Çarşamba, Mayıs 8, 2024

BTK Rehber Uygulamalarına İnceleme Başlattı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son günlerin popüler konusu olan rehber de nasıl kayıtlıyım uygulamaları gibi uygulamaların incelemsini başlattı. Özellikle sosyal medya da başlayan bu akım daha önceki yazımızda da belirtiğimiz gibi kullanıcıların bilgilerini kayıt altına alıp başka yerlere satılması durumunu yaşayabilirsiniz.

Bakanlık Konu İle İlgili Açıklama Yaptı!

Cep Telefon numarası ile sorgulama yapan rehber uygulamalarının kişisel verilerin usulsüz kullanımına ilişkin endişeleri de beraberinde getirdi. Söz konusu mobil uygulamalara yönelik şikayetlerin artması üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)  harekete geçti. Get Contact dahil 25 mobil uygulama için inceleme başlatıldı.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, hızla dağılan ve güvenlik açığı içeren 3. parti uygulamalarla kaynağı belli olmayan, kullanıcıdan destur talep eden GetContact ve benzeri uygulamaların şahsi bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine kapı aralayabileceği ile ilgili uyardı. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe de  muhabirlere, en popüler kılavuz uygulamalarından GetContact‘ın kullanıcıların numarasını ve isimlerini havuzunda topladığını söyledi.

5aba74a018c77316ecee7140

Konu ile ilgili inceleme başlatılacağını ve BTK’nın bu konu üzerine kullanıcıların bilgilerini korumak için inceleme ve durdurma faaliyetlerine başlayacağı bildirildi. kılavuz uygulamaları arasında GetContact, CIA, UpCall, Truecaller, CallApp, Kim Arıyor? gibi  uygulamalar bulunmakta.

Bu uygulamaların yalnızca Google Play üzerinden indirilme sayısı 100 milyonları bulduğu belirtildi. Kişisel verileri koruma kanununa aykırı olduğu gerekcesi ile 25 ocakta bu tarz rehber uygulamalara yasak getirilmişti.Söz konusu bir çok internet sitesine ve uygulama yapımcılarına kapatılması konusunda uyarı gönderilmişti.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler