Çarşamba, Nisan 24, 2024

Black Desert CBT Değerlendirmesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Black Desert CBT sürecini başarıyla tamamladı. Peki bu süreçte neler oldu? İşte,PC Hocası Black Desert CBT Değerlendirmesi karşınızda. Black Desert, Türkiye’ye gelmesiyle birlikte MMORPG serverler tarafından ilgiyle takip edilir olmuştu. Heyecanlı bekleyişin ilk ayağı olan 8-12 Kasım tarihleri arasındaki Kapalı Beta Süreci, dün gece yarısı itibariyle son buldu. Bizzat katılım sağladığım CBT sürecinde oldukça tatmin olduğumu ve OBT sürecini sabırsızlıkla beklediğimi belirtmeliyim. Başlıklar halinde değerlendireceğim yazımda; Black Desert CBT sürecinde yaşanan hatalardan tutun oyunda mevcut olan sınıflara, oynanışından içeriğine ve o muhteşem veda gecesine kadar kendi gözlemlerimle sizlere aktarıyor olacağım. Lafı daha fazla dolandırmadan Black Desert Sınıflarından başlayalım.

Black Desert Sınıfları

Black Desert Türkiye‘de ilk duyurulduğunda 4 sınıfın varlığından bahsediyorduk. Ancak CBT sürecinde oyunun yöneticileri bir sürpriz yaparak 2 sınıfı daha oyuna dahil etti. Aslında bu sınıfların geleceğini biliyorduk. GameX fuarındaki tanıtımda deneyimleyen arkadaşlarımız hatırlayacaklardır; fuar alanındaki bilgisayarlarda tüm sınıflar bizlere gösterilmişti. Ve orada sohbet ettiğim görevliden aldığım bilgi OBT sürecinde tüm alanda gördüğümüz sınıfların olacağı yönündeydi. Bizleri çok da fazla bekletmek istememiş olacaklar ki CBT’nin 3.gününde 2 yeni sınıfı deneyimlememiz için bizlere sundular. Peki bu sınıflar hangileriydi? Dilerseniz sınıf sınıf değerlendirirken bu bilgiyi tam yerinde vereyim.

Savaşçı

Black Desert CBT Degerlendirmesi Savasci PC Hocasi

İlk kullandığım ve bu oyunda kullanacağımı düşündüğüm sınıflardan birisi ile başlıyoruz. Oynaması oldukça keyifli olan ve slotların arasına çekinmeden girdiğim savaşçı sınıfı her yönden dengeli bir yapıya sahip. Kaçınma özelliği pek bulunmasa da yüksek defansı ve kendine verebildiği defans buffları sayesinde buna pek de ihtiyacı olmadığını belirtebilirim. Bizlere ilk gösterilen 4 sınıftan bir tanesi olan savaşçı, Black Desert‘ın temel sınıflarından demem sanıyorum ki yanlış olmayacaktır. Oynaması ve anlaşılması kolay olduğunu düşündüğüm ya da bana uyan bu sınıfı kullanırken manaya ihtiyacınız olmuyor. HP barınızın hemen altında bulunan sarı barı ise iki üç sol tık kullanarak seri seri doldurabiliyorsunuz. Skilleri geniş alanları etkilemese de etrafınıza topladığınız yaratıkları tek bir skill ile öldürebileceğiniz gibi sol ve sağ mouse tuşlarına basılı tutarak da çok yüksek hasarlar çıkartabilirsiniz. Oyundaki hasar dengesine bakacak olursak çok iyi bir konuma oturtamayacak olsak da, savaşçı sınıfının sizi tatmin edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Okçu

Black Desert CBT Degerlendirmesi Okcu PC Hocasi

Okçu sınıfını çok fazla oynayan görmüş olsam da kullanırken beni pek tatmin etmediğini belirtmeliyim. Belki de oynayış stili bana pek uymuyordu bilemiyorum ancak OBT’de tercih etmeyeceğimi söylemeliyim. Defans yönünden oldukça zayıf olan okçu sınıfını kullanırken nasıl kitelamanız gerektiğini iyi öğrenmeniz gerekiyor. Kaçınma özelliği maksimum olan okçu sınıfının hasarına bakacak olursak; epey yüksek olduğunu belirtebiliriz. Kullanımı bakımından herkesin kullanamayacağını düşündüğüm bu sınıfı seçecekseniz eğer, hakkını verdiğinizden emin olun derim. Usta bir okçunun ellerinde bu sınıf ortalığın tozunu atabilir. 4 temel sınıftan biri olan okçu, eğer ki size uymadıysa hemen sınıf değiştirin derim, aksi halde yemden başka bir şey olmazsınız.

Sahire

Black Desert CBT Degerlendirmesi Sahire PC Hocasi

Şu kadını kullanırken bu kadar zevk alacağımı biri söylese hayatta inanmazdım. Sahire hem yakından hem uzaktan vurabilen ender bir sınıf. Çok yüksek hasarının yanında artıları saymakla bitmiyor. Defansının düşük olması haricinde oyunda ne varsa bu kadına koymuşlar desem yeridir. Tek kelimeyle bayıldım! Buff skillleri sayesinde hem atağını hem de defansını yükseltebilen Sahire, son derece ölümcül yapıya sahip. Gerek yakın mesafeden gerekse uzak mesafeden çok yüksek hasarlar çıkartabiliyor. Hem can, hem de mana yenileme özelliğine sahip. Kaçınma olarak değerlendirecek olursak bir kere bile hasar almadan oyundaki bossları öldürdüğümü söyleyebilirim. Son olarak Sahire‘da 4 temel sınıf içerisinde yer alıyor. Uzun lafın kısası Sahire: Tam not!

Vahşi

Black Desert CBT Degerlendirmesi Vahsi PC Hocasi

Hani taktik maktik yok bam bam bam! Deriz ya, işte Vahşi sınıfı tam da böyle. 4 temel sınıfın sonuncusu olan Vahşi oynanabilirlik açısından son derece keyifli. İri yarı olan bu abimiz önüne geçeni resmen parçalamak üzerine kurulmuş. Çok yüksek hasarı ve çok yüksek defansı sayesinde çatır çutur girişiyor. Alana etkisinin pek olmadığını söyleyebilirim. Benim oynayış tarzıma çok hitap etmediği için OBT’de tercih etmeyecek olsam da, sırtına alıp yere çarpan sınıfları sevenlerdenseniz Vahşi tam size göre. Vahşi’de atak-defans tamam süper de diğerleri? dediğinizi duyar gibiyim. Allah atak-defans vermiş gerisini koyvermiş. Tam manasıyla Vahşi böyle. Çok ilginç ama bir o kadar da keyifli bir sınıf.

Büyücü

Black Desert CBT Degerlendirmesi Buyucu PC Hocasi

Sıra geldi OBT’de muhtemelen tercihim olacak sınıfa: Büyücü! İnanılmaz yüksek hasarları ve geniş alanlara etkisiyle Büyücü tek kelimeyle muhteşem. Hem bireysel hem de çoklu iyileştirme becerisi bulunuyor. Skillerin hazırlama sürelerini sıfırlayan büyüsüne basıp mananızı süpürünceye kadar durmaksızın alan atabilirsiniz. Mananız mı bitti o da dert değil mana emersiniz olur biter. Defansı epey düşük olsa da eski Knight‘çılar bilir, lure yaparak yani mobların sizi takip etmesini sağlayıp etrafınızda ordu oluşturarak enfes alan skillerinizle bir çırpıda tertemiz edebilirsiniz. Çok seri biçimde kastığım Büyücünün son derece keyifli olduğunu söyleyebilirim. CBT’nin 3.gününde eklenen Büyücü sınıfından sıkılmak pek mümkün gözükmüyor.

Cadı

Black Desert CBT Degerlendirmesi Cadi PC Hocasi

Sıra geldi son ve yine CBT 3.gün eklenen sınıfımıza: Cadı! Cadının Büyücüden açıkçası bir farkını göremediğimden devam etmedim. Aralarındaki tek fark hasarının bir tık daha az olup menzilinin yüksek olması. Özellikle savaşlarda ölmediğini okumuştum. Büyücü beceri kullanmak için yaklaşmak zorundayken, Cadı uzaktan uzaktan indirebiliyor. Henüz tam kararımı verememiş olsam da OBT karakterim Cadı da olabilir. Sanırım çok kararsızım 🙂

Oynanış ve İçerik

Black Desert, pek de alışık olmadığımız ilginç tuş kombinasyonlarına ve devasa içerik dünyasına sahip. Kocaman haritada bir baştan bir başa gitmek için ışınlanamıyorsunuz. Atınıza atlayıp yolları aşmak zorundasınız. Her şehrin deposu ayrı ve bu depoyu genişletmek için ev-depo almak zorundasınız. Görev sistemi oldukça başarılı. Görevinizi size gösteren yön bulma yardımcıları ve “siz yorulmayın ben giderim” özelliği sunan T tuşu bulunuyor. Slotların Spawn süreleri oldukça kısa. Yani burada yaratık bitti az öte gideyim salça olup ks atayım demenize gerek yok. Grafik bazında değerlendirecek olursak; eğer sağlam bir sisteminiz varsa max ayarlarda inanılmaz keyif verdiğini söyleyebilirim. Sağlam bir sistem dedim çünkü Black Desert’ı son ayarlarda oynamak için güçlü bir sisteme sahip olmanız gerekiyor. Oyunda balıkçılıktan aşçılığa bir çok meslek bulunuyor. Dileğinizi geliştirebiliyorsunuz. Balık tutmak çok keyifli, kaçırınca deli oluyor insan 🙂 Yüzebiliyor, çömeliyor, yerde sürünebiliyorsunuz. Oraya buraya tırmanmak, ağaç kesmek, bitki toplamak, avlanmak ve daha öğrenemediğim bir çok içeriği deneyimlemek isterseniz, Black Desert paketlerinden birini alabilirsiniz. Evet oyunu oynayabilmek için satın almanız gerekiyor. Oyuna baktığımızda verilen parayı sonuna kadar hak ettiğini söyleyebilirim. Gelişmiş binek ve pet sistemi, havanın bir anda değişmesi, değişen havaya göre etkilenen karakter ve daha bir çok şey Black Desert Online‘da sizleri bekliyor.

Not: CBT sürecinde, chatte admini bile çileden çıkartanlar umarım OBT sürecinde bulunmazlar. Eğlendiklerini mi düşünüyorlar bilemiyorlar ama diğer tüm oyuncuların oyun zevkini baltaladıkları su götürmez bir gerçek.

Black Desert CBT Hataları

CBT’nin ilk günü belki de en büyük problem yaşandı. Rezerve ettiğimiz aile ve karakter adlarını kullanamadık. Bu süreçte ya birileri önceden almış oldu ya da gerçekleşen hata yüzünden rezerve edilen isimler alınamaz konumdaydı. Normalde 30 level olarak belirlenen CBT üst sınırı 29 level %99,99’da kalıyordu. Kara ruh kısayolu sorunu, sunucu adı sorunu, sohbet kısmında iyileştirmeler, Web deposundan aktarılamayan eşyalar ve bazı yapıların içerine sıkışıp kalan canavarlar gözlemlediğim hatalardı. Neyse ki tümü yetkililerce çözüldü. Tam anlamıyla CBT’de OBT tadı almamızı sağladılar. Kendilerine ilgileri için çok teşekkür ederim.

Black Desert CBT Kapanış Etkinliği

Black Desert CBT sürecini 1 vefa puanları ile aldığımız havai fişekler ve dilek fenerleri eşliğinde veda etti. Tam gece vaktine denk gelen etkinlik 12 Kasım 23.00’da başlayıp 23.59’da son buldu. Muhteşem seyir zevki sunan etkinlikte gökyüzünde Dolunay bulunması benim için ayrı bir özel detaydı. Çatılara tırmanıp zevkle seyrettiğimiz, güzel görseller yakalayabilmek için oradan oraya gezdiğimiz 1 saatlik kapanış etkinliği görülmeye değerdi.

Black Desert CBT Degerlendirmesi Kapanis 2 PC Hocasi

Dilek fenerlerini uçuran karakterimizin dua ettiği sırada, oyunculardan da dua eden olmuş mudur bilinmez ama çatıların kenarlarında oturmuş gökyüzünü seyreden kalabalığın insana oyundan çok daha fazlasını hissettirdiği kesin.

Black Desert CBT Degerlendirmesi Kapanis 4 PC Hocasi

Etkinliği seyrederken kalabalıkta pvp yapanlar mı ararsınız, chatten GM buldum soru sorayım diyenleri mi? Yoksa ellerindeki bayrakları sağa sola savuran Klan başkanlarını mı hepsi mevcuttu. Orada bulunup da gökyüzünü seyretmek yerine yerlerde skill atmaya çalışanları gerçekten anlamıyorum. Sanırım; iki tane daha vurayım bir daha nerede vuracağım düşüncesiydi onlara o davranışları yaptıran.

Black Desert CBT Degerlendirmesi Kapanis 3 PC Hocasi

Bir çırpıda tükenen CBT süreci, geride bıraktıkları ile hatırlanmaya devam edecek gibi duruyor. Herkesin öğrenmeye çalıştığı ama bir türlü açıklanmayan “OBT ne zaman?” sorunsalı ise hala gizemini koruyor.

Black Desert CBT Degerlendirmesi Kapanis 1 PC Hocasi

Eğer siz de OBT başladığında bizimle beraber Black Desert oynamak isterseniz; WalterHolk nickimden beni bulabilirsiniz.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler