Cumartesi, Nisan 27, 2024

Duvar Montaj Sistem Toplama Rehberi #NeOlur26

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz, sistemleri topladığımız çayyolu nakliyat hocanın masasında yeniden birlikteyiz. Bugün sizlerle kasa kullanmadan, duvar montaj sistem toplama rehberi paylaşıyoruz.

Bildiğiniz gibi YouTube kanalımızda her ay sizlerden gelen farklı düşünce ve soru işaretlerine cevap arayan #NeOlur serisi isimli videolar paylaşıyoruz. Daha önce farklı konuda birçok video eklediğimiz bu seriye bu kez ikinci bir uzay montajı dahil ediyoruz. Bildiğiniz gibi daha önce havada asılı durabilen bir sistem toplamıştık. Bu kez sistemi yine havada ancak duvara sabitlenmiş şekilde topluyoruz.

Başlamadan önce bu montaj için bizlerle işbirliğinde bulunan Seagate; Intel Türkiye, MSI Türkiye, Corsair ve İncehesap‘a, ayrıca sistemi toplarken bizlere büyük destek sağlayan ModArt PC (Levon)‘a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Şimdi gelin rehbere geçiş yapalım.

Uzay Montaj Nedir?

Başlamadan önce sıklıkla duyduğumuz bir kavramı açıklığa kavuşturalım çünkü rehberimizle doğrudan ilgili. Çünkü rehberde anlattığımız montaj da tam olarak bir uzay montaj aslında. Peki uzay montaj nedir?

Uzay montaj dediğimiz şey, PC toplama dünyasında farklı ancak çok estetik görüntüler oluşturan bir sistem toplama biçimi. Temelde sistemlerimizi topladığımızda tüm parçaları bir kasa içerisine doldururuz ve sistemimiz kasamızın görüntüsü ile bağdaşarak son şekline ulaşır. Uzay montaj sistemlerde ise kasa kullanılmaz. Peki tüm parçalar nerede toplanır derseniz o da sizin zevk ve hayal gücünüze kalmış.

havada ucan bilgisayar toplama rehberi 002

Dilerseniz bizim yaptığımız gibi havada, dilerseniz duvarda dilerseniz de bambaşka bir yerde bu montajı gerçekleştirebilirsiniz. Elbette bu iş, normal PC toplamaktan çok daha zahmetli ve uğraş gerektirdiği için sadece modlama ile uğraşan ve bizim gibi bu işleri çok seven kullanıcılar tarafından yapılıyor. Dolayısı ile örneklerini pek fazla görmek mümkün değil. Konuya açıklık getirdiysek rehberimize geçiş yapabiliriz, buyurun parçalara.

İşlemci

Sistem parçalarımızın ilki işlemci ile başlıyoruz. İşlemcimiz, Intel’in 10. nesil işlemci ailesinin üst düzey üyesi i7-10700 modeli. İçerisinde 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı barındıran Intel i7-10700 işlemcimiz, temelde 2.90GHz ve Turbo Boost hızında 4.80GHz saat hızlarına ulaşabiliyor. İşlemci K serisi olmadığı için overclock kilidi açık değil dolayısı ile overclock için müsait değil.

neolur26 004

Önbellek tarafında 16MB smart önbellek bulunan işlemcimiz aynı zamanda dahili UHD 630 Graphics ünitesi de taşıyor. Son olarak işlemcimizin gereksinim duyduğu TDP değeri 65W.

neolur26 005

Anakart

Sistem parçalarının bağlanacağı parçamız anakartta modelimiz MSI MPG Z490 Carbon EK X oluyor. Adı uzun çünkü anlatılacak çok özelliği var. Öncelikle anakart, Intel’in Z490 çipsetine ve LGA1200 soket yapısına sahip. Dolayısı ile 10. nesil Intel işlemcilere tam destek sunuyor.

neolur26 008

Anakart, son derece yakışıklı bir tasarıma sahip. Siyah renk ve karbon detaylı süslemeler ile birleştirilen RGB aydınlatmalar, anakartın görselliğini en uç seviyeye taşıyor. Teknik detay tarafında ise dikkat çeken bir monoblok parça bulunuyor. Dahili olarak kutuya eklenen bu parça sayesinde hem custom hem de hazır sıvı soğutma sistemleri kullanılabiliyor. Ancak bu parçanın kurulumunu kendiniz yapmanız gerekiyor.

neolur26 011

Üzerinde dört adet DDR4 RAM slotu bulunan anakartımız, toplamda 128GB’a kadar bellek desteği ve frekans bazında maksimum 5000MHz hız desteği sağlıyor. Üç adet PCI-e x16 yuvası, iki adet M.2 yuvası, dört adet USB 3.2 yuvası, 2.5G LAN desteği, kablosuz bağlantı desteği ve 5.1 ses desteği gibi önemli detaylar da anakartın özellikleri arasında yer alıyor. Son olarak anakartımız ATX formuna sahip.

neolur26 010

Ekran Kartı

Ekran kartında yine MSI marka ile beraberiz. Bu tarafta model olarak MSI RTX 2060 Super Gaming X modeli kullanıyoruz. Ekran kartı NVIDIA RTX ailesinin 2060 Super GPU’suna sahip. 8GB GDDR6 VRAM ile gelen ekran kartı, 256-Bit veri yoluna sahip. Kart, MSI’ın patentli TwinFrozr 7 termal tasarımını kullanıyor.

neolur26 007

Çift fanlı yapıda bulunan kart, geliştirilmiş termal tasarım sayesinde hem serin çalışıyor hem de performanstan ödün vermiyor. Siyah ve metalik gri renkler ile hazırlanan kartın RGB aydınlatma desteği de mevcut. Öte yandan kartın giriş çıkışlarında 3 adet DisplayPort 1.4 ve bir adet HDMI 2.0b yuvaları bulunuyor. 8 pin güç girişi ile beslenen kartın gerekli PSU gücü ise 550W.

Bellek

Geldik RAM tarafına. Bu taraftaki parçamız hem görsel olarak bizlere şık bir duruş sunan hem de performans tarafında fark yaratan Corsair Vengeance RGB Pro modeli oldu. RAM’lerimiz 2x8GB olarak toplamda 16GB boyuta sahip.

Corsair Vengeance RGB PRO RAM İnceleme 017

Dual channel olarak kullanacağımız bu RAM’ler, frekans tarafında 3600MHz saat hızı ile çalışıyor. Ayrıca gecikme değeri CL15 olarak belirlenmiş. Siyah, şık bir yapıda olan RAM’lerimiz, RGB aydınlatma desteği sunuyor.

Depolama

Sistemimizin depolama kanadında Seagate görüyoruz. Bu bölümde sistemimize iki farklı ürün dahil edeceğiz. İlk depolama birimimiz Seagate IronWolf 960GB SATA SSD NAS modeli. SSD, 560MB/s okuma ve 530MB/s yazma hızına sahip. NAS cihazlar için geliştirilen bu SSD, sürekli olarak açık kalmaya hazır hale getirildiği gibi 5 yıl garanti ile geliyor. Ayrıca içerdiği özel yazılım sayesinde de geniş kapsamlı yedekleme desteği sunuyor.

neolur26 006

Aynı şekilde diğer depolama birimimiz, Seagate IronWolf 10+ 10TB HDD oluyor. 10TB boyutu ile artan dosya boyutları için nefes sunan bu diskimiz de diğer diskimiz gibi yüksek ömür garantisine ve yedekleme çözümlerine sahip. Diskin 7200RPM dönüş hızı ve 256MB ön belleği bulunduğunu aktaralım.

Güç Kaynağı

Geldik sistemimizi besleyecek gücü üreten PSU parçamıza. Bu alanda parçamız, Seasonic Focus Plus 850W modeli oluyor. Adı üstünde 850W güç üretebilen güç kaynağımız, tam modüler yapıda kullanılabiliyor. Yani tüm bağlantıları istediğimiz gibi özelleştirme imkanına sahibiz.

neolur26 020

PSU, 80+ Gold sertifikaya da sahip. Dolayısı ile güç kaybı ya da kesintilerde yaşanabilecek olumsuz tüm durumlara karşı koruma sağlanıyor.

Sıvı Soğutma Parçaları

Sistemimiz duvara montajlı custom yapıda olacağı için soğutmamız da buna uygun olacak sıvı soğutma parçalarından oluşuyor. Bu tarafta kullandığımız tüm soğutma parçalarının Corsair olduğunu belirtelim. Modelere bakacak olursak, sıvı soğutma pompamız Corsair Hydro XD5 RGB, radyatörümüz Hydro XR5 360 ve fanlarımız iCUE QL120 olarak şekillenmiş durumda.

neolur26 012

Sıvı soğutma parçalarının tamamında RGB aydınlatma desteği mevcut. Ayrıca soğutma sıvısın olarak da Corsair tarafında özel olarak üretilmiş olan XL5 Clear model bir sıvı kullanıyoruz. Sıvı renkli olmadığı için bizlere tamamen şeffaf bir görüntü sunacak.

neolur26 014

Sistem Birleşiyor

Sistemimizin parçalarını aktardıktan sonra geldik birleştirme kısmına. Burada çok fazla emek ve çalışma olduğu için ufak bir özetle tamamlayalım. İlk etapta tüm parçaları üzerinde toplayacağımız bir sunta panel ile işe başladık. Panel üzerinde tüm parçaların yerlerini ve bu yerlerden birbirleriyle olan bağlantılarını işaretledik ve gerekli delik açma çalışmalarını sürdürdük.

neolur26 001

neolur26 003

neolur26 015

Delik açma işlemleri tamamlandıktan sonra sunta panelimizin çok daha estetik görünebilmesi amacıyla paneli tamamen karbon görünümlü kaplama ile kapladık. Daha sonra tüm parçaları şeffaf sert plastik bloklara ve o blokları da hazırladığımız sunta panele monte ettik. Montaj işlemi bir hayli zor oldu zira sıvı soğutma borularının ölçülüp uygun oranda kesilip birleştirilmesi son derece uğraştırıcı oldu. Aynı şekilde kabloların da hem görünmemesi hem de olası yanlış temas durumunda kısa devre yaratmaması adına da titiz bir çalışma yürüttük.

neolur26 016

neolur26 017

neolur26 021

neolur26 022

neolur26 025

neolur26 026

Nihayetinde sistemimizi tamamladık, suyumuzu doldurduk ve panelimizi duvara montajlayarak düğmeye bastık.

Kurulum Sonrası

neolur26 033

neolur26 034

neolur26 028

neolur26 031

neolur26 029

neolur26 036

neolur26 038

Sonuç

PC Hocası olarak ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bugün sizlere ülkemizde ilk kez yapılan en azından bu kalitede ilk kez denenen duvar montaj sistem toplama rehberini paylaştık.

Uzay montaj sistemler gerçekten son derece zor ve uğraştırıcı olduğu için bırakın ülkemizde dünyada da çok sık yapılan bir iş değil. Dolayısı ile bu alanda en azından ülkemiz içerisinde bu şekilde güzel bir proje ürettiğimiz için son derece mutluyuz. Bu sistemi hazırlamak için bir haftamızı ayırdık ve nihayetinde çok güzel bir işe imza attık.

neolur26 037

Elbette bu proje için bizlere büyük destek sunan Levon’a da tekrar teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Kendisi bu işlerle daha yakından ilgilendiği için tüm deneyim ve tecrübelerini bizlerle paylaştı. Ayrıca yeni bir sistem için de söz aldık ki ilerleyen dönemlerde sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.

neolur26 042

Evet değerli dostlar, bir sistem rehberinin daha sonuna geldik. Bugün sizlerle ülkemizde ilk kez gerçekleştirdiğimiz duvar montaj sistemi paylaştık. Görüş ve yorumlarınız bizim için önemli lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin. Sistemin tüm detaylarına yazının başında bulunan video bağlantısından ulaşabilmeniz mümkün. Yeni sistemlerde görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

  1. Bilgisayar kasaları manyetik etkilerden de korur diye biliyorum. günümüz teknolojisinde belki bunu iç bileşenlerde halletmiş olabilirler. Böyle bir durum söz konusu mu? Ayrıca bu sistem daha hızlı tozlanır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler