Merhaba PC Hocası’nın pek kıymetli takipçileri. Birbirinden farklı sistemleri topladığımız hocanın masasında yeniden birlikteyiz. Bugün, normal sistemlerden farklı olarak, havada uçabilen sistem toplayacağız.
Havada uçan PC şaka değil hocalar tamamen gerçek. Daha önce hep kasa içinde ya da masa üzerinde topladığımız sistemler bizi kesmedi. Biraz farklı, biraz çılgınca şeyler denemekten zarar gelmez diye düşündük ve 2350 TL bütçe ile uçan adam Sabri’den daha uçan harika bir sistem topladık. İşte havada uçabilen sistem toplama rehberi.
PC Havada Nasıl Duruyor?
Sistem parçalarına geçmeden önce sistemi havada nasıl uçurduğumuzu anlatalım. Aslında düzgün ya da eksik yapılması halinde parçaların düşüp zarar görme ihtimali bulunuyor. Bu yüzden siz evde bu işlemi denemeyin, deneyecekseniz de çok dikkatli olun.
Sistem parçalarımızı uçurmadan önce parçaları tutturacağımız tavana çiviler çaktık. Daha sonra sağlamlığından emin olduğumuz çivilere, sağlamlığı ve şeffaflığı ile bildiğimiz misinaları bağladık. Misinaları bağladıktan sonra da yeterli uzunlukta ayarlama yapıp parçaları tek tek misinalar ile sıkıca bağladık. Parçaların birbirine çok uzak ya da çok yakın olmamasına da dikkat ettik. Böylece sistemimizi havada uçurmuş olduk. Şimdi gelin hep birlikte sistemimize geçelim.
İşlemci
Sistemimizin en önemli parçasında işlemci tercihimiz AMD Ryzen 3 1200 oldu. Giriş seviyesinde oldukça başarılı işler gerçekleştiren işlemci uygun fiyatı ile de oldukça ideal.
AMD Ryzen 3 1200, AM4 soket yapısı ile geliyor ve üzerinde dört çekirdek bulunduruyor. Temel frekans hızı 3.1GHz olan işlemci bu hızı turbo modunda 3.4GHz’e yükseltebiliyor. İçerisinde dahili bir grafik işlemci barındırmayan Ryzen 3 1200, 8MB ön belleğe ve 65W TDP değerine sahip. Kutu içerisinden stok fan çıktığını belirtelim.
Anakart
Anakart tercihimiz GIGABYTE‘ın AB350N-Gaming WiFi modeli oldu. mini-ITX yapıdaki anakartımız, AMD’nin 7. nesil işlemcilerini ve Ryzen serisinin 2. nesil işlemcilerini destekliyor. Dolayısı ile anakart AM4 soket yapısı ile geliyor.
Üzerinde 2 adet DDR4 bellek slotu barındıran anakartın maksimum 32GB RAM kapasitesi bulunuyor. Aynı zamanda RAM’lerin çalışma frekansı en fazla 3200MHz olarak belirlenmiş. Öte yandan anakartın dikkat çeken bir diğer noktası sahip olduğu kablosuz WiFi adaptörü. Kutu içerisinden çıkan antenler yardımı ile kablosuz bağlantı kurabilirsiniz.
RAM
Sistemimizi uçuran misinalara yardımcı olsun diye eklediğimiz diğer kanatlar sistem RAM’lerimiz. RAM kanadında tercihimiz, sürekli olarak sistemlerimizde yer verdiğimiz Corsair Vengeance oldu.
Corsair Vengeance 8GB kapasiteli ve tek kanallı bir RAM olarak sistemimizde bulunuyor. RAM’imiz 2400MHz frekans hızında çalışıyor ve CL16 gecikme değeri ile birlikte geliyor. Üzerinde pasif soğutma bloku bulunan RAM’imiz kırmızı rengi ile dikkat çekiyor.
Ekran Kartı
Havada uçabilen sistem rehberimizin bir diğer önemli parçası ekran kartındayız. Ekran kartı tercihimiz, ülkemizin milli ekran kartı olma yolunda ilerleyen grafik işlemci GTX 1050 Ti olarak karşımıza çıkıyor.
Model bazında ASUS Phoenix GTX 1050Ti tercih ettiğimiz ekran kartı, kompakt tasarımı ile dikkat çekiyor. tek fanlı ve beyaz renk detayları ile gelen ekran kartımız 4GB GDDR5 video belleğine sahip. İçerisinde 768 CUDA çekirdeği barındıran kart, 1392MHz maksimum çekirdek hızı sunuyor. Öte yandan 7008MHz bellek hızı ile gelen ekran kartı 128 Bit bellek arayüzüne sahip.
Ekran kartının çıkış portlarında ise birer adet HDMI, DVI ve DisplayPort yuvaları bulunuyor.
Depolama
Depolama birimlerinde sistemimiz için hem HDD hem de SSD tercih ettik. Bu bağlamda HDD tercihimiz, Seagate Barracuda 1TB oldu. 7200RPM hızında dönen harddiskin 64MB ön belleği bulunuyor.
Öte yandan SSD kanadında da Corsair Force LE200 tercih ettik. 120GB kapasitesi ile işletim sistemimiz için oldukça yeterli olan bu SSD, SATA bağlantı arayüzünü kullanıyor ve 550mb/s okuma 500mb/s yazma hızı sunuyor.
Güç Kaynağı
Havada uçabilen sistemimizin diğer parçası PSU tarafında tercihimiz yine Corsair oldu. VS650 model güç kaynağı kullandığımız PSU, 650W güç sağlayabiliyor. Öte yandan güç kaynağı 80+ verimliliğe sahip.
Vertical Holder
Sistem parçamızın en ufak elemanı olan vertical holder, daha önce topladığımız üst düzey bir sistemde bizimleydi. Burada yine bizimle olmasının amacı, ekran kartının anakart ile olan bağlantısını hafifletmek ve ağırlığı dağıtmak. Cooler Master marka tutucumuz, normal şartlarda 7 genişleme yuvasını kapsıyor ve perofrmans kaybı olmadan ekran kartını kasa içerisinde dik tutabiliyor.
Sistemin Havada Durduğuna Dair Kanıtlar
Hocanın Yorumu
Evet değerli hocalar, havada uçabilen sistem rehberimizin sonuna geldik. Bu sistem toplama rehberimiz oldukça enteresan ve farklı oldu. Yine de sistemi hazırlarken ve sizlere aktarırken büyük keyif aldık. Bu ve buna benzer sistem toplama rehberlerimizi yakın zamanda sizlerle buluşturmayı düşünmüyor değiliz. Kim bilir belki de havada da toplarız :).
Son olarak sistemimizin toplam ücretinin 2350 TL olduğunu, performans ve FPS testlerini yakın zamanda sizlerle paylaşacağımızı hatırlatalım.
Sistem rehberimizi noktalarken sistemin uçuş anını canlı olarak izleyebileceğiniz video bağlantısına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Yorum ve görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın. Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!
Havada Uçabilen Sistem Toplama Rehberi
Kasa PCH OFİSİ :asd:asd:a:sd