Pazar, Eylül 8, 2024

ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, yenilenen soğutma tasarımı ile tekrar kullanıcılarla buluşan ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz.

ASUS’un çok sevilen TUF serisi içerisinden kendine yer bulan AMD tabanlı RX 5600 XT, bildiğiniz gibi uzun süredir biz bilgisayar kullanıcıları ile birlikteydi. Ancak son dönemde kartın soğutma tarafında yaşadığı bazı aksaklıklar, ASUS tarafından dikkatte alındı ve soğutma sistemi tamamen yenilenen OC EVO modeli olarak bizlere tekrar sunuldu.

asus tuf 5600 xt inceleme 016 - PC Hocası

Şimdi gelin, yenilenen soğutma sistemli ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO ekran kartına yakından bakalım.

Neler değişti?

Başta da belirttiğimiz gibi ASUS TUF RX 5600 modeli, ilk sürümünde her ne kadar aynı kasayı kullanıyor olsa da, soğutma bloklarındaki tasarımları nedeniyle yüksek sıcaklıklarda çalışıyordu. Özellikle VRM sıcaklıklarının sürekli olarak 80 derece civarında ve üzerinde seyretmesi, tüm fanların tam güçte ve gürültülü çalışmasına rağmen bu noktada çok da etkili olamaması, kartın yenilenmesinde önemli rol oynuyor.

asus tuf 5600 xt inceleme 018 - PC Hocası

Peki ASUS, yenilenen OC EVO modelinde tam olarak neyi değiştirdi? Aslında ilk bakışta yeni kart üzerinde dikkat çekici çok fazla bir değişiklik görebilmek pek mümkün değil. Zira ASUS TUF RX 5600 OC EVO modeli, temel noktada önceki versiyonla hemen hemen aynı görünüş ve özelliklerle geliyor. Ancak, kartı katmanlarına ayırdığımızda çok fazla değişiklik yapıldığını söylemek mümkün.

asus tuf 5600 xt inceleme 008 - PC Hocası

Bu değişiklikleri daha iyi anlamak için kartı dört parçaya ayırdık. Kart, soğutmaya destek sunan arka plaka, PCB, soğutma blokları ve üçlü soğutma fanlarından oluşuyor. Bu noktada arka plaka ve PCB tasarımında herhangi bir değişiklik görülmezken, asıl değişikliğin soğutma bloklarında ve fanlarda yapıldığını görüyoruz.

Daha fazla temas, daha güçlü fanlar

ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO, en büyük değişikliği soğutma bloğu tarafında geçirmiş. Bu noktada önceki versiyona göre VRM temas noktaları arttırılan ve bu temasları termal pedlerle destekleyen ekran kartı, ısının daha rahat yayılabilmesi ve hava akışının daha etkili gerçekleşmesi için soğutma bloğundaki ısı borularının aralarını da genişletmiş.

asus tuf 5600 xt inceleme 013 - PC Hocası

Önceki modelde VRM temas noktaları, daha az ve belirli noktalara odaklanmışken, yeni tasarımda daha fazla alana temas hedeflenmiş. Aynı zamanda bu temaslarda oluşan ısı aktarımının daha etkili sağlanabilmesi için de ekstra olarak termal pedler kullanılmış. Bu pedler, termal macunun daha hamurumsu hali.

asus tuf 5600 xt inceleme 012 - PC Hocası

Öte yandan yenilenen tasarımda bir diğer geliştirme fanlar olmuş. Önceki modelde aynı boyutta üç fandan oluşan yapı, yenilenen tasarımda üçlü yapısını korurken tasarım noktasında bazı değişiklikler geçirmiş. Bunlardan en dikkat çekeni, ilk ve son fanın ortadaki fana göre daha büyük olması.

asus tuf 5600 xt inceleme 009 - PC Hocası

Aynı zamanda yeni fanlar sadece boyut olarak değil, işlevsellik ve mühendislik tarafında da geliştirmeler sunuyor. Yeni fanlar, ROG serisinde gördüğümüz eksen tasarıma sahip. Bu tasarımla daha fazla hava akımı yaratabilen fan bıçakları soğutma noktasında daha iyi bir akım sağlıyor. Diğer yandan çift rulmanlı yapıya da geçiş yapan kart, böylelikle daha uzun ömür ve daha az titreşimle gürültü seviyesini de bir hayli azaltıyor.

BENZER:  Thrustmaster T300 Ferrari Integral Alcantara Edition İncelemesi

asus tuf 5600 xt inceleme 014 - PC Hocası

Teknik tarafta geliştirme var mı?

ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO, her ne kadar soğutma tarafında büyük bir değişim sunuyor olsa da, teknik tarafta performansa etki edecek herhangi bir geliştirme sunmuyor. Yalnızda VRM hızında 14 Gbps hızına artış gerçekleştirildiğini ekleyelim. Bunun dışında kart, önceki versiyonda olduğu gibi yine 6GB GDDR6 video bellek ile geliyor. 2304 akış çekirdeğine sahip kart, 1770MHz frekans hızlarına erişebiliyor. Kartın PCI-e 4.0 desteği olduğunu belirtelim.

asus tuf 5600 xt inceleme 003 - PC Hocası

Diğer tarafa 192 Bit bellek arayüzüne sahip olan ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO, güç noktasında 8 pinlik bir bağlantı yuvasına sahip. Kartı çalıştırmak için önerilen PSU gücü ise 450W.

Soğutma değerleri ne diyor?

ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO modeli, soğutma tasarımı noktasında yukarıda bahsettiğimiz çeşitli geliştirmelere uğrayarak son halini aldı. Peki bu değişiklikler kartın kullanım tarafındaki ısı performansına nasıl yansıdı?

asus tuf 5600 xt inceleme 023 - PC Hocası

Bu sorunun cevabını almak için çeşitli test araçlarını kullanarak kartımızı yük altında bıraktık. Furmark ve OCTT yazılımları aracılığı ile gerçekleştirdiğimiz bu testlerde kartın yenilenen tasarımının soğutma üzerinde gerçekten başarılı işlere imza attığını söyleyebilmek mümkün. Önceki modelde 80 dereceleri gören kart, yeni tasarımı ile 65 derecenin altında kalmayı başardı.

asus tuf 5600 xt inceleme 024 - PC Hocası

asus tuf 5600 xt inceleme 022 - PC Hocası

Dolayısıyla bir önceki modele göre en az %30 oranında daha serin çalışan kart, yeni tasarımını oldukça etkileyici bir performansla kanıtlamış oldu.

Sonuç

Sonuç olarak ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO, yenilenen tasarımı ile bir önceki modelde karşımıza çıkan yüksek sıcaklık ve yoğun fan gürültüsü problemlerini en aza indirgeyerek soğutması gerçekten başarılı bir kart haline gelmiş.

asus tuf 5600 xt inceleme 004 - PC Hocası

Elde ettiğimiz sonuçlar da zaten tasarımın farkını ortaya koyuyor. ASUS, üzerine çalıştığı bu kart ile gerçekten iyi bir iş çıkarmış, dolayısı ile performans ödülünü zaten kapan kart tasarım ödülünü ustun performans tasarim odulu pch 2020 - PC Hocası

Son olarak hem ekran kartı, hem  işlemci hem de sistemin diğer parçaları için soğutma konusunun ne kadar önemli olduğu aşikar. Bu noktada sizler de sisteminiz için parça temin ederken, soğutma performanslarına ekstra önem gösterin. Özellikle parçaları içinde toplayan kasanızın soğutma performansı, sistem sağlığı için oldukça önemli. Bu noktada çok sayıda fana sahip mesh panelli kasaları tercih etmenizi öneriyoruz.

Bitirken kartın oyun testlerini içeren diğer testlere de alttaki inceleme videosuna ekledik. Dilerseniz detaylara oradan da ulabilirsiniz.

YouTube video
silkroadgaminggentr
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler