Cuma, Nisan 26, 2024

ASUS TUF RTX 3080 Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bu kez, ASUS TUF RTX 3080 ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Uzun zamandır heyecanla beklenen GeForce RTX 3000 serisi nihayet NVIDIA tarafından duyuruldu ve gerek baz model gerekse de üretici modelleri tüm dünyada kullanıcılara sunuldu. Ülkemizde her ne kadar NVIDIA’nın kendi baz modeli olan Founders Edition sürümü satılmıyor olsa da, ASUS gibi birçok farklı donanım üreticisi bu GPU’ları kendi geliştirmeleri ile bizlere sunuyor.

PC Hocası olarak bizler de tüm dünya ile aynı anda incelediğimiz ASUS TUF RTX 3080 ekran kartı incelemesini sizlerle paylaşıyor ve kartın tüm özelliklerine derinlemesine göz atıyoruz. Haydi başlayalım.

NVIDIA RTX Ailesi

Yazının başında belirttiğimiz gibi ekran kartımız yeni bir ailenin en yeni sürümü olarak karşımıza çıkıyor. Kartın detaylarına inmeden önce NVIDIA RTX ailesinin genel özelliklerini ve GPU dünyasında kullanıcılara ne gibi yenilikler sunduğunun hatırlanması açısından kısa bir özetini geçelim ve 3000 serisinin bizlere neler sunduğundan da bahsedelim.

Nvidia GeForce RTX 2080Ti 2

NVIDIA, bundan yaklaşık 2 yıl kadar önce ekran kartı pazarına şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü ekran kartı ailesini sundu. NVIDIA RTX adı verilen bu grafik kartlarının en büyük özelliği sahip olduğu gerçek zamanlı ışın izleme yapabiliyor olmasıydı. Bildiğiniz gibi bu teknolojiye kadar gerçek zamanlı 3D modellerde yansımalar tamamen oyun geliştiricilerinin kendi çabaları ile kısmen gerçekleşiyordu.

İşte NVIDIA, 10 yılı aşkın bir süredir geliştirdiği bu kartları 2018 yılının sonlarında bizlerle tanıştırdı ve GeForce GTX serisinden sonran GeForce RTX adını verdiği ve gerçek zamanlı ışın izlemenin yanında gelişmiş yapay zeka özellikleri sunan yeni nesil GPU ailesini tüm dünyaya sundu.

NVIDIA GeForce RTX 3080

Yeni seride kullanılan Turing mimarisi; ışın izleme için ayrılmış RT çekirdekleri, DLSS için geliştirilmiş Tensor çekirdekleri ve Compute ünitesi ile tam bir makine gibiydi ve bir önceki Pascal mimarisinden %50 daha güçlü ve 10 kata kadar daha hızlı çalışabiliyordu.

Kartlar ayrıca, TXAA, MXAA gibi kenar yumuşatma ya da keskinlik düzeltme işlemlerinde yorulmanın önüne geçiyor, içerdiği yapay zeka çekirdekleri sayesinde bu işlemleri yapay zekaya yaptırıyor ve DLSS adı verilen teknolojiyle birlikte hem yüksek görüntü kalitesi hem de yüksek FPS sunuyordu. Ayrıca RTX serisi kartlar ile birlikte 4K oyunculuğa da gerçek anlamıyla bir giriş yapmış olduk. RTX serisinin detaylarına buradaki geçmiş yazımızdan da ulaşabilmeniz mümkün.

NVIDIA RTX 3000 Serisi

Gelelim yeni NVIDIA RTX 3000 serisi ekran kartlarına. İçerisinde bulunduğumuz Eylül ayında tanıtılan yeni RTX 3000 serisi ekran kartları, bizlere RTX serisinin çok daha gelişmiş ve çok daha güçlenmiş ikinci neslini sunuyor.

NVIDIA RTX 3070

Yeni nesilde Ampere mimarisi ile genel performansta önceki neslin iki katına kadar güç ve performans artışı sunan yeni NVIDIA RTX 3000 ailesi geliştirilmiş DLSS teknolojisi ile maksimum FPS ve görüntü kalitesini hedefliyor. DLSS 2.0 güncellemesi RTX 2000 serisine getirilmiş ve üst düzey bir performans artışı sunulmuştu. Şimdi gelişmiş grafik kartları ile daha da geliştirilen yeni DLSS, görüntülerdeki kenar işlemelerini keskinleştiriyor aynı zamanda FPS kaybı yaratmadan çözünürlüğün en üst düzeye ulaşmasını sağlıyor.

NVIDIA RTX 3080

Öte yandan yeni nesilde NVIDIA Reflex adı verilen ve G-Sync uyumlu monitörlerde giriş gecikmesini 165Hz yenileme hızında bile en düşük seviyeye çekebilen bir teknoloji bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde özellikle rekabetçi oyunlarda fark yaratan bir hamle senkronizasyonu oyunculara sunuluyor. Aynı zamanda yeni nesil kartlarda 365Hz ekran tazeleme hızları da performanstan kaybetmeyecek şekilde destekleniyor.

NVIDIA Studio, NVIDIA Broadcast

RTX 3000 serisinin sadece oyun tarafında değil, geliştirici ve üretici tarafında da çok büyük geliştirmeleri sunuluyor. Bu bağlamda 8K çözünürlükte videoları işlemeye bile izin veren yeni nesil bir Studio uygulaması mevcut. Ayrıca Broadcast uygulaması sayesinde de yayıncılıkta çığır açan yepyeni geliştirmeler kullanıcılara sunulmuş durumda.

Bu bağlamda Broadcast aracı ile birlikte perdeye gerek duymadan sanal arka planlar kullanma, mikrofonda gürültü engelleme olmasa bile ortam gürültüsünü kesme ve akış kalitesini en iyiye çekme gibi birçok farklı geliştirme yeni nesilde bizleri bekliyor. Microsoft DirectX 12 Ultimate ve yüksek kaliteli HDR destekleri de kartın sunduğu diğer teknolojilerden.

nvidia studio

İşte NVIDIA, her yeni nesilde bambaşka teknolojiler ve ürünler sunarak sektörün öncüsü olamaya devam ediyor. Öyle ki mevcut şartlar altında hem oyuncu hem de içerik üreticiler için bu denli geliştirmeleri tek çatı altında görebileceğimiz başka bir marka bulunmuyor.

Şimdi dilerseniz gelin, yeni nesilde sunulan bu yüksek gücü, ASUS TUF RXT 3080 modeli üzerinde deneyimleyelim ve ASUS’un bu kart için hazırladığı en yeni geliştirmelere yakından bakalım.

ASUS TUF RTX 3080

Yüksek dayanıklılık ve güç sunan TUF serisinin en yeni üyesi olan TUF RTX 3080, şık bir kutu tasarımı ile masamıza geliyor.  Kutu üzerinde ekran kartının resmini, TUF marka adı ve logosu ile birlikte kartın öne çıkan özelliklerini görüyoruz. Kutuyu açtığımızda ise TUF RTX 3080 ile birlikte TUF kartviziti, kullanım kılavuzları ve TUF serisinin test bilgilerini içeren bilgilendirici belgeler çıkıyor.

asus tuf 3080 003

Tasarım ile başlayacak olursak ASUS, yeni TUF 3080 ekran kartında alıştığımız tasarım dilini kullanmış. ROG ekran kartı ailesi ile benzerlik gösteren bu tasarım, esasen ASUS’un ekran kartı tasarımlarında çizdiği kendisine has imajını devam ettiriyor. Mat siyah renk ile fırçalı alanları, TUF ibaresi ve logolu fanları ile TUF ailesinin üyesi olduğunu hissettiren kartı, ROG serisi tasarım benzerliğinden de böylelikle sıyrılıyor.

asus tuf 3080 008

Ayrıca bir önceki neslin ROG Strix RTX 2080 modeli ile kıyaslandığında malzeme noktasında da bir fark görüyoruz. Malzeme tarafında ROG Strix RTX 2080 modelinin ön bölümünde sert plastik kullanılıyorken TUF RTX 3080 modelinde bu alan ve arka plaka tamamen metalden oluşturulmuş. Dolayısı ile kartın soğutma performansı ve ağırlığı buna göre şekillenmiş.

asus tuf 3080 014

ASUS TUF RTX 3080 ekran kartı, ASUS kartlarda görmeye alıştığımız üç fanlı yapı ile geliyor. Fanlardan sonra ise kartın bir hayli kalın yapıda olduğunu gözlemliyoruz. ASUS, kartın soğutma bloklarını daha geniş tutarak termal tasarımda dikkat çeken bir geliştirme yapmış. Kartın arka bölümüne baktığımzda RTX ve TUF ibarelerinin olduğu fırçalı metal bir plaka görüyoruz. Şimdiye kadar birçok kartta plakaların düz olduğuna şahit olmuştuk ancak bu kartta ASUS, GPU’nun olduğu bölüme denk gelen kısmı açık bırakmış.

asus tuf 3080 017

Kartı yan çevirdiğimizde ise yine RTX ibaresi ve hemen ucunda RGB aydınlatma destekli bir TUF logosu görüyoruz. Bu bölümde en dikkat çeken şeyin kartın güç girişi olduğunu söyleyelim zira bu kartın güç girişinde 8+8 pinlik bir bağlantı yuvası konumlandırılmış. Kartta NV-Link yani SLI desteği görünmüyor.

asus tuf 3080 010

TUF RTX 3080 ekran kartının boyutlarına baktığımızda neredeyse 30 santimetrelik bir genişlik ve 12 santimetrelik bir yükseklik görüyoruz. Kalınlık noktasında ise bu ölçü 5 santimetreyi geçiyor. Dolayısı ile oldukça büyük olan bu kart için kasanızdan üç genişleme yuvasını feda etmeniz gerekiyor.

asus tuf 3080 024

Kartın görüntü giriş çıkışlarına baktığımızda eksik görünen ancak yeterli diyebileceğimiz birimler mevcut. Kart, iki adet HDMI 2.1 ve üç adet DisplayPort 1.4a sürümlü yuvaları kullanıyor. Ne yazık ki Type-C girişi bu kartta devre dışı bırakılmış. Giriş çıkışlarda dikkat çeken detayın grafik işlemciler arasında HDMI 2.1 seviyesini destekleyen ilk kartın RTX 3080 olduğunu belirtelim. Bu sayede 4K çözünürlükte 144Hz ve 8K çözünürlükte 30Hz görüntü desteği bu yuva ile mümkün olabiliyor. 8K çözünürlükte 60Hz desteği ise DisplayPort 1.4a yuvaları ile sağlanıyor.

asus tuf 3080 018

Termal Tasarım

ASUS TUF RTX 3080 modeli, genel tasarım hatlarında oldukça sade ancak dikkat çekici geliştirilmiş. Bu bölümde tasarım ile ilgili olarak soğutma blokunun kalınlığının ve üç fanlı yapının dikkat çektiğini söylemiştik. Bu dikkat çeken detaylar esasen kartın termal tarafta daha iyi soğutulabilmesi için hazırlanmış.

asus tuf 3080 015

Kartın eksen bıçaklı üç fanlı yapısı, görüntüde farklılık sunmuyor olsa da mühendislik bazında yeni bir güncelleme içeriyor. Önceki nesilde kullanılan tüm fanların dönüş yönü saat yönü şeklindeydi. Bu kartta ise ASUS, ortada bulunan fanı saat yönünün tersine dönecek şekilde çalıştırarak soğutmaya ekstra bir güç kazandırmayı hedeflemiş.

Üç fanın aynı yöne döndüğü durumda fanlardan çıkan hava birbirleriyle çarpışıyor ve soğutma blokuna doğrudan değil dağılarak ulaşıyordu. Yeni tasarımda ise ortadaki fan yanlarındaki fanların oluşturduğu hava ile aynı yönde akım sağladığı için türbülans yaşanmıyor ve hava akımı olduğu gibi bloka ulaştırılabiliyor.

asus tuf 3080 013

Öte yandan soğutma bloğunda da önemli değişimler gerçekleştirilmiş. Blok, önceki nesildeki kartlardan daha kalın bir yapıya sahip. Altı adet ısı borusu ile birlikte soğutmayı aktif şekilde gerçekleştiren bu blok MaxContact adı verilen bir teknolojiye de sahip. Teknoloji blokun GPU ile temas ettiği yüzeyin mikroskobik şekilde pürüzsüz olmasını hedefliyor ve ısı dağılımını en iyi seviyeye taşıyor.

Soğutma bloku aynı zamanda içerdiği termal pedler sayesinde hem VRM hem de mofsetlere de yakın temasta buluyor ve PCB’nin de etkin şekilde serin kalmasına olanak tanıyor. Termal tasarımda en dikkat çeken ikinci nokta ise kartın delikli olarak tasarlanmış olan arka plakası.

asus tuf 3080 017

Arka plaka, GPU’nun temas ettiği bölgeden açık bırakılarak egzoz etkisi oluşturulmuş. Bu akıllıca tasarlanan detay ile birlikte hava akımı kartın içerisinde doğru şekilde kanalize oluyor ve plakanın temas ettiği diğer VRM ve mofsetlere de pasif bir soğutma sağlıyor.

Soğutma ile ilgili olarak fanların 50 derece altında çalışmayı durdurduğunu belirtelim. Fan ses seviyesinin de son derece sessiz olduğunu gözlemledik. Fanları en son hızda bile çok rahatsız edici bulmadık zira kart 35 desibeli aşmıyor. Ayrıca dilerseniz arka bölümde bulunan Sessiz mod ya da Oyun mod anahtarı ile fan tercihinizi performanstan ya da sakinlikten yana kullanabilmeniz mümkün.

asus tuf 3080 025

Tüm bu detaylar ışında kartın boşta iken 40 derece civarlarında çalıştığına, yükte ise 65 derece seviyelerine ulaştığını test ettik. Dolayısı ile kart, soğutma işini iyi bir şekilde halletmiş görünüyor.

Teknik Detaylar

Gelelim ASUS TUF RTX 3080 ekran kartının teknik detaylarına. NVIDIA bu GPU için 4K çözünürlükte RTX açık olacak şekilde 60Hz oyun oynatmayı ya da daha düşük 2K çözünürlükte 100 FPS üzerinde akıcı AAA oyunlar oynatabilmeyi hedefliyor. Peki bu gücü nasıl sağlayabiliyor?

asus tuf 3080 019

ASUS TUF RTX 3080; 8704 CUDA çekirdeğine, 68 RT çekirdeğine ve 272 Tensor çekirdeğine sahip. Bu veriler kartın önceki nesilden iki kata kadar daha fazla çekirdek içerdiğini bizlere söylüyor. OC modunda kartın 1815MHz frekans hızı ve 19GB/s bellek hızı bulunuyor.

Ekran kartı eldeki verilere göre ciddi biçimde bir güç üretiyor. Peki bu gücü aktarabilmek için ne kullanıyor derseniz elbette PCI-e 4.0 bağlantı arabirimini. Bu sayede 320 bit veri genişliğinden yararlanabilen kart 10GB GDDR6X video belleği ile birlikte bellek tarafında önceki nesilden %70 daha fazla performans üretiyor.

asus tuf 3080 022

Dolayısı ile oyun tarafında bu kart, hedeflendiği gibi 4K çözünürlükte RTX özellikleri açık biçimde 60 FPS hedefini tutturabilir görünüyor. Zaten oyun testlerinde bu hedefin ne kadar tutturulduğunu da sizlere aktaracağız.

asus tuf 3080 026

TUF RTX 3080, ciddi anlamda performans sunan güçlü bir kart durumunda ve bu gücü 8+8 pinlik bağlantı yuvasından karşılıyor demiştik. Peki bu kart için önerilen PSU nedir derseniz ASUS, TUF RTX 3080 için en az 750W gücünde bir PSU kullanmanızı öneriyor.

Oyun Testleri

Kartın oyun tarafındaki testlerini canlı olarak inceleme videomuzda paylaştık. Ancak yazıda bunlardan bahsetmek gerekirse ASUS TUF RTX 3080 ekran kartı, 4K 60 FPS oyunculuğun gerçek olduğunu bizlere net bir şekilde sundu.

asus tuf 3080 022

Özellikle yüksek kalite AAA oyunların neredeyse tamamında 4K RTX açık şekilde 60 FPS civarında seyrettik. Çözünürlüğü 1440p seviyesine çektiğimizde ise FPS 120 seviyelerini geçerek daha akıcı bir oyun zevki sundu. Bu karta sahip olanlar muhtemelen 1080p çözünürlükte oyun oynamayacak ancak bu çözünürlükte de FPS oranının 200 seviyelerine ulaştığını gözlemleyebilir.

Hocanın Yorumu

Geldik değerlendirmeye ve son sözü söylemeye. NVIDIA, ekran kartı pazarında gerçekten son dönemin tek söz sahibi konumuna geldi desek yanılmayız zira geliştirdiği kartlar ve teknolojiler, firmayı sadece kendisi ile rekabet edecek seviyeye taşıyor ve sektörde çok büyük ilerlemelere imkan tanıyor. İşte RTX 3000 serisi ekran kartları da bu ilerlemenin en önemli parçalarından biri haline gelmiş durumda ve incelemesini yaptığımız ASUS TUF RTX 3080 ekran kartı ile bu yüksek performansı yerinde deneyimleyebiliyoruz.

ASUS TUF RTX 3080 ekran kartı, üst seviyenin orta kısmında konumlandırılabilecek son derece güçlü bir kart olmuş. Özellikle soğutma performansında ciddi geliştirmeler gördüğümüz kart, ASUS’un en başarılı mühendisliklerinden biri olarak karşımızda duruyor.

asus tuf 3080 002

Bu kart, akıcı şekilde 4K çözünürlükte ya da 2K çözünürlükte daha yüksek yenileme oranlarında oyun oynamak isteyen oyuncular için tercih edilebilir en güçlü kart konumunda. Eğer 1080p çözünürlükte oyun oynamayı hedefliyorsanız, bu kart paranızın büyük bir kısmı için boşa harcanmış olacaktır. Ayrıca belirtmekte fayda var, yeni kartlar orta seviye ve hatta bazı üst seviye işlemcileri dar boğaza sokabilir.

Özetle bu kart, hem soğutma performansı hem gürültü performansı ve hem de oyun performansı ile editör tavsiyesini hak ediyor. Her ne kadar ülkemiz piyasa şartlarında 8000 TL bandını zorluyor olsa da, ASUS TUF RTX 3080 güncelliğini ve gücünü uzun süre koruyabilecek kartlardan biri olabilir.

2020 oduller editor tavsiyesi editor secimi ustun performans

Ürün hakkında görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Kartın oyun performansını içeren inceleme videomuza yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilmeniz mümkün. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler