Perşembe, Mayıs 2, 2024

ASUS TUF VG259QR Monitör İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası inceleme masamızda bugün güzel bir fiyat performans ürününü ele alacağız. Özellikle fiyat kısmının altını bir kaç kez çizeceğimiz ürünümüz ASUS TUF VG259QR Monitör.

Dilerseniz önce şu fiyat olayından bir söz edelim. Malum, bilgisayar bileşenlerinde ve çevre birimlerinde fiyatlar iyice uçtu. Uygun fiyatlı ürün bulmak giderek zorlaşıyor. Tabii ki burada VG259QR monitör çok ucuz, hemen almalı falan gibi bir durum söz konusu değil.

Uygun fiyatlı derken, rakiplere göre yaptığımız karşılaştırmaları ve sektörün durumunu değerlendiriyoruz. Böyle değerlendirme yaptığımız zaman, aynı özelliklerdeki diğer monitörlere göre evet uygun fiyatlı bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Peki, almaya değer bir monitör mü? Buna incelememiz sonrasında siz karar vereceksiniz. Hadi başlayalım.

Kaçırmayın: ASUS TUF RX 5600 XT OC EVO Ekran Kartı İncelemesi

ASUS TUF VG259QR Monitör Tasarımı ve Kutu İçeriği

İlk değerlendireceğimiz kısım tasarımımız olacak. Sonuçta masanızda geniş yer kaplayacak, ana çevre birimlerinden biri monitör. Şık ve kullanışlı tasarıma sahip bir ürün isteyebilirsiniz. ASUS TUF VG259QR monitör bu beklentiyi karşılıyor mu derseniz karşılıyor diyebiliriz.

Monitörde wide screen dediğimiz geniş ekran yapısı var. Çerçeveler olabildiğince inceltilmiş. Sadece alt çerçevede “ASUS” yazısının yerleşiminin yapıldığı ve bu kısımda çerçevenin biraz geniş olduğu gözüküyor. Arka kısma geçtiğimizde ise ASUS TUF VG259QR serisine bir oyuncu monitörü havası katıldığını anlıyoruz.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Dikkat çekici desenlerle güzel bir yapı sunulmuş. Sert plastikten oluşan arka panelde sadece biraz daha fazla kalınlık olabilirdi. Bunun dışında arka bölümde tam orta kısımda dik duruş standı için bir alan ayrıldığını, bu kısmın altında ise portlara yer verildiğini görüyoruz.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Tasarım kısmında en önemli artı ise ergonomik yapı. Nedir bu ergonomik yapı? Monitörü kullanım şeklinize göre çok kolay bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Asansör yapısı sayesinde 0 ile 130 mm arasında yükseklik ayarı, +90 derece ile -90 derece arasında döndürme, +33 derece ile -5 derece eğme ve ekranı dik çevirme gibi artılarınız var.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Ayrıca destek ayağı oldukça geniş tutulduğu için, hangi konumda kullanırsanız kullanın ekran masa sallantısından falan çok etkilenmiyor. Bu da yine önemli artılardan bir tanesi.

  • Portlar: 2 adet HDMI v1.4 – 1 adet DisplayPort 1.2 – 1 adet kulaklık girişi – 1 adet güç girişi.

Kutu İçeriği

Kutunun içerisinden ilk montaj ve kullanım için gerekli olan parçalar çıkıyor. Kutu içeriğinde;

  • ASUS TUF VG259QR Monitör
  • Güç adaptörü
  • Power kablosu
  • Dik duruş standı
  • Alt sabitleme ayağı
  • DisplayPort kablosu bulunuyor.

Burada ufak bir noktadan daha söz edelim. Montaj için uğraşmak zorunda değilsiniz. Dik duruş standının yeri zaten belli ve çok kolay bir şekilde buraya yerleştirip, vidaları takabiliyorsunuz. Alt destek ayağı da aynı şekilde çok basit montaj edilebiliyor.

  • Ölçüler Stant ile: 563 mm X 356~487 mm X 211 mm
  • Ölçüler Stant olmazsa: 563 mm X 329 mm X 51 mm
  • Ağırlık Kurulmuş halde: 5.1 kg

Tasarım konusunda daha fazla söyleyecek bir şey yok. Biz geçelim teknik özelliklerimize.

ASUS TUF VG259QR Monitör

ASUS TUF VG259QR Teknik Özellikleri

Teknik özelliklerde anlatacak çok daha fazla şeyimiz var. Asus’un iddialı monitörünün boyutundan başlayalım. 24.5 inç yani 62.2 cm gibi bir ekran boyutuna sahip olan monitör, IPS panel. Her açıdan görüş ayrıcalığı sunan ekran, çözünürlük kısmında 1920 X 1080 piksel çözünürlüğü sunuyor.

Monitörün parlaklık değerine gelince 300 cd/m² gibi tatmin edici bir değerin sunulduğunu görüyoruz. Burada en büyük avantaj ise yenileme hızının 165 Hz olması. Oyuncuların çok seveceği bir yenileme hızı söz konusu. Ayrıca bunu tamamlayacak şekilde tepkime süresi de 1 ms olarak belirlenmiş.

Tabii ki iş sadece burada verilen kağıt üzerindeki teknik özellik detaylarıyla bitmiyor. ASUS TUF VG259QR monitör, daha birçok artıya sahip. Kısa kısa bu özelliklerden de söz edelim.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Extreme Low Motion Blur (ELMB): Asus tarafından geliştirilen özellik, ekranda oluşacak hareket bulanıklığının önüne geçiyor. Bu teknoloji sayesinde özellikle oyunlarda hareket halinde olan nesnelerin daha net seçilmesi sağlanıyor.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Shadow Boost: Özellikle FPS oyunlarında çok sık karşılaştığımız bir soruna çözüm sunan teknoloji, oyunlarda karanlık alanların belli bir seviye aydınlanmasını sağlıyor. Görüntünün parlak olan kısımlarını aşırı aydınlatmaya gerek duymadan, karanlık kısımlar biraz daha aydınlatılıyor.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Gamevisual Hazır Modlar: Ekran ayarları konusunda çok profesyonel olmayanlar için önceden hazırlanmış olan modlar sunuluyor. Toplamda 7 adet önceden ayarlı mod görüyoruz. Bunlar; sRGB, Manzara, RTS/RPG, Sinema, Yarış, MOBA, FPS modları.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Ultra Düşük Mavi Işık: Tüm monitörlerde göz yorgunluğuna neden olan bir mavi ışık sıkıntısı var. Tabii ki artık mavi ışık filtreleri çok yaygın ama ekranın direkt olarak mavi ışık filtresi sunması da önemli bir artı. ASUS TUF VG259QR monitör, 4 seviyeye kadar mavi ışık filtresi sunuyor. Filtrenin derecesinin nasıl olmasını isterseniz ona göre seçim yapıyorsunuz.

ASUS TUF VG259QR Monitor 6 e1623035171149

Flicker Free Teknolojisi: Yine göz sağlığı için önemli olan teknolojilerden bir tanesi. Ekranda oluşan titremeleri en aza indirerek, hatta ortadan kaldıracak gözlerdeki yorgunluk hissi minimuma indiriliyor.

asus tuf VG259QR monitor incelemesi 017 e1623035743356

Nvidia G-Sync: Yakından tanıdığımız teknolojilerden biri olan G-Sync desteği sayesinde monitör Nvidia ekran kartınızla eşleşiyor ve gecikme, görüntüde pürüzlenme gibi sorunları ortadan kaldırıyor.

ASUS TUF VG259QR Teknik Özellik Özet

  • Ekran Boyutu: 24.5 inç
  • Panel tipi: IPS panel 178 dereceye kadar görüntü açısı
  • Çözünürlük: 1920 X 1080 piksel
  • Tepki Süresi: 1 ms
  • Yenileme Hızı: 165 Hz yenileme hızı
  • Kontrast Oranı: 1000:1
  • Parlaklık: 300 cd/m²
  • Piksel Aralığı: 0.2830 mm
  • Hoparlör: 2W X 2

ASUS TUF VG259QR Monitör

Hoparlör Testi Sonuçları

ASUS TUF VG259QR monitör için teknik özellikleri bitirdik ama bir de ses testine bakalım. Öyle ki monitörde dahili olarak 2 adet hoparlör bulunuyor.

Her biri 2W gücünde olan hoparlörler, ses testinde maksimum olarak 78 dB değerine kadar ulaşabiliyor. Çok güçlü olduklarını söyleyemeyeceğiz. Eğer iyi bir ses deneyimi istiyorsanız, harici bir ses sistemi ya da kulaklık kullanmanız gerekebilir. Bu kısım sizi tatmin etmeyebilir.

ASUS TUF VG259QR monitör incelememizin son kısmı değerlendirme bölümüne geçmeden evvel, ufak bir detaydan daha söz etmek istiyorum. O detay 60 Hz düzenlemesi.

asus tuf VG259QR monitor incelemesi 010 e1623035222989

60 Hz Sorunu – Ayarlama Nasıl Yapılacak?

Monitör dediğimiz gibi 165 Hz bir monitör. Fakat ilk bağlantıları yaptığınız zaman, görüntü ayarlarında gerekli düzenlemeyi yapmazsanız, genelde monitör 60 Hz yenileme hızında çalışıyor. Peki, bu ayarları nasıl yapacağız?

ASUS TUF VG259QR Monitör

  • Masaüstü üzerinde boş bir alana sağ tıklayın.
  • “Görüntü Ayarları” sekmesine girin.

ASUS TUF VG259QR Monitor 11 e1623035570136

  • Görüntü ayarları penceresinde biraz aşağı indiğiniz zaman, “Gelişmiş Görüntü Ayarları” bölümünü göreceksiniz. Bu kısma tıklayın.

ASUS TUF VG259QR Monitör

  • “Görüntü Bağdaştırıcısı özellikleri” bölümüne tıklayın.

ASUS TUF VG259QR Monitör

  • Açılan minik pencereden “Monitör” sekmesine gelin ve buradan da ekran yenileme sıklığını istediğiniz değerle değiştirin.

VG259QR monitör için anlatmadığımız bir detay kalmadı diye düşünüyorum. Dilerseniz tüm bilgiler ışığında bir genel değerlendirme yapalım.

ASUS TUF VG259QR Monitör

Genel Değerlendirme

Sunduğu özellikler ile fiyatı karşılaştırıldığı zaman, gerçekten başarılı diyebileceğimiz monitörlerden bir tanesi. Ekran yenileme hızı gayet iyi. Oyuncuları tatmin edecek bir performansı var.

Bunun dışında dikine kullanılabilecek kadar ergonomik olması da yine önemli artılar arasında. Fakat tüm bu iyi özelliklere karşı, hoparlör kısmında çok geride kalıyor. Daha güçlü ve tatmin edici bir ses beklerdik. Bu detay dışında iyi bir ürün.

Ödüller

editor tavsiyesi ustun performans odul 2021

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler