Salı, Nisan 23, 2024

Rehberde Nasıl Kayıtlıyım Uygulaması Olan GetContact’ı Kullanmayın

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dün sosyal medya üzerinde birden rehberde nasıl kayıtlıyım uygulaması olan GetContact‘ı kullanmaya başladı. Ardından indirip uygulama üzerinde nasıl kayıtlı olduğunu öğrenen kişiler uygulamaya verdikleri izinlerden sonra pişman olsalar da, toplanan datalar ile ne yazık ki büyük risklere giriyorlar. Peki GetContact‘ı neden kullanmayın diyoruz?

Gizliliğin Senin İçin Hiçbir Önemi Yok mu?

Daha yeni Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg izinsiz bir şekilde verileri sattığı için, linç girişimlerine başlandı ve hatta büyük markalar da Facebook sayfalarını sildiler. Hal böyle olunca Facebook’u yüklerken verdiğimiz izinler ne olmuş oluyor? Havaya gitmiş oluyor. İnsanlar para için bu verileri rahatlıkla satıyor ve sağda solda izinsiz bir şekilde kullanıyorlar.

Hiç dikkat ettiniz mi? Telefonunuza bir uygulama indirdiğiniz zaman sizden bir sürü izin isterler. Bu izinlerin detaylarına baktığımız zaman ses kayıtlarını alabilecek türde olan uygulamalar bile var. Hele bugün patlayan rehberde nasıl kayıtlıyım uygulaması GetContact da hiç masum değil.

Eğer gizlilik benim için önemli değil, alsınlar paylaşsınlar istedikleri gibi diyorsan, zaten şuanda bu sayfadan ayrılmanı tavsiye ediyorum hocam. Boşa değerli vaktini, burada bu içeriği okuyarak geçirme derim.

Telefonunuzdaki Verileri Topluyor

GetContact uygulamasını telefonunuza sorunsuz bir şekilde izin istemeden yükleyebiliyorsunuz. Buraya kadar zaten hiçbir sorun yok. Ancak kimse şunu düşünmüyor; Uygulamaya verileri veren kişiler uygulamayı indiren kişiler. Yani bu uygulama indirilmemiş olsaydı, kimse rehberinde nasıl kayıtlıyım sorusuna cevap bulamayacaktı.

Yani bu uygulamaya siz izinleri vererek, telefonunuzdaki bilgileri karşı taraf ile paylaşmış oluyorsunuz. Sonra arkadaşınız da bu uygulamayı yüklediğinde ortak numaralar kısmında kendinisi görüyor ve nasıl kaydedildiğini öğreniyor. Peki ne gerek var? Çok mu önemli arkadaşınızın telefonunda nasıl kayıtlı olduğunuzu öğrenmek? Verilerinizin gizliliğine hiç mi önem vermiyorsunuz eyy ahali?

“Havuz Sisteminin Bir Parçasısınız”

Uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra, telefon numaranızı girerek üyelik işleminizi tamamlıyor ve ardından GetContact‘ı kullanmaya başlıyorsunuz. Veri tabanından çekilen sorgulamalar sayesinde çevrenizdeki arkadaşlarınız da bu uygulamayı daha önceden kullandıysa, ortak detaylar ortaya çıkıyor. Özel hayatın gizliliğini kolaylıkla teslim ettiğimiz bu tür uygulamaları kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

rehberde nasil kayitliyim get contact 002

GetContact Numara Silme İşlemi Nasıl Oluyor?

Öncelik olarak uygulama sizlere numara silme seçeneğini veriyor. Ancak numaranızı sistemden tamamen silip silmediği konusunda bir bilgi bulunmuyor. Büyük ihtimal ile numaranızı silmeyecek ve başka bir arkadaşınız sizin numaranızı yine veri tabanı üzerinden görecektir.

Eğer uygulama üzerinden numaranızı silmek istiyorsanız, programı telefonunuzdan kaldırmadan önce ayarlara girip Unlist özelliğini kullanın. Adım adım sıralayacak olursak;

  • GetContact Hakkında bölümüne girin.
  • Ardından hesap ayarları sekmesine giriş yapın.
  • Son olarak hesabını sil seçeneğini işaretleyerek işlemi tamamlayın. Bu işlem bittikten sonra numaranız silinmez. Silmek için yukarıda bahsettiğim Unlist özelliğini mutlaka kullanmanız gerekiyor.

Ücretsiz olarak GooglePlay Store ve Apple Store’da bulunan GetContact, sosyal medyada giderek yayılmaya devam ettiği için, verilerin gizliliği adına sizleri uyarmak istedik.

get contact

Kanunen Yasal Yaptırımlar Mevcut

Resmi Gazete‘de yayınlanmış olan karara göre; Bu tür uygulamalar, internet siteleri veya sosyal medya hesapları kişilerin verilerini topladığı için, kolaylıkla bu veri tabanını istediği her platforma satabilir veya izinsiz paylaşabilir. Ardından reklam amaçlı satılan bu bilgiler verilerin büyüklüğüne göre, yüzbinlerce TL para kazanmalarına sebebiyet veriyor.

İsim sorgulandığında telefon numarası bilgilerini veren, ve başkalarının telefon rehberinde nasıl kayıtlı olduğunu gösteren bu tip programlar ve uygulamalar kanunlara uymadığı için durdurulması gerektiği defalarca paylaşıldı. Karara göre bu detayı sunan pek çok uygulama da durdurulmuş veya silinmişti. O yüzden siz siz olun, kesinlikle verilerinizi tanımadığınız uygulamalar ile paylaşmayın.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

  1. Unlist linkini de koysanız daha güzel olurdu. Zira hesabı sildikten sonra programda SSS kısmına ulaşım olmadığı için unlist bağlantısına erişim zor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler