Cuma, Mart 29, 2024

BTK Artık Sınırsız İnternet ve Telefon Kesebilme Yetkisine Sahip

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) artık yeni yasal düzenlemeye göre resmi olarak internet ve telefon iletişimini sınırsız süre ile kesebilme yetkisine sahip. Resmi gazetede yayınlanan bildirinin detayları haberimizde.

BTK’da Artık Sınır Yok


11 Haziran 2016 tarihli ve 29739 Sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanan bildiriye göre artık Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) savaş, genel seferberlik, ulusal güvenlik, tehdit ve benzeri unsurlarda internet ve telefon iletişimlerini askıya alma yetkisine kavuştu. Karar merceğine göre belli alanları isterse sınırsız olarak internet ve telefon erişimlerini kısıtlayabilecek.

internet-erişim
Yayınlanan resmi bildirgenin satış başlıkları ise şu şekilde:

“Kurum; herhangi bir savaş, afet, genel seferberlik, ulusal savunma ve kamu güvenliği unsurlarında gerek görüldüğü taktirde, sınırlı veya sınırsız süre ile işletmecinin işletme faaliyetinin tamamını veya bir kısmını askıya alabilir ve doğrudan şebekeyi işletebilir. Bu durumda geçecek olan süre, yetkilendirme süresinin sonuna eklenecektir.” denildi.

Bildirgenin bir diğer ilişkili maddesi ise şu şekilde devam etti;

“Erişim sağlayıcısı olan veya telefon hizmetleri sunan işletmeciler, taraflara ilişkili olan IP adresleri, port aralıkları, verilen hizmetlerin başlatılma ve bitirilme tarihleri, hizmetlerin türü, aktarılan verilerin boyutları, kullanıcıların sayıları ve abone kimlik bilgileri dahil alt yapı üzerinden gerçekleşen görüşmelere ait trafik bilgilerini toplamda iki yıl süre ile; kullanıcı bilgilerini ise ilgili mevzuatta belirtilen zaman aşımı süresi boyunca muhafaza etmek ile yükümlü kılınmıştır.” açıklamaları yapıldı.

İnternet-Yasak
Şimdi Ne Olacak Hoca ?

Dediğinizi hisseder gibiyiz. BTK‘nın almış olduğu bu yetkilendirmeler sayesinde artık acil durumlarda, doğal afetlerde, savaş veya benzeri tehdit durumlarında ulusal güvenlik öncü kılınarak internet ve telefon iletişimleri askıya alınabilecek.

Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz senelerde yaşadığımız Gezi Parkı olayları, Rusya-Türkiye arası gerilimler, Doğu’da yaşanan terör olayları, bombalı eylemler ve benzeri olaylar örnek verilebilir.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

4 YORUMLAR

    • Konu hakkında yorumu yazıda yaptık ancak şöyle söylemeliyim, her olayda İnternet erişimleri ve telefonlar kesilebiliyor hatırlarsanız YouTube döneminde. Şimdi yetkiler BTK’nın elinde tamamen, hal böyle olunca genel bir kaos ortamında daha sık bu görüntüler ile karşılaşabiliriz. Ancak kesintiler nasıl sağlanır orasını biz de merak ediyoruz..

  1. Zaten firmalar çağ dışı internet veriyor onuda kesmeyin bari 6 megabit internet var bizim köyde 10-15 bin arasu nüfus var, ama beyefendiler gelip bağlamıyolar. Hiper internet geçende 2000 nüfuslu olmayan bi yere gittim şehirdende uzak bildiğin köy gibi ama ilçe olmuşlar hiper internet çekmisler dedim ciddi olamazlar cidden çekmişler hiper internet şehire 20 km uzaklıkta bide bu dediğim yer bizim yakinimizda var tam 7 km bizim evin önüne kadar köyün ortasındayiz tam ama gelde firmaya çektirt o fiberi yiyiosa burda elit biri otursa saniyede baglarlar interneti ama nerde turktelekomda o kafa küçücük yere hiper çekiyo bize çekmiyor..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler