Perşembe, Nisan 25, 2024

Bir Hukuk Bürosu, Apple ve Samsung’a Radyasyon Konusunda Dava Açtı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Şikago merkezli hukuk firması Fegan Scott, hem Apple hem de Samsung aleyhine bir dava açtı ve bağımsız testlerin son akıllı telefonlardaki radyofrekans radyasyon seviyelerinin “üreticilerin pazarladığı” seviyelerde kullanıldığında “federal limitleri aştığını” iddia etti.

Bu davanın temeli Ağustos ayına kadar uzanıyor. The Chicago Tribune , popüler akıllı telefonların ürettiği radyofrekans radyasyon seviyeleri hakkında bir soruşturma başlattı.

Ağustos'taki Chicago Times Araştırmasından RF Radyasyon Testi Sonuçları
Ağustos’taki Chicago Times Araştırmasından RF Radyasyon Testi Sonuçları

Gazete, federal kurallara göre birkaç akıllı telefonu test etmek için akredite bir laboratuvar kiraladı ve Apple’ın iPhone’larından bazılarının güvenlik sınırlarını aşan radyofrekans radyasyonu yaydığını iddia etti. Apple sonuçlara itiraz etti ve yapılan açıklamada, testin “iPhone‌ modellerini doğru bir şekilde değerlendirmek için gerekli prosedürlere uygun olmamaları nedeniyle” testin yanlış olduğunu söyledi.

“‌‌iPhone‌‌ 7 dahil tüm iPhone‌‌ modelleri FCC tarafından ve ‌‌iPhone‌‌’un satıldığı diğer her ülkede onaylıdır. Dikkatli bir şekilde gözden geçirildikten ve (Tribune) raporunda test edilen tüm ‘iPhone’ modellerinin daha sonra doğrulanmasından sonra, uygun olduğumuzu ve geçerli tüm radyasyona maruz kalma kurallarını ve sınırlarını karşıladığımızı doğruladık.”

O zamanlar, FCC sonuçlara ilişkin kendi soruşturmasını başlatacağını söyledi ve Chicago Tribune’un bulgularını yayınlamasından bir gün sonra, Fegan Scott hukuk firması iddialara ilişkin kendi soruşturmasını başlatma sözü verdi. Fegan Scott, dokunulduğunda veya vücuda yakın bir zamanda yayılan radyo frekansı radyasyonunu ölçmek için sıfır ila 10 milimetre arasındaki altı akıllı telefon modelinin kendi testini yapmak için FCC onaylı bir laboratuara üye oldu.

Dava açılan modeller

Testi yapan laboratuvar, iki milimetre, iPhone 8 ve Galaxy S8’in “federal maruz kalma limitinin iki katından fazla” ve sıfır milimetre de iPhone 8’in federal maruz kalma limitinden beş kat daha fazla olduğunu iddia ediyor. Sonuçları aldıktan sonra, Fegan Scott, hem Apple hem de Samsung’a iPhone ‌ 7 Plus, iPhone 8, iPhone XR, Galaxy S8, Galaxy S9 ve Galaxy S10’u kapsayan resmi bir dava açmaya karar verdi.

“Apple ve Samsung akıllı telefonları yaşama biçimimizi değiştirdi. Yetişkinler, gençler ve çocuklar e-postalarını kontrol etmek ya da oyun oynamak ve akıllı telefonlarında iş veya okul alıştırmaları yapmak için uyanıyorlar. Bu cihazları gün boyunca ceplerinde taşıyorlar ve tam anlamıyla uykuya dalıyorlar onlarla yataklarında. “

“Üreticiler tüketicilere bunun güvenli olduğunu söylediler, bu yüzden RF radyasyona maruz kalmanın test edilmesinin ve bunun doğru olup olmadığını görmenin önemli olduğunu biliyorduk. Bağımsız sonuçlar RF radyasyon seviyelerinin bazen federal maruz kalma sınırının çok üstünde olduğunu doğruladı Telefonlar Apple ve Samsung’un bizi cesaretlendirdiği şekilde kullanıldığında yüzde 500 oranında aşılması Tüketiciler gerçeği bilmeyi hak ediyor. ”

Fegan Scott’a göre, laboratuarda yapılan testler “üreticilerin belirlediği koşullar” yerine “gerçek kullanım koşullarını” yansıtıyor; bu da testin Apple’ın kendi iç testlerinde yaptığı gibi yapılmadığı anlamına geliyor. Örneğin, Apple, 0 mm ve 2 mm’de değil, 5 mm’de test eder. Chicago Tribune ‘ın orijinal testi düşük sinyal ve maksimum radyofrekans radyasyon seviyesini oluşturmak için tam güç telefon işleyişi bakımından olabilecek en kötü senaryoyu taklit eden bir şekilde yapıldı. Hukuk bürosunun testinin nasıl yapıldığı belli değil.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler