Perşembe, Nisan 25, 2024

ASUS TUF Gaming A15 Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, ASUS TUF Gaming A15 laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Yükselen AMD Ryzen performansı, masaüstü sistemler için artık güçlü bir seçenek konumuna gelmiş durumda. Aynı gücü mobil tarafta da bizlere sunmak isteyen AMD, 4000 serisi işlemcilerini bilgisayar üreticileri ile paylaşmaya başladı. Bu noktada geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Zephyrus G14 modeli ile kendini gösteren ASUS, askeri sınıfta yüksek dayanıklılık ve performans sunan TUF serisi ile yeniden karşımıza geliyor.

Şimdi gelin, içerisinde 4. nesil AMD Ryzen işlemci barındıran yeni ASUS TUF Gaming A15 bizlere neler sunuyor yakından bakalım.

Tasarım

ASUS TUF serisi, bildiğiniz gibi ASUS’un yüksek askeri dayanıklılık sunan malzeme ile uygun fiyatı bir arada sunan ve son dönemde oldukça sevilen, dikkat çekici bir seri konumunda. TUF ailesi içerisinde bulunan bu yeni laptop da, serinin özelliklerini tüm gücüyle yansıtabilmeyi başarmış.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 002

ASUS TUF Gaming A15, iki farklı renk ile kullanıcılara sunulmuş. Elimizde Bonfire Black isimli siyah modeli bulunan laptop’ın Fortress Grey isimli buzul gri renkli versiyonu da mevcut. Bu renkler daha çok ekran kapağının arka kısmında kendini gösteriyor. Kapağın tam ortasında ise dikkat çekici TUF logosunu görüyoruz. Kapağı kaldırdığımızda ise aynı tasarım dilinin, laptop bütününde kullanıldığını görmekteyiz.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 003

TUF Tasarım Dili

TUF Gaming A15, malzeme noktasında alüminyum görünümlü sert plastik kullanıyor. Plastik, standart laptoplarda gördüğümüz esnek, kalitesiz malzemeden değil. Oldukça sağlam bir yapıda olan bu malzeme, cihazın herhangi bir şekilde esnemesine ya da gıcırdamasına neden olmuyor. Ayrıca önceki modellere göre daha hafif 2.3 kilogram ağırlıkla oldukça hafif bir deneyim sunan laptop, taşınabilirlik noktasında da kendini gösteriyor.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 004

Alüminyum etkisini fırçalı tasarım ile sunan bu laptop, detaylarda gizlediği özel noktalarla cihaza üst sınıf bir etkisi yaratıyor. Bu detaylarda kapak kenarlarında bulunan vida görünümlü süslemeler, TUF ibareleri, bakır rengini iyi yansıtan soğutucu ızgarası ve petek görünümlü özel kesim soğutma ızgaraları sayılabilir.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 0022

Ekran tarafında ise 15.6″ inç boyutundaki ekranı üç taraftan ince, alt taraftan ise biraz daha kalın çerçeveleyen bir tasarım görmekteyiz. ASUS logosu ise alt bölümde bizleri karşılıyor. Diğer taraftan laptop, klavye tarafında da oldukça dikkat çekici.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 005

Düşük profil ve nümerik tuş takımı barındıran ASUS TUF A15’in klavyesi, beklenildiği gibi RGB aydınlatma ile geliyor. WASD tuşlarının şeffaf tasarlandığı klavye, tuş bazlı değil, bölgesel bazlı aydınlatma sunuyor. Bu aydınlatma elbette yazılım aracılığı ile kontrol edilebiliyor. Touchpad ise çift tuş kurulumlu, yeterli genişlik ve performans sunan bir yapıya sahip. Hem klavye hem touchpad kullanım noktasında oldukça rahat bir deneyim sunmakta.

Petek Soğutma Izgaraları

Diğer yandan laptop’ın etrafını çevirdiğimizde arka kısımda iki, sağ kısımda ise bir adet havalandırma kanalı görüyoruz. Arka kısımda bulunan fanlar, petek görünümlü kesimleri ile dikkat çekiyor. Laptop’ın alt bölümünde de aynı petek tasarımını sürdüren daha büyük havalandırma kanalları mevcut. Sağ ve sol kenarlarda ise bilgisayarın giriş çıkış yuvalarını görmekteyiz ancak yuvaların çoğunluğu sol bölümde toplanmış durumda.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 007

Sol bölümde güç giriş; ethernet portu, HDMI yuvası, iki adet USB 3.2, Type-C yuvası ve 3.5mm kulaklık destekli jack yuvası bulunuyor. Sağ kenarda ise yalnızca USB 2.0 yuvası konumlandırılmış. Son olarak kutu içeriğinde laptop, güç kablosu, kullanım belgeleri ve çeşitli yapışkan etiketler bulunuyor.

Teknik Detaylar

ASUS TUF Gaming A15, tasarım noktasında beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Ancak teknolojik ürünler, her ne kadar görsel anlamda önem arzediyor olsa da, asıl önem teknik ve performans tarafında kendini gösteriyor. Bu noktada laptop, teknik donanım konusunda da oldukça dikkat çekici.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 008

Yazının girişinde de belirttiğimiz gibi ASUS TUF Gaming A15 modeli, gücünü AMD’nin en yeni mobil işlemcileri Ryzen 4600H ve 4800H modellerinden alıyor. Elimizdeki model ise Ryzen 4800H işlemci içeriyor. Bu noktada yeni Ryzen 4800H işlemciden de bahsetmek gerekiyor.

4. Nesil AMD Ryzen 7 İşlemci

Ryzen 7 4800H, AMD’nin en yeni mobil işlemci ailesinin üst sınıf üyesi. İçerisinde 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı barından bu işlemci, temelde 2.9GHz, boost modunda ise 4.2GHz hızına yükselebiliyor. 3. nesil Ryzen masaüstü işlemci ailesinde kullanılan Zen 2 mimarisini içeren Ryzen 4800H, 7nm üretim süreci ile gelmekte ancak PCI 4.0 desteği mevcut değil. Bu destek muhtemelen soğutma performansının göz önünde bulundurulması nedeni ile terk edilmiş.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 006

Bu noktada mobil geliştirmeler ile birlikte 45W TDP değerine sahip olan bu işlemci içerisinde Vega 8 mimarili bir grafik birimi de içeriyor. Yoğun grafik yükü gerektirmeyen işlemlerde yüksek pil ömrü tasarrufu için geliştirilen bu GPU 512MB bellek ve 1600MHz hız ile çalışıyor.

NVIDIA RTX 2060 ve GTX Ailesi

ASUS TUF Gaming A15 modelinde bir diğer önemli donanım ekran kartı birimi. Bu tarafta NVIDIA’nın RTX ve GTX ailelerine destek sunulduğunu görüyoruz. RTX 2060, GTX 1660Ti, GTX 1650Ti ve GTX 1650 ekran kartları kullanan bilgisayarın elimizdeki sürümü ise RTX 2060 modelini kullanıyor.

RTX 2060 modelli elimizdeki bu versiyon, aynı zamanda kırpılmamış tam sürüm. Tam sürümden kastımız, performansından kırpılmış düşük güç tüketimi sağlayan Max-Q serisinin kullanılmamış olması. Elbette bu durum bizler için çok daha yüksek performans demek.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 009

RTX 2060 modelinin teknik özelliklerine gelecek olursak, Turing mimarili ve ışın izlemeyi kolaylaştıran RTX çekirdekli bir donanım görüyoruz. 1920 adet CUDA çekirdeğine ek olarak 37 RTX çekirdek barından bu kart, 1680MHz hızlarına çıkabiliyor. Kart, 6 GB GDDR6 bellek ve 192 bit bellek arayüzüne sahip.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 021

Gerçek zamanlı donanım destekli ışın izleme, NVIDIA DLSS 2.0, Ansel, DX 12 Ultimate ve GPU Boost gibi detaylar da kartın diğer özelliklerinden.

Yüksek Hızlı RAM’ler, Arttırılabilir Depolama ve 144Hz Ekran

RAM kanadında ASUS, yeni laptop’ı için 32GB’a kadar destek sunarken, elimizdeki model bazında 2x8GB kurulumlu 16GB DDR4 bellekler kullanmış. Bellekler, saat hızları bakımından 3200MHz gibi oldukça yüksek değerlere sahip. Depolama noktasında da hem SSD hem HDD desteği sunan model, elimizdeki ürün üzerinde 1TB M.2 SSD ile geliyor. Dilerseniz siz boş HDD ve ikinci M.2 yuvasına ekleme yapabiliyorsunuz.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 010

Teknik tarafta önemli bir diğer husus, cihazın sahip olduğu ekran. 15.6″ boyutunda IPS panel ile gelen ASUS TUF Gaming A15, 144Hz yenileme oranı ile dikkat çekmekte. Geniş görüş açısı ve yansımayı önleyen kaplaması ile rekabetçi oyunlarda fark yaratan ekran, 1080p Full HD çözünürlük ve G-Sync desteği sunuyor.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 012

Soğutma tarafında yazının ilk kısımlarında da değindiğimiz çift fanlı ancak üç hava çıkışlı bir soğutma sistemi görüyoruz. Soğutma sisteminin oldukça etkili çalıştığını belirtelim. Web video gibi hafif işlemlerde çalışmayan fanlar, orta seviye işlemlerde gürültü yapmayan bir soğutma sunuyor. Ancak en yüksek güçte ve tam hız fan çalışmasında gürültünün oldukça fazla olduğunu belirtelim.

asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 013

Bilgisayarın diğer detaylarında 12 saati geçen video oynatma, 9 saate varan webde gezinme süresi sunan 90Wh pil bulunuyor. Ayrıca modele göre 48Wh kapasiteli pil de mevcut. Kablosuz teknolojilerde WiFi ac standardı ile gelen bilgisayar ne yazık ki ax desteği sunmuyor. Yine de Bluetooth’un en yeni v5 sürümü cihazda mevcut.

Cihazın 720p kayıt alabilen webcam ve stereo kurulumlu DTS: X Ultra lisanslı hoparlörlere sahip olduğunu da belirtelim.
asus tuf a15 amd ryzen 4800h incelemesi 016

Son olarak yazılım tarafında modele göre Windows 10 Pro ve Home olarak iki farklı işletim sisteminin tercih edildiğini görüyoruz. Ayrıca klavye aydınlatması, fan ayarları ve diğer çeşitli özelliklerin yönetimi için de cihaz içerisine kurulu ASUS Armoury Crate yazılımının mevcut olduğunu belirtelim ve performans testlerine geçelim.

Performans Testleri

asus tuf 4800h blender test sonucu

asus tuf 4800h cinebench r15 multicore test sonucu

asus tuf 4800h cinebench r15 singlecore test sonucu

asus tuf 4800h cinebench r20 multicore test sonucu

asus tuf 4800h handbrake test

asus tuf 4800h islemci modelleri tdp degerleri

asus tuf 4800h laptop occt sicaklik testi sonuclari

Değerlendirme

ASUS TUF Gaming A15, ASUS’un oyuncu tarafında sunduğu erişilebilir bir oyuncu bilgisayarı olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan malzeme ve daha ağır başlı tasarım ile TUF adı altında geliştirilen model, AMD işlemci ve NVIDIA ekran kartı birleşiminin tüm güzel nimetlerini bizlere sunuyor. Özellikle 1080p oyunculukta 144Hz desteği ile çok güçlü bir bilgisayar konumunda olan TUF Gaming A15, bizim açımızdan sınıfına göre eksiksiz bir laptop olmuş.

ustun performans tasarim odulu pch 2020

Fiyat bazında ise cihazın 7 bin Türk lirasından başlayıp 13 bin Türk lirasına kadar değişebilen farklı modelleri mevcut. Yazı içerisinde de belirttiğimiz gibi ekran kartı, işlemci gibi çeşitli donanım değişiklikleri ile bu fiyat aşağı ya da yukarı değişebilmekte. Ürünün video incelemesine ise aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Hocam bu laptopun işlemcisine masaüstünde yaptığımız gibi undervolter yaparak bariz yüksek olan sıcaklığını düşürebilir miyiz, böyle bir imkan var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler