Cumartesi, Mayıs 18, 2024

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında yeniden birlikteyiz. Bugün masada, ASUS Zenbook 14 UX433FN laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Bilgisayar tercihinde performans elbette herkesin önceliği konumunda. Ancak taşınabilirlik noktasında da azımsanmayacak bir kullanıcı oranı mevcut. Dizüstü bilgisayarlarında piyasanın en güçlülerinden olan ASUS, yeni Zenbook laptop ile hem taşınabilirliği hem performansı bir araya getirmeyi amaçlıyor. Peki laptop, bunu ne kadar başarabiliyor? Gelin birlikte öğrenelim.

Tasarım

ASUS, yeni ürünü Zenbook 14’ü tanıtırken “Dünyanın en küçük 14″ inç dizüstü bilgisayarı” sloganını kullanıyor. Esasen firma, ürünü bu şekilde tanıtmakta haklı zira inanılmaz seviyede ufak ve ince bir laptop tasarımı ile karşı karşıyayız.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 9

Toplamda 1.09 kilogram ağırlığa sahip olan ASUS Zenbook 14, 32 cm en, 20 cm boy ve 16 cm yükseklik ile taşınabilirlikte ciddi bir fark yaratıyor. Öyle ki laptopun kapağını kapattığınızda gördüğünüz bilgisayar, neredeyse A4 dosya kağıdı boyutuna geliyor. Dolayısı ile hem elde hem de çantada taşımaya oldukça elverişli bir ürün görmüş oluyoruz.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 18

Kapağı kaldırıp ekrana baktığımızda da aynı miminal tasarımının devam ettiğini görmekteyiz. Üst düzey laptoplarda bile görmediğimiz %92 ekran gövde oranını bünyesinde barındıran ASUS Zenbook 14, 2.9mm genişliğinde çerçeveli 14″ inç ekrana sahip. 

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 28

Öte yandan ASUS Zenbook 14 UX433FN, oldukça şık ve stilist bir tasarım ile geliyor. Laptopun hakim renklerinde laciverti görürken, ince detay ve diğer süslemelerde altınımsı metal renk görmekteyiz.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 1

Bu noktada lacivert renk, ekran kapağı ve klavye ile birlikte gövdede kullanılmış. Ekran kapağında bulunan ASUS logosu ve klavyenin üst bölümündeki hoparlör şeridinde ise altın rengini görüyoruz. Her iki renk seçimi de, bütünsel olarak hem estetik hem de dikkat çekici şık bir görüntü sunmakta. Ürünün beyaz-altın renkli versiyonu da mevcut.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 31

Zenbook 14’ün klavyesine baktığımızda ASUS’un sık tercih ettiği düşük profil sessiz tuşları görüyoruz. Kullanımı oldukça rahat olan tuşlar, estetik tasarımı tamamlar nitelikte görünüyor. Ayrıca ASUS, klavye ve kapak mekanizmasını birbiriyle etkileşimli olacak şekilde dizayn etmiş durumda.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 23

Buna göre kapağı kaldırdığınızda ekran, 145 derecelik açıya ulaştığında menteşeler bilgisayarı 3 derece yukarı kaldırarak klavyenin en uygun şekilde kullanılmasına olanak tanıyor. ErgoLift adı verilen bu menteşe sistemi, aynı zamanda ses ve soğutma performansına da etki ediyor.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 29

Klavye dışında ASUS, touch pad üzerinde de geliştirmeler yapmış. Buna göre bilgisayarın dokunmatik mouse kontrolcüsü, hem mouse hem de nümerik tuş olarak kullanılabiliyor. Touch padin sağ üst kısmında bulunan noktaya basılı tuttuğunuzda aktif olan nümerik tuş dizilimi, lacivert bir aydınlatma ile kullanıma hazır hale geliyor. Böylelikle nümerik tuş kullanımına alışkın olan kullanıcılar için daha rahat bir kullanım deneyimi sunuluyor.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 26

ASUS Zenbook 14 UX433FN laptopun sahip olduğu giriş çıkışlarda da yeterli sayılabilecek yuvalar bulunuyor. Bu noktada ürünün sağ bölümünde; USB 3.1 yuvası, kulaklk jackı ve SD kart okuyucusu mevcut. Sol kenarda ise güç girişi; HDMI çıkışı, USB 3.1 yuvası ve Type-C yuvası bizleri karşılıyor. Esasen gözümüz bir ethernet portu aramadı değil. 

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 6

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 5

Son olarak ASUS Zenbook 14, kutu içeriğinde kendisine ek kullanım belgelerini ve güç adaptörünü barındırıyor.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 21

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 22

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 30

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 14

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 15

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 4

Teknik Detaylar

Tasarım noktasını tamamladıktan sonra Zenbook 14’ün teknik detay kısmına geçiş yapıyoruz. Bu noktada ilk detay, laptopun sahip olduğu ekran.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 20

Zenbook 14’ün 14″ inç boyutundaki ekranı, 1920x1080p çözünürlük sunan LED bir panel ile geliyor. Bu panelde ASUS, 178 derecelik bir görüş açısı sunarken, aynı zamanda, %100 oranında sRGB renk desteği ile canlı ve gerçekçi görüntülere olanak tanıyor. Ayrıca ASUS, renk ve video renklerinin geliştirilmesi amacı ile ASUS Splendid ve ASUS Tru2Life Video teknolojilerine de bu ekranda destek sunuyor.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 2

Diğer tarafta ekranın 16:9 görüntü ve 60Hz yenileme oranına sahip olduğunu görüyoruz. Bu yenileme oranı, bu seviye bir bilgisayar için yeterli zira yüksek yenileme oranı gerektirecek herhangi bir oyun, bu bilgisayarda kullanılabilir olmayacaktır. 

ASUS Zenbook 14 UX433FN, Intel Core i7-8565U işlemci ile geliyor. Sekizinci nesle dahil olan işlemci, adından da belli olduğu üzere tasarruf odaklı bir işlemci konumunda. İçerisinde 4 çekirdek ve 8 iş parçacığı bulunduran işlemci, frekans noktasında 1.80GHz temel, 4.60GHz Turbo hızlar sunuyor.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 24

RAM tarafında göz attığımızda 16 GB boyunda LPDDR3 bellekler görüyoruz. Düşük güç tüketimi ile gelen bu bellekler, anakarta entegre olduğu için herhangi bir değişiklik desteği sunmuyor. RAM’lerin çalışma frekansı ise 2133MHz hızında.

ASUS Zenbook 14, ekran kartı noktasında da on-board değil harici bir grafik işlemci tercih etmiş. Bu noktada NVIDIA MX150 grafik işlemci kullanılan laptop, işlemcide olduğu gibi düşük güç tüketimli bir donanım tercihi yapmış. Pascal mimarisine ait olan bu ekran kartı, 2GB belleğinin yanında DX 12 desteği de sunuyor.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 25

Öte tarafta laptop, içerisinde Windows 10 Home kurulu olan 512GB boyutunda SSD’ye sahip. Depolama olarak yalnızca SSD kullanılan modelde HDD desteği mevcut değil. Diğer tarafta IR WebCam, yüksek bağlantı destekli WiFi 802.11ac ve Bluetooth 5 desteği de bilgisayarda mevcut. Bu taraftaki tek eksiğin, ethernet girişi olduğunu düşünüyoruz.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 13

Ses tarafına baktığımızda ASUS’un Harman Kardon işbirliği ile birlikte güçlü bir ses çözümü ürettiğini görmekteyiz. 1W gücüdeki Harman Kardon hoparlörden gücünü alan ses kurulumu, aynı zamanda Cortana asistan ile entegre çalışabilen bir mikrofona da sahip. Ses kalitesinin de oldukça iyi olduğunu belirtmeliyiz.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 12

Saydığımız donanım özelliklerinin hemen hemen hepsinin düşük güç tüketimli olduğuna vurgu yaptık. Bu noktada laptopun pil performansı da merak edilen bir konu haline geliyor. ASUS Zenbook 14, bu noktada atom karınca misali bir performans sunuyor.

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 16

Tam dolu halde günlük internet, video ve diğer iş uygulamalarında 9 saati aşan bir pil ömrü sunan Zenbook 14, söz konusu kullanım bir iki oyun etrafında şekillendiğinde 4.5-5 saate kadar düşebiliyor. Yine de bu değerler, bu boyuttaki bir laptop için oldukça etkileyici.

Hocanın Yorumu

Zenbook 14 laptop, sunduğu özellikleri ile günlük, ofis ve seyahat amaçlı kullanımlarda oldukça yüksek performans sunabiliyor. Ancak konu oyun olunca, güncel birçok oyunu ya Low ayarlarda oynatabiliyor ya da oynanmayacak şekilde çalıştırıyor. Dolayısı ile oyuncu laptopu olmayan bu bilgisayarı, bu tarafta değerlendirmenin sağlıklı olmadığı aşikar. 

ASUS Zenbook 14 UX433FN Laptop İncelemesi 8

ASUS Zenbook 14 UX433FN, çıkış sloganının hakkını veren incelik ve boyuta sahip etkileyici bir laptop konumunda. Tasarım noktasında kullanılan renk uyumu şıklığı ve prestiji arttırırken, kompakt yapı ile şekillenen boyut da taşınabilirliği ve çalışma konforunu bir o kadar arttırmakta. Özellikle pil performansı, taşınabilirlik noktasında laptopun gücüne güç katan unsurlardan.

tasarım ödülü editor seçimi

Dolayısı ile günlük, ofis ya da seyahat amaçlı bir taşınabilir bilgisayar almayı düşünüyorsanız, ASUS Zenbook 14 UX433FN sizler için isabetli bir seçim olabilir. Bu noktada laptopu, profile uygun tüm takipçilerimiz için öneriyoruz.

İnceleme yazımızı burada sonlandırırken, ürünün video incelemesine ulaşabileceğiniz bağlantıyı aşağıda paylaşıyor, görüş ve yorumlarınızı bekliyoruz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

ASUS Zenbook 14 UX433FN İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

  1. i7’nin i si bile yok malesef bu laptopta. sürekli throttle yapıp hızı düşürüyor. ilk çıkan halinde bios 300 no varken iyi çalışıyordu arada fanlar giriyordu devreye ama jet gibiydi.
    sonraki bioslar ile performansı iyice kıstılar, fan çalışması çok azaldı ama performansta yerlerde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler