Salı, Ekim 22, 2024

CAMM2 nedir? Yeni RAM’ler mi Geliyor?

Computex 2024 kapsamında birçok yeni teknolojiyle karşılaştık. Fuar, yakın gelecekte PC dünyasının nasıl değişimlere uğrayacağını da ortaya koydu. İşte CAMM2 bellekleri de PC evreninde yaşanan en büyük değişimlerden biri olacak. Peki yeni teknolojiyle beraber son kullanıcıları neler bekliyor? CAMM2 nedir? Kimler kullanabilecek? Hadi merak edilen şu soruların cevaplarını verelim.

CAMM2 Nedir?

CAMM2 ( Sıkıştırmaya Bağlı Bellek Modülü), daha yüksek hızlara ulaşılmasını sağlayan ve daha küçük modül yapısıyla daha dar alanlarda kullanılabilen yeni bir bellek standardıdır.

Genel geçer bir tanımın içerisine sıkışmayalım ve konuyu biraz daha açalım. Mevcut kullandığımız DIMM RAM’lerdeki yapıyı düşünün. Mevcut düzende uzun RAM çubukları kullanıyoruz ve bu çubukları dikine bir şekilde belirli slotlara yerleştiriyoruz.

CAMM2 belleklerde ise durum çok daha farklı. Yeni belleklerde yassı ve çok daha ince olan tek bir modülümüz var. Land Grid Array yani LGA arayüzüne sahip olan bu modülleri, tıpkı işlemcilerde olduğu gibi pinler üzerinden anakarta takıyoruz.

Montaj sırasında mevcut belleklerden çok daha farklı bir düzen kullanılıyor. 600’ün üzerinde pini anakartta belirlenen noktaya denk gelecek şekilde yerleştiriyorsunuz ve sonrasında CAMM2 bellekleri vidalayarak sabitliyorsunuz. Yassı yerleşimle biraz SSD’leri andıyor diyebilirim.

CAMM2 bellekleri

Peki CAMM2 Belleklerin Avantajları Neler? Nasıl Özellikler Sunuyor?

  • Tek bir modül üzerinde 128 GB seviyesine kadar kapasite sunuluyor. DIMM ile karşılaştırıldığı zaman kapasite artışı çok net.
  • Tek modülde çift kanallı bellek desteği sunuluyor. Yani sanki bir modülde çift kanallı bellek kullanmış oluyorsunuz.
  • İşlemciye daha yakın şekilde konumlanıyor ve daha verimli çalışıyor. Mevcut RAM modellerinde yaşanan yüksek hızlara çıkıldığı zaman kararsızlık sorunları, CAMM2 ile ortadan kalkıyor. Yüksek hızlarda bile kararlı bir çalışma var.
  • Daha yüksek hızlara ulaşmak mümkün.
  • Daha yüksek hızlara ulaşmasına karşın enerji verimliliği fazla olduğu için daha az güç tüketimi sağlıyor.
  • Kullanılan gelişmiş sıkıştırma teknolojisiyle beraber daha fazla veri, daha az alanda depolanıyor ve haliyle bellekler daha verimli olarak karşımıza çıkıyor.
  • Daha az yer kaplıyor ve CPU soğutucuları için daha özgür hale geliyoruz. Ayrıca laptoplar için de daha ince tasarımlar sunulması sağlanacak.

CAMM2 bellekleri

CAMM2 için Dezavantajlar Neler?

  • Mevcut RAM’lerde doğrudan soketler üzerinden yerleşim yapabiliyoruz. Bu RAM modellerinde ise pinler oturtmalı ve vidalarla yerleşim yapmalısınız. Yani montaj bir tık daha zor.
  • Yeni RAM’leri kullanmak için buna uyumlu yeni anakartlara geçmeniz gerekiyor.
  • Diyelim ki RAM’e yükseltme yapacaksınız. Bu durumda tüm modülü değiştirmeniz lazım. Zira şu an için sunulan anakart modellerinde tek modül gördük ve kapasite arttırmak için mevcut CAMM2 modülünü çıkarıp yüksek kapasiteli yeni RAM’i takmanız lazım.
BENZER:  En İyi Hazır Sistemi Seçmek için Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

CAMM2 bellekleri

Piyasada CAMM2 Bellekleri için Durum Ne? Ne Zaman Kullanılmaya Başlanır?

Bu teknolojiyi iki ayrı açıdan değerlendirmek gerekiyor. Masaüstü PC modelleri ve laptop modelleri.

İşin Laptop Kısmı

Laptop cephesinde bu bellekler şu an LCAMM2 olarak anılıyor. SO-DIMM belleklere göre %57 oranında daha ince olmaları nedeniyle yerden önemli ölçüde avantaj sunulmasını sağlıyor.

Ayrıca laptoplar için daha yüksek RAM hızlarının sunulmasının yanında, kullanıcıların daha kolay yükseltme yapmalarına da imkan sunuluyor. Bu nedenle markalar laptoplarda CAMM2 bellekleri kullanma konusunda daha hevesli diyebiliriz.

Computex 2024 fuarında da Micron’un ürettiği LCAMM2 bellekleri kullanan ilk model Lenovo ThinkPad P1 duyurulmuştu. Micron’un sahibi olduğu Crucial tarafında da LCAMM2 bellek satışları başlamış. Fakat tabii ki yayılması zaman alacaktır.

CAMM2 bellekleri

İşin Masaüstü Kısmı

Burada da yoğun bir çalışma var. Fuar kapsamında yeni bellekler için yapılan işbirliklerini de gördük. MSI ve Kingston işbirliğini duyurmuş ve yeni bellek modüllerini destekleyen Intel Z790 Project Zero Plus anakartlarını tanıtmıştı. Anakart üzerinde de Fury DDR5 CAMM2 bellekleri kullanılmıştı.

Benzer şekilde AsRock ve ASUS’un da yeni çalışmalarını sunduğunu gördük. Yani çok kısa süre içerisinde bu bellek teknolojisi ve bu bellek teknolojisini destekleyen anakartlar pazardaki yerini alacak.

CAMM2 bellekleri

CAMM2 Fiyatları Nasıl Olur?

Ne yazık ki fiyatlar konusunda bir bilgi yok ama muhtemelen yeni teknoloji yaygınlaşana kadar son kullanıcılar için çok uygun fiyatlar gelmeyecektir.

Evet CAMM2 nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Bellek teknolojilerinde, her alanda olduğu gibi çok hızlı bir ilerleyiş var. Görünen o ki çok yakında yeni bellekleri kullanmaya başlayacağız. Mevcut anakartlar ve eski RAM’ler ne olacak? İşte orası soru işareti.

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler