Cumartesi, Nisan 20, 2024

AYM Wikipedia’nın açılabilmesi için görüşme tarihi verdi

Paylaş

silkroad gaminggentr

29 Nisan 2017 tarihinden bugüne kadar hala erişime kapalı olan Wikipedia için yeşil ışık aranıyor. Anayasa Mahkemesi (AYM) Wikipedia’nın açılabilmesi için Wiki’nin yaptığı başvuruyu onayladı. Türkiye’yi DEAŞ’a yardım eden ülke konumunda gösteren Wiki, ortalama 2.5 senedir ülkemizde erişme kapalı.

Neden kapatılmıştı?

Aslında ortada büyük bir sorun vardı. Yukarıda da bahsettim ama Wikipedia Türkiye‘yi DAEŞ’e yardım eden ülke konumunda göstererek fitil ateşlendi. Wikipedia’da bir takım belgeler yayınlandı. Ardından Türkiye Cumhuriyeti ve Anayasa Mahkemesi kararınca bu içeriklerin doğru olmadığı, bunların derhal kaldırılması gerektiği belirtildi.

Siteye girince sol tarafta bulunan logonun hemen üstünde “2 yıldır özlüyoruz” ibaresi de dikkatlerden kaçmıyor.

wikipedia 2 yil

WikiPedia ise geri adım atmayınca, aşağıdaki karar yürürlüğe girdi;

“5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)”

wikipedia 004

26 Aralık tarihinde görüşme var

26 Aralık tarihinde Anayasa Mahkemesinde tekrar bir görüşme gerçekleştirilecek. İç Tüzüğün 28. maddesinin 3. fıkrası uyarınca Genel Kurul’a sevk edilen Wikipedia, alınan karar gerekçesi ile bu başvuruyu kabul ederek, tekrar açılması için yeşil ışık vermiş oldu.

Eğer mahkemede Wikipedia belgelerin kaldırıldığını onaylar ise, tekrardan erişime açılmaması için hiçbir engel kalmıyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler