönüştüren konektör
  • Kullanım kılavuzu ve diğer belgeler çıkmakta.

NVIDIA RTX 3080 Ti

NVIDIA RTX 3080 Ti tasarımı ve kutu içeriği için söyleyeceklerimiz bu kadar ile sınırlı. Bir an önce merak ettiğiniz kısma yani oyun testlerine doğru geçeceğiz. Tabii ki önce teknik özellikler var.

NVIDIA RTX 3080 Ti Teknik Özellikleri

RTX 3080 Ti modeli, üst segment ekran kartlarından biri olacak. Teknik özellikleri de buna göre iddialı. Tıpkı diğer RTX 30 modellerinde olduğu gibi yeni 3080 Ti modelinin de mimarisi Ampere mimari olarak açıklandı. Yeni nesil ekran kartında yer alan CUDA çekirdeği sayısı ise bir önceki modele göre oldukça fazla.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Seride 10.240 CUDA çekirdeği yer alıyor. Bunun yanında 2.nesil 80 Ray Tracing çekirdeği ve 3.nesil 544 Tensor çekirdeği bulunmakta. Bellek kısmında bir önceki nesil RTX 2080 Tİ modeline göre hem artış var hem de nesil değişikliği var. NVIDIA RTX 3080 Ti serisinde 12 GB GDDR6X bellek bulunuyor. Bellek arayüzü ise 384 bit.

Kartın referans modelinden söz ediyoruz ama paylaşılan saat hızlarını da ekleyelim. Resmi siteye baktığımız zaman NVIDIA RTX 3080 Ti standart saat hızı kısmında 1.37 GHz değerini görüyoruz.

Bunun yanında artırılmış saat hızı ise 1.67 GHz olarak gözüküyor. Tabii ki bu değerler üçüncü parti modellerde değişiklik gösterebilir. Son olarak paylaşılan TDP değerini de ekleyelim. TDP değeri 350W.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Ekran kartının teknik verileriyle beraber eski nesle göre karşılaştırmaları da yayınlandı. Bu karşılaştırmalara göre RTX 3080 Ti modeli, GTX 1080 Ti modeline göre DLSS olmadan 2 katına kadar daha iyi performans göstermekte. Ayrıca RTX 2800 Ti modeline göre de çok daha yüksek bir performans sunulduğu anlaşılmakta.

RTX 3080 Ti Teknik Özet

  • Ampere Mimari
  • 10.240 CUDA çekirdeği
  • 2.nesil 80 adet Ray Tracing çekirdek
  • 3.nesil 320 Tensor çekirdek
  • Standart saat hızı: 1.37 GHz
  • Arttırılmış saat hızı: 1.67 GHz

Teknik özellikleri de tamamladık. Şimdi araya mining durumunu ekleyelim. Sonra artık yavaş yavaş NVIDIA RTX 3080 Ti performans ve oyun testlerine geçiş yapacağız.

NVIDIA RTX 3080 Ti Mining Performansı Nasıl?

Ekran kartlarında yaşanan stok sorunlarının en büyük nedenlerinden biri olan madencilere karşı, üreticilerin önlemler almaya başladığını biliyoruz. NVIDIA bu konuda ilk adımı atan firmalardan biri oldu.

Firma, ekran kartlarına madencilik sınırı eklemeye başladı. Bu şekilde stok sorunlarının da çözülmesi umut ediliyor.

NVIDIA RTX 3080 Ti

NVIDIA RTX 3080 Ti, madencilik sınırlı kartlardan biri oldu. Ekran kartı, Limited Hash Rate (LHR) versiyon olarak geçiyor. Bu demek oluyor ki Hash gücü, yani madencilik için kazı gücü sınırlandırılmış olan bir ekran kartı.

Yaptığımız madencilik testlerinde NVIDIA RTX 3080 Ti modelinin, 52-55 MH/s hash değerlerine ulaştığını gördük.

Bu demek oluyor ki NVIDIA gerçekten %50-55’lik bir sınırlamaya gitmiş. Kazım hızının düşmesi elbette madencilerin bu karttan uzak durmasına neden olacaktır. NVIDIA, bu kilidi açacak bir yöntem olmayacağını söylüyor. Bakalım bu konudaki gelişmeleri zaman gösterecek.

NVIDIA AV1 Kodek Artısı

Performans testlerinden önce son bir noktadan daha bahsetmek istedik. NVIDIA, artık yeni bir kodeğe geçmiş durumda. AV1 olarak isimlendirilen bu kodek bileşeni, H264 ile karşılaştırılma yapıldığı zaman, dosya boyutlarında kaliteyi koruyarak %50 oranında düşme sağlıyor. Bu durum doğrudan renderların performansına da etki etmekte. Yani 30 GB’lık bir renderı 15 GB seviyelerine düşürdüğünü düşünün.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Bunun için Blender programında yapılmış olan testler var. Sonuçlara baktığımız zaman RTX 2080 Ti modelinin 4K videoyu Motion Blur ile 867 saniyede renderladığını görmekteyiz.

NVIDIA RTX 3080 Ti

RTX 3080 Tİ ise yeni kodek sayesinde bu renderı 271 saniye gibi çok iddialı bir sürede alabiliyor. Adope Premier ve Sony Vegas programlarını da desteklediği söylenen kodek için performans artılarına ilerleyen zamanlarda da detaylı bakacağız.

NVIDIA RTX 3080 Ti

Evet sonunda performans testlerine ve oyun testlerine geçiş yapıyoruz. 🙂 NVIDIA RTX 3080 Ti performansı nasıl?  Oyunlarda ne gibi FPS değerleri var? Bakalım.

NVIDIA RTX 3080 Ti Performans Testleri

Test sonuçlarından önce, test sistemimiz hakkında da bilgi verelim. Nasıl bir sistem kullanarak ekran kartının performansını ölçtüğümüzü görmüş olun.

  • İşlemci: AMD Ryzen 9 5950X
  • AnaKart: Asus ROG Crosshair Hero VIII
  • RAM: CORSAIR Vengeance RGP Pro. 2 X 8 GB 3600 MHz
  • PSU: CORSAIR 850W 80+ Gold
  • SSD: CORSAIR MP600 M.2
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 3080 Ti

Performans testlerinde, herhangi bir overclock yapmadığımızı da belirtmek isterim. Doğrudan kartın verdiği performanslara bakacağız.

NVIDIA RTX 3080 Ti

3DMark Tıme Spy Extreme Testi

Tıme Spy ile ekran kartımızı 4K’da bir hayli zorladık. Ortalama 15 dakika süren test sonrasında elde ettiğimiz sonuçlarda, 9.652 puan aldık. Bu puanda ekran kartının skoru, 9.845 olarak belirlendi.

NVIDIA RTX 3080 Ti

CPU skoru ise 8.692 olarak belirlendi. Oldukça iyi puanlara ulaşan ekran kartı bu süreçte, 64 derece ile 76 derece arasında sıcaklıklar gösterdi. Aldığımız bu sonuçlar Time Spye Extreme değerlendirmesine göre tüm sonuçların %96’sından daha iyi olarak gözüküyor.

OCCT Testi

Bu testte ise ekran kartı belleğimizin %95’ini aynı anda çalıştırıp, hem sıcaklık hem de performans değerlerini ölçtük. 45 dakika aralıksız olarak yapılan testte, sıcaklığın maksimum olarak 82 dereceye ulaştığını gördük. Anlık sıcaklıklar ise yani sürekli değişen sıcaklıklar ise 64 derece seviyesinde iyi bir değerde.

NVIDIA RTX 3080 Ti

NVIDIA RTX 3080 Ti Oyun Testleri

Geçelim artık yeni ekran kartının en iddialı olduğu kısma yani oyun performansları bölümüne. Birkaç oyunda ayrı ayrı performans değerlendirmesi yaparak, daha iyi fikir almanızı sağlamak istedik. Görsellerde yer alan FPS değerleri Max FPS değerleri baz alınarak yapıldı bunu da ekleyelim.

Call of Duty Cold War RTX Kapalı Durumda

NVIDIA RTX 3080 TiCall of Duty Cold War RTX Açık Durumda

NVIDIA RTX 3080 TiCall of Duty MW Multiplayer RTX Kapalı Durumda

NVIDIA RTX 3080 TiCall of Duty MW Multiplayer RTX Açık Durumda

NVIDIA RTX 3080 TiApex Legends

NVIDIA RTX 3080 TiDoom Eternal

NVIDIA RTX 3080 TiWolfenstein YoungBlood RTX Kapalı Durumda

nvidia rtx 3080 ti wolfenstein youngblood fps test sonucu rtx offWolfenstein YoungBlood RTX Açık Durumda

nvidia rtx 3080 ti wolfenstein youngblood fps test sonucu rtx onResident Evil Village

nvidia rtx 3080 ti resident evil village fps test sonucuRainbow Six Siege

nvidia rtx 3080 ti rainbow 6 fps test sonucu 1Metro Exodus Enhanced Edition

nvidia rtx 3080 ti metro exodus rtx on fps test sonucuPUBG

nvidia rtx 3080 ti pubg fps test sonucuRed Dead Redemption 2

nvidia rtx 3080 ti rdr 2 fps test sonucuCyberPunk 2077 RTX Kapalı Durumda

nvidia rtx 3080 ti cyberpunk 2077 rtx off fps test sonucuCyberPunk 2077 RTX Açık Durumda

nvidia rtx 3080 ti cyberpunk 2077 rtx on fps test sonucuControl RTX Kapalı Durumda

nvidia rtx 3080 ti control fps test sonucuFortnite RTX Kapalı Durumda

nvidia rtx 3080 ti fortnite fps test sonucuRust

nvidia rtx 3080 ti rust fps test sonucuNVIDIA RTX 3080 Ti Sıcaklık Testi Sonucu

RTX 3080 Ti Sicaklik Testi Sonucu

NVIDIA RTX 3080 Ti Türkiye Fiyatı

NVIDIA tarafından yapılan resmi açıklamaya göre yeni ekran kartının başlangıç fiyatı 13.500 TL olacak.

nvidia rtx 3080 ti pchocasi 013 e1622638010105

Hocanın Yorumu Nasıl?

NVIDIA RTX 3080 Ti incelemesi için sona geldik. Zaten genel olarak NVIDIA RTX 30 serisi çok başarılı ekran kartları. 3080 Ti modeli de bu başarılı serinin yeni incilerinden biri oldu. Oldukça güçlü bir ekran kartından söz ediyoruz. Oyun testlerinde gördüğümüz FPS sonuçlarına bakacak olursak, artık 4K döneminde de FPS değerleri belli derecelerin üzerine çıkmaya başladı.

Eskisi gibi 60 FPS seviyeleri değil de 3080 Ti gibi kartlarla beraber 200-250 FPS değerlerini bile görebiliyoruz. Bu noktada ekran kartı gerçekten başarılı. Sadece ekran kartının soğutma performansı konusunda bir tık daha iyi olması beklenebilirdi. Sıcaklık testinde zaten sonuçları göreceksiniz.

Ama burada da şunu belirtmek gerekiyor ki kart, temel tasarımda. Yani en başta söylediğimiz gibi iş ortaklarından gelecek olan 3080 Ti modellerinde farklı soğutma sistemleri olabilir.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler