Perşembe, Nisan 25, 2024

Avrupa Komisyonundan Kripto Paralar için Şok Karar!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Anonim olunabilmesi sebebiyle, kripto para birimleri uzun süredir dolandırıcılık, kara para aklama ve diğer mali suçların içerisinde kullanılıyor. Kullanıcılar kripto varlık transferlerini takip edebiliyor, ancak transferi yapan kişi ve alan kişi her zaman anonim kalır. Bununla mücadele etmek için Avrupa Komisyonu, anonim kripto transferlerini ve cüzdanlarını yasaklamayı planlıyor.

Bu hafta sunulan Avrupa Komisyonu (AK) önerileri, kara para aklamayla mücadele (AML) ve terörizmin finansmanıyla mücadele (CFT) kurallarını uygulayarak Avrupa Birliği vatandaşlarını ve Avrupa Birliği’nin mali sistemini korumayı amaçlıyor. Avrupa Komisyonu, teklif paketiyle suç ve terörün finansmanı faaliyetlerini tespit edip bozmayı umuyor.

kripto para ile ödeme
Avrupa Komisyonundan Kripto Paralar için Şok Karar! 3

Avrupa Komisyonu’nun sunduğu paket dört tekliften oluşmakta: yeni bir AB AML/CFT otoritesinin oluşturulması, Müşteri Durum Tespiti ve Menfaat Sahipliği alanlarını etkileyen yeni kuralların uygulanması, mevcut 2015/849/EU Direktifinin ulusal denetçileri ve Mali İstihbaratı kapsayan yeni kurallarla güncellenmesi, Üye ülkelerdeki birimler ve kripto varlık transferlerini izlemek için 2015 Fon Transferleri Yönetmeliğinin revizyonu.

Bu tekliflerin çoğu büyük şirketlere yönelik olacak, ancak bazıları genel olarak halka açık kripto varlıklarını da etkiliyor olacak. Avrupa Komisyonu’nun yeni önerisine göre, hizmet sağlayıcılar müşterileri üzerinde durum tespiti yapmakla yükümlü olacak. Ayrıca, tüm transferlerin kaynaktan gittiği yere kadar tamamen izlenebilir olmasını sağlayarak “kara para aklama veya terörizmin finansmanı için olası kullanımı” önleyecek.

Bitcoin
Avrupa Komisyonundan Kripto Paralar için Şok Karar! 4

Teklif eğer onaylanırsa, varlık transferlerini veya geleneksel bir banka havalesini gerçekleştiren kripto hizmet sağlayıcıları, göndericinin adının, oluşturucunun hesap numarasının, oluşturucunun adresinin, kişisel belge numarasının, müşteri kimliğinin veya doğum tarihi ve yerinin, müşterinin adının gözükmesini sağlayacak. Transferi alan kişi, transferi alan kişinin hesap numarası ve hesapların bulunduğu yerde şeffaflıkla listelenecek.

Öte yandan, transferi alan kişinin hizmet sağlayıcısı, transferi yapan kişinin bilgilerinin meşruiyetini tespit edebilecek bir sistem ve gönderen veya alıcı hakkında herhangi bir bilginin eksik olup olmadığını tespit etmek için bir izleme sisteminin uygulanmasından sorumlu olacaktır.

Önerinin yasalaşmadan önce Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Süreç iki yılı bulabileceğinden, partilerin bu konuyu ne zaman oylayacağı belli değil.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler