Perşembe, Mart 28, 2024

NVIDIA RTX 3070 Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, NVIDIA RTX 3070 ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Bildiğiniz gibi NVIDIA, RTX 3000 serisi ekran kartlarını yavaş yavaş pazara sunmaya başladı. Daha önce RTX 3080 ekran kartının incelemesini sizlere aktarmıştık. Bu kez, ülkemizde resmi olarak satılmayan ama çok beklenen Founders Edition ekran kartı ile karşınızdayız. Üstelik kartın incelemesini tüm dünya ile aynı anda sizlere sunmuş oluyoruz.

Dilerseniz lafı fazla uzatmayalım ve NVIDIA’nın yeni canavarı RTX 3070 Founders Edition ekran kartına derinlemesine bakalım.

Kutu İçeriği ve Tasarım

Başlangıçta da söylediğimiz gibi NVIDIA Founders Edition ekran kartları ne yazık ki ülkemizde resmi olarak satılmıyor. Bu serinin ne anlama geldiğine kısaca değinecek olursak NVIDIA, ürettiği her kart için referans olabilecek bir tasarım ve donanım düzeni sunuyor. Bu tasarım ve düzen, kartların normal şartlarda çalışabilmesi için gerekli tüm mühendisliği taşıyor.

nvidia rtx 3070 006

Ekran kartı üreticisi partner firmalar da bu referans tasarımı kullanarak kendi kartlarını bu tasarımın gerisine düşmeyecek şekilde hazırlıyor. Kimi soğutmaya kimi overclocka gerekli özeni gösteriyor ve nihayetinde her markanın kendine ait bir ekran kartı olmuş oluyor. Founders Edition ekran kartları ise tamamen NVIDIA mühendisliği ile hazırlanmış ve fiyat noktasında da en temel ücrete sahip kartlar olarak tüketicilere sunuluyor. NVIDIA sunumlarında gördüğümüz fiyatların sahibi kartlar işte bu Founders Edition kartların ta kendileri. Diğer kartların pahalı olmasının sebebi de bu.

nvidia rtx 3070 007

NVIDIA RTX 3070 ekran kartını masamıza koyduğumuzda son derece şık ancak dikkat çeken bir tasarım ile karşılaşıyoruz. Kutu üzerinde NVIDIA logosu ve kartın model adı bulunuyor ve birkaç noktada gri şeritler göze çarpıyor. Kutu rengi tamamen mat siyahtan oluşuyor. Son derece asil duran kutu esasen içerik tarafında heyecan uyandırıyor.

nvidia rtx 3070 010

Kartın kutusunu açtığımızda ise RTX 3070 Founders Edition ekran kartı, kullanım ve destek bilgilerini içeren kitapçıklar ve kartın güç girişi için kullanılacak olan 8/12 pinlik bir dönüştürücü kablosu bizleri karşılıyor. Kutu içeriği, kutu gibi oldukça sade hazırlanmış. Peki kart tasarımı ne durumda?

nvidia rtx 3070 012

NVIDIA RTX 3070 ekran kartı, önceki nesillerde gördüğümüz ekran kartı tasarımlarından farklı ancak çok daha şık bir yapıda bizleri karşılıyor. Bildiğiniz gibi RTX serisi ile birlikte NVIDIA, blower tipi fan tasarımını geride bırakarak alıştığımız standart çok bıçaklı fan yapısına geçiş yapmıştı. Yeni RTX 3070 ekran kartında da aynı çizgiyi sürdüren NVIDIA, bu kartında da çift fan kurulumunu sürdürüyor.

nvidia rtx 3070 018

Kart, önceki nesilde olduğu gibi siyah ve gri tasarım renklerini kullanmaya devam ediyor. Ancak 3000 serisi kartlarda siyah rengi daha fazla ön plana çıkarken, gri rengi belirli yerlerde süsleme detayları olarak görüyoruz. Kartın fanlarının etrafında sonsuz işaretini anımsatan bir şerit ile gördüğümüz gri rengi aynı zamanda kenar kısımlarınında da gözlemlemek mümkün. Arka bölümde ise gri şeritlerle zenginleştirilen tasarım, yine kenar bölümünde bulunan GeForce RTX ibaresi ile desteklenmiş.

nvidia rtx 3070 014

NVIDIA RTX 3070 ekran kartının ızgara tasarımı da son derece dikkat çekici. Kartın görünen tüm bölgelerinde birbirine sık sıralanmış ızgaralar konumlandırılmış. Bu durum, kartın tasarımını daha premium bir havaya sokarken, termal tarafta da soğutmaya büyük destek sunar vaziyet almış. Elbette bu ızgaralar malzeme tarafında da bizlere ciddi ipuçları vermekte.

nvidia rtx 3070 015

NVIDIA, yeni ekran kartında alüminyum ve metal bileşenler kullanmış. Bu malzemeler başta da söylediğimiz gibi hem tasarım hem de soğutma alanında karta olumlu yorumlar katmış. Ağırlık tarafında 1 kilogramın üzerinde olan kart, ne çok hafif ne de çok ağır bir yapıya sahip. Kartın ölçülerinde de ciddi iyileştirmeler mevcut. İyileştirmeden kastımız 3080 modeline göre çok daha ufak bir yapı görüyoruz. Kart, 24 cm uzunluk 10.4 cm genişlik ile birlikte kasa içine daha rahat sığar bir yapıya sahip. 3080 modelinde kasadan üç yuva kaldırmamız gerekirken RTX 3070 ile iki bağlantı yuvasını kaldırmamız yeterli oluyor.

nvidia rtx 3070 013

Son olarak kartın giriş çıkış noktalarına değinelim ve asıl merak uyandıran performans detaylarına inelim. NVIDIA RTX 3070 ekran kartında alıştığımız 4 çıkış yuvası bulunuyor. Bunlar yine tek HDMI ve üç DisplayPort olarak konumlandırılmış. HDMI yuvası 2.1 sürümüne yükseltilmiş, DisplayPort sürümünde ise 1.4a versiyonu kullanılmış. Güç girişi tarafında yine 12 pinlik bir giriş bulunuyor ancak kutu içerisinden gelen dönüştürücü sayesinde bu sayısı 8 pine düşürebiliyorsunuz. Kartı çalıştırmak için gereken güç kaynağı ise 650W TDP olarak belirlenmiş.

nvidia rtx 3070 016

Teknik Detaylar

NVIDIA RTX 3070 Founders Edition sürümünün tasarım detayları her ne kadar önemli olsa da asıl merak uyandıran noktanın teknik detaylar olduğunu biliyoruz. Bu noktada kart, abileri olan 3080 ve 3090 modelleri ile aynı alt yapıyı kullanıyor olsa da, onlardan sıyrılan ve aralarında belirgin fark oluşturabilecek küçük teknik detaylar mevcut.

nvidia rtx 3070 021

NVIDIA RTX 3070 ekran kartının içerisinde 3000 serisinin tümünde olduğu gibi 8nm üretim tekniği ile geliştirilen en yeni Ampere mimarisi bulunuyor. Kartın içerisinde 5888 adet CUDA çekirdeği, 184 Tensor çekirdeği ve 46 adet RT çekirdeği bulunuyor. Bellek tarafında yine 8GB boyutunda GDDR6 VRAM görüyoruz. Buradaki ince detay, belleklerin GDDR6X sürümü olmaması. Üst modellerde bu yonga hem X hem de 10GB boyutunda. Yine bu modelde 14Gbps bellek hızı korunmaya devam ediliyor ve bellek arabirimi 256-bit seviyesinde kalıyor.

nvidia rtx 3070 020

NVDIA RTX 3070 ekran kartı kağıt üzerinde bu temel bilgilere sahip. Esasen mukayese ettiğimizde değerler, önceki neslin RTX 2080’i ile neredeyse aynı iken alt modellerde çok daha üstün durumda. Yine de değerleri yüksek olan RTX 2080 Ti ekran kartının bile bu kartın yer yer gerisinde kaldığı NVIDIA tarafından aktarılmıştı. Elbette yenilenen mimari ve teknik mühendislik geliştirmeleri, bu kartı birçok alanda önceki nesilden daha iyi yapacaktır.

nvidia rtx 3070 019

Teknik detaylarda aktarabilecek şeyler sınırlı zira sadece rakamsal verileri sunabiliyoruz. Asıl önemli olan performans tarafına baktığımızda ise işler daha belirgin oluyor. Peki yeni NVIDIA RTX 3070 ekran kartı performans tarafında neler sunuyor? Gelin dilerseniz kartın gücüne yakından bakalım.

Performans Testleri

Geldik kartın en çok merak edilen özelliğine. NVIDIA RTX 3070 tanıtıldığı sunumda RTX 2080Ti modelini geçebilen bir kart olarak lanse edildi. Üstelik fiyat noktasında da 2080Ti modelinden çok daha uygun duyurulduğu için oyuncular tarafında ciddi bir heyecan uyandı. Dolayısı ile üst seriden ziyade RTX 3070 ekran kartı, serinin en çok satan kartı olma yolunda en büyük aday olarak görülüyor. Her ne kadar RTX 3060 modeli görmemiş olsak da, fiyat performans tarafında bu kart mevcut şartlarda en alınabilir kart.

timepsy

Peki kart performans tarafında neler sunuyor? Bunu ölçümlemek için çeşitli render ve oyun testleri gerçekleştirdik. İlk yaptığımız test, TimeSpy testi oldu. NVIDIA RTX 3070 ekran kartı, 3DMark TimeSpy testinde 13196 puan aldı. Aldığımız puanın detaylarına indiğimizde mevcut teste katılan tüm kartların yüzde 96’sından çok daha iyi bir skor elde ettiğini görüyoruz.

timespy siralama 2

Testin performans sıralamasına baktığımızda ise RTX 3070’den üstte olan ve 19781 puan alan çift SLI kurulumlu NVIDIA RTX 2080Ti ekran kartı görünüyor. Bir alt sıraya baktığımızda ise 11085 puan alan NVIDIA RTX 2080 modeli bulunuyor.

timespy siralama

Bir diğer test yine TimeSpy Extreme 4K testi. Bu alanda da kartın 6892 puan aldığını gözlemliyoruz. Tüm bu testlerin gerçekleştiği anda ekran kartı, fan hızını kendi ayarladı ve sıcaklık tarafında en yüksek 73 dereceyi görerek çok iyi bir çalışma sıcaklığı sunmuş oldu.

timespy

Elbette kartı biraz daha yorarak sıcaklığın ne durumda olduğunu gözlemlemek istedik ve bunun için OCTT testini devreye aldık. 30 dakika kadar süren test boyunca ekran kartı, yine otomatik fan ayarlarında en yüksek 63 dereceye ulaşarak bir önceki testten daha başarılı bir sonuç elde etti. Bu test boyunca yine voltaj değerlerinin otomatikte olduğunu hatırlatalım. Kartın test boyunca çektiği en yüksek güç değeri ise 116W oldu.

timespy fan

Oyun testlerine geçmeden önce kartın fan testini de sizlere aktaralım. RTX 3070 Founders Edition ekran kartının fanları yavaş ve orta hızlarda son derece normal çalışıyor. Fan hızını en yükseğe çıkarttığımızda ise 60 dB üzerinde ses alıyorsunuz. Dolayısı ile tüm kartlar gibi yüksek fan hızında bu kartta da uçak kalkma sesi mevcut.

octt

Oyun testlerine geldiğimizde sizler için çok sayıda AAA kalite ve rekabetçi oyunu derledik. Aşağıda bulunan görsellerde oyunların sunduğu değerleri görebilmeniz mümkün. Ufak bir özet geçecek olursak, oyunlarımızı 2K çözünürlükte en yüksek ayarlar açık olacak şekilde gerçekleştirdik. Aldığımız sonuçlar neticesinde şunu rahatlıkla belirtmeliyiz ki NVIDIA RTX 3070 ekran kartı, 4K dahil daha alt çözünürlüklerde akıcı bir oyun deneyimi vaadini gerçekleştirebiliyor.

nvidia rtx 3070 005

Özellikle 1440p ve alt çözünürlüklerde en yüksek ayarlarda 100 FPS görmek bu kart için sıradan bir performans haline gelmiş. 4K tarafında zorlansa da, kaliteyi düşürdüğünüzde daha akıcı bir 4K deneyimi elde etmeniz mümkün. Buyurun oyun testlerine göz atalım.

rdr2

flight

death

cod

wolf

cs

control

nvidia rtx 3070 004

Hocanın Yorumu

Geldik son sözlere. NVIDIA, ekran kartı pazarında uzun yıllardır rakipsiz bir performans sunmaya devam ediyor. Yüksek performans sunmaya devam ederken de yeni geliştirmeleri de oyunculara aktarmaktan vazgeçmediği de bir gerçek. İşte bu geliştirmelerin en güzel örneği, donanım tabanlı ışın izleme teknolojisi oldu. NVIDIA tarafında RTX adı ile tanıştığımız bu teknoloji, aynı zamanda yapay zeka geliştirmelerinin de kapısını aralamıştı.

nvidia rtx 3070 002

RTX serisi ile tanıştığımızda elimizde bu teknolojiyi bizlere anlatabilen kartlar vardı ancak kartlar, çok yeni olduklarından tam olarak bu teknolojinin gerçek kabiliyetlerini sergileyemiyordu. İşte yeni RTX 3000 serisi ile NVIDIA, hem kartlarının hem de geliştirdiği teknolojilerin çok daha iyi anlaşılmasını sağlayacak kartlarını bizlere sundu. Bugün, incelemesini gerçekleştirdiğimiz RTX 3070 ekran kartı da bu ailenin en gözde üyesi.

nvidia rtx 3070 020

Bir önceki neslin en iyilerine göre bile artan gücü, sunduğu yenilikleri ve en önemlisi satın alınabilme performansı noktasında yine kendinden başkasını rakip bırakmayan NVIDIA RTX 3070 ekran kartı, yeni nesil oyunculuğun kapısını aralayacak en özel kart olabilir.

tavsiye fiyat performans tercih ödül

İncelememizi burada bitirirken, kartın detaylarını içeren video incelemesine yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler