Cuma, Nisan 26, 2024

Booking.com’un Türkiye Faaliyetlerine Neden Son Verildi ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın en büyük otel arama motoru olan Booking.com alınan mahkeme kararı nedeni ile Türkiye’de yasaklanacağı onayı çıktı. Olay TURSAB ile Booking Türkiye arasında geçtiği gibi, mahkemeyi TURSAB kazandı ve açılan davada rekabet gerekçeleri ön plana çıktı.

Booking.com Türkiye Çalışmalarına Son Verebilir

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından açılan dava sonucunda birlik üyesi olan seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabet sürekli gün yüzüne çıkıyordu. Bu haksız rekabetin önlenmesini isteyen TURSAB ise açtığı davada Online rezervasyon portalı olan Booking.com‘u Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması için mahkemeye vermişti. Uzun bir sürenin ardından mahkeme kararı açıklandı.

Mahkeme tarafından açıklanan kararname ise şu şekilde:

‘İstanbul 5.Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2015/1174 E. sayılı dosyasına istisnaden açılan davanın 29.03.2017 tarihli gerçekleşen duruşmasında Booking.com benzeri şirketinin Booking internet sitesi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik oteller, konaklama tesislerinin pazarlanması veya pazarlanmasına aracılık etmesi yönündeki tüm faaliyetlerinin durdurulmasına, bu konuda BTK’ya yazı yazılmasına karar verildi.’ ifadeleri kullanıldı.

İş şuanda BTK’ya gidecek olan yazı ile birlikte resmi kararın yürürlülüğe geçmesi yönünde olacak. Yani bir aya kalmayacak şekilde Booking.com web sitesini ziyaret ettiğinizde sitenin Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından yasaklandığına şahit olabilirsiniz.

booking turkiye faaliyetleri

Booking Tarafı Açıklama Yapmadı

Alınan kararlar üzerine mahkemeye katılan Booking.com avukatı konu hakkında konuşmama hakkını kullandığı gibi, şimdi nasıl bir adım atılacağı konusunda gözler platformu çevrilmiş durumda.

tursab baskani

TURSAB Açıklama Yaptı

Mahkeme sonucunda TURSAB açıklama yaparak başkan şunları söyledi: ‘Site müşteriyi bulduktan sonra yanıltıp haksız rekabet yaratıyordu. Sürekli komisyon arttırdıkları gibi, biz de bu kararı bekliyorduk. Aynı zamanda adalet yerini buldu diyoruz. Biz davamızda haklıydık. Onlar vergi ödemediği gibi, biz vergilerimizi ödemeye devam ediyoruz. Sürekli komisyon arttırarak otelleri baskı altında tutuyorlardı. Biz oda bulamadığımız gibi, rekabet kurumu tarafından 2.5 milyon TL ceza kesildi.’ dedi.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler